-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

WITAMINY: Witamina C

Kompleksowy przewodnik po właściwościach witaminy C.
WITAMINY: Witamina C
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, której organizm człowieka nie ma zdolności  samodzielnie syntetyzować, nie jest ponadto magazynowana, dlatego też konieczna jest jej podaż z diety oraz suplementacja w postaci askorbinianu sodu, askorbinianu potasu, askorbinianu wapniu, kwasu l-askorbinowego czy palmitynianu askorbylu. Stanowi niezbędny kofaktor wielu reakcji enzymatycznych, biorąc udział między innymi w syntezie antyoksydantów, neuroprzekaźników, karnityny czy kolagenu.

Absorpcja

Wchłanianie witaminy C zachodzi z łatwością w jelicie cienkim.

Funkcje w organizmie

1) Działalność antyoksydacyjna

Witamina C odpowiada za ochronę białek, węglowodanów, tłuszczów, kwasów nukleinowych przed zniszczeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników.

2) Synteza kolagenu

Kolagen to jeden z istotnych elementów, który wchodzi w skład skóry, kości, naczyń krwionośnych, ścięgien czy też wiązadeł.

3) Powstawania karnityny

Witamina C bierze udział w syntezie karnityny - cząsteczki odpowiedzialnej za transport tłuszczów do mitochondriów komórek, gdzie przetwarzane są one w energię.

4) Synteza norepinefryny

Obecność witaminy C jest konieczna do wytworzenia tego neurotransmitera, istotnego dla odpowiedniego funkcjonowania mózgu oraz oddziałującego na nastrój.

5) Konwersja cholesterolu do kwasów żółciowych

6) Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego

7) Zmniejszenie zmęczenia organizmu

8) Zapewnia prawidłowy metabolizm energetyczny

9) Zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego

Źródła pokarmowe obfitujące w witaminę C

1) pomarańcza,
2) czerwona papryka,
3) mango,
4) brukselka,
5) brokuł,
6) truskawki,
7) grejpfrut,
8) czarna porzeczka,
9) kiwi,  
10) cytryna.

Zalecane spożycie

Zalecane dzienne spożycie (RDA) zostało ustalone w oparciu o ilość zapobiegającą powstaniu ryzyka niedoboru wśród zdrowych osób i dla dorosłych wynosi odpowiednio:
- 75 mg dla kobiet,
- 90 mg dla mężczyzn.

Realne indywidualne zapotrzebowanie na kwas l-askorbinowy może być jednak wyższe, a jest ono kształtowane między innymi przez następujące czynniki:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- aktywność fizyczną,
- stan fizjologiczny.

Warto jest wdrożyć suplementację witaminą C jako prewencję przed występowaniem częstych przeziębień, jak również wśród osób narażonych na silny stres.

Korzyści spożywania witaminy C

1) Uwydatnienie wchłaniania minerałów

Przyjmowanie witaminy C razem z żelazem może zwiększyć jego absorpcję w organizmie, zarówno wśród dorosłych, jak i u dzieci.

2) Promowanie zdrowej skóry i tworzenia kolagenu

Stosowanie wyższych dawek witaminy C może zmniejszać prawdopodobieństwo pojawienia się zmarszczek i suchości skóry, a ponadto jest w stanie w naturalny sposób hamować proces starzenia. Może również stanowić wsparcie przy leczeniu ran.

3) Zwalczanie szkód spowodowanych przez wolne rodniki

Witamina C stoi na drodze powstawania uszkodzeń wynikających z działania wolnych rodników, które tworzą się w dużych ilościach w wyniku nadmiernego stresu, a także przy ekspozycji organizmu na chemikalia, dym papierosowy, promieniowanie i mogą prowadzić wystąpienia nowotworów czy chorób serca.

4) Wspomaganie w leczeniu nowotworów

Wysokie dawki witaminy C mogą być wykorzystywane w terapii leczenia nowotworów, a dużym plusem jej stosowania jest wybiórcze działanie na komórki, które w danym momencie jej potrzebują, w przeciwieństwie do innych środków stosowanych w „leczeniu” nowotworów niszczących zarówno komórki nowotworowe, jak i zdrowe. Naukowcy wierzą, że witamina C może stanowić efektywne remedium w walce z nowotworami, nie generując przy tym potężnych kosztów leczenia.

5) Zapobieganie przeziębieniu i grypie

Witamina C odgrywa istotną rolę we wspieraniu organizmu w zwalczaniu przeziębienia i radzeniu sobie z wirusami, a co więcej - może redukować ryzyko wystąpienia późniejszych powikłań.

6) Wspieranie osłabionego układu immunologicznego

Badania wykazują również zdolność witaminy C do wzmacniania organizmu, którego układ odpornościowy przestał odpowiednio funkcjonować ze względu na nadmierny stres.

7) Wzmacnianie wydolności fizycznej

Suplementacja witaminą C ma zdolność wpływu na uwydatnianie poboru tlenu w czasie wysiłku fizycznego, zwiększa siłę fizyczną, a także może obniżać ciśnienie tętnicze krwi.

Interakcje

1. Istnieją informacje, iż witamina C posiada zdolność do wtórnego wykorzystywania lub oszczędzania witaminy E od oksydacji w błonach lipidowych, co doprowadza do zredukowania nasilenia peroksydacji lipidów poprzez działanie synergistyczne tych dwóch witamin.

2. Witamina C uwydatnia proces wchłaniania zarówno cynku jak i żelaza niezwiązanego z grupą hemową.

3. Tabletki antykoncepcyjne oraz częste przyjmowanie aspiryny może obniżać poziom witaminy C w osoczu krwi.

Objawy niedoboru

1. Zapalenie dziąseł
2. Powolne gojenie ran
3. Łatwość powstawania siniaków
4. Osłabienie układu odpornościowego
5. Szorstka, sucha i łuszcząca się skóra

Zapamiętaj!

Niezaprzeczalnie należy znać podstawowe funkcje kwasu askorbinowego w organizmie przedstawione w uproszczeniu w celu ułatwienia ich przyswojenia:

- Funkcja antyoksydacyjna: kwas askorbinowy ma zdolność do zwalczania wolnych rodników oraz regenerowania witaminy E.
- Ochrona przed nowotworem: może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Tworzenie kolagenu: odgrywa znaczącą rolę w powstawaniu kolagenu oraz elastyny.
- Funkcja detoksykacyjna: oczyszcza organizm z metali ciężkich, takich jak merkury, kadm, nikiel, ołów.
- Przetwarzanie tłuszczów: uczestniczy w konwersji cholesterolu do kwasów żółciowych.
- Reakcja na stres: jest wymagana do produkcji hormonów odpowiedzialnych za reakcję na stres.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię