PRZEPIS: Świąteczna szarlotka Bodypak

Kto ma ochotę na pyszną szarlotkę w wersji fit? Odcukrzona smakuje równie pysznie jak ta od babci, a w dodatku nie wpłynie na fałdki na brzuchu. Przedstawiamy przepis na naszą świąteczną szarlotkę, która na pewno przypadnie do gusty wszystkim fitnessiakom!
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej bio
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g ksylitolu/rytrytolu
Środek:
- 4 jabłka i odrobina wody do podlania
- 40 g ksylitolu/erytrytolu
- cynamon
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej większą. Dodajemy ksylitol i cynamon, wsypujemy do garnka i mieszamy na małym ogniu. Jak jabłka będą miękkie, wyłączamy gaz i odstawiamy. Składniki na ciasto wsypujemy do jednej miski i wszystko zagniatamy na gładką kulę.
Około 1/3 ciasta odkrajamy i wsadzamy do lodówki. Przygotowujemy foremkę do tarty. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. 2/3 ciasta wgniatamy w nasmarowaną olejem formę. Robimy dziurki widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut do temperatury 180 stopni.
Po 10 minutach wyciągamy ciasto, nie wyłączamy piekarnika. Na ciasto dodajmy nasze wcześniej przyrządzone jabłka. Układamy je równomiernie. Na górę ścieramy 1/3 ciasta, która była w lodówce. Najlepiej zetrzeć je na tarce na grubych oczkach.
Wkładamy ciasto znowu do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25 minut. Po upływie czasu szarlotka jest gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło.

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania

Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię