Kwasy tłuszczowe u osób aktywnych fizycznie
O tłuszczach mówi się dużo i to przeważnie negatywnie. Media nakręcają spirale strachu, łączącą spożycie kwasów tłuszczowych z rozwojem chorób cywilizacyjnych. Czy słusznie?
Na wstępie warto zaznaczyć, iż nie powinniśmy wszystkich tłuszczów wrzucać do jednego worka! Wypada również wiedzieć, iż przy mądrym ich wykorzystaniu nie musimy się o nic obawiać. Przyjrzyjmy się kwasom tłuszczowym, które zyskały największą popularność wśród osób, którym codzienna, wzmożona aktywność fizyczna nie jest obca i poszukajmy zalet związanych z zastosowaniem kwasów omega-3, oleju MCT i kwasu CLA.
Kwasy omega-3
Optymalne zaopatrzenie organizmu w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 skutkuje znaczącą poprawą funkcjonowania organizmu człowieka ze względu na ich wielokierunkowe działanie. Największe znaczenie mają dla nas: kwas eikozapentaenowy (EPA), dokozaheksaenowy (DHA) oraz alfa-linolenowy (ALA).
Zawdzięcza się im usprawnienie przepływu krwi przez naczynia krwionośne, dzięki zmniejszaniu lepkości erytrocytów, przez co transport tlenu oraz wszelkich składników odżywczych zachodzi wydajniej. Wykazują zdecydowane właściwości przeciwzapalne, co pozytywnie rzutuje na zmniejszenie nasilenia opóźnionych bólów mięśni wywołanych powstawaniem mikrourazów włókien mięśniowych, a także bolesności w obrębie stawów.
Kwasy omega-3 promują wzrost poziomu adiponektyny – hormonu polipeptydowego wywierającego wpływ na intensyfikację procesów związanych z utratą tkanki tłuszczowej. Działają regulująco na poziom cholesterolu – pociągają za sobą wzrost frakcji HDL, a także spadek poziomu trójglicerydów. Zwiększona czułość receptorów insulinowych, wynikająca z ich zastosowania, wpływa na usprawnienie dostarczania glukozy do mięśni z wykorzystaniem transportera GLUT4.
Badania naukowe dostarczają informacji na temat korzystnego oddziaływania kwasów z grupy omega-3 na rekompozycję składu ciała, co uwidacznia się spadkiem tkanki tłuszczowej przy wzroście suchej masy mięśniowej. Ponadto mogą one oddziaływać na poprawę samopoczucia, co wynika z aktywacji receptorów endokannabinoidowych przez kwas DHA, którego suplementacja prowadzi również do wzrostu koncentracji, poprawę pamięci i zdolności do nauki.
Jakie dawki kwasów omega-3 należy stosować?
Najlepiej zmieścić się w przedziale – 0,5 – 2 g dziennie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kwasów omega-3?
- powinny występować w niewielkich, szczelnych i ciemnych opakowaniach, aby zmniejszyć do minimum ryzyko utleniania;
- powinny być produkowane z wysokiej jakości ryb lub skorupiaków;
- powinny zawierać optymalne ilości EPA i DHA;
- powinny być uzyskiwane metodą na zimno;
- powinny występować w połączeniu z antyoksydantami.
SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRODUKTY Z OMEGA-3:
Olej MCT
Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha występują głównie w oleju kokosowym, który składa się z nich w około 40-50%. Zaliczamy do nich przede wszystkim: kwas kapronowy, kaprylowy i laurynowy. Stanowią one źródło bardzo szybko uwalnianej energii, a do tego są łatwo przyswajane, ponieważ nie wymagają do trawienia żółci, ani L-karnityny w celu transportu do mitochondriów, dlatego też mogą uzupełniać źródła węglowodanowe jako substrat energetyczny dla pracujących mięśni, zabezpieczając także uszczuplanie zasobów glikogenu mięśniowego. Dają możliwość wzbogacenia diety w dodatkowe kilokalorie bez zbędnego powodowania skoków poziomu cukru we krwi i zbyt częstego wzrostu poziomu insuliny. Nie wykazują tendencji do gromadzenia się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. W przypadku stosowania diet niskowęglowodanowych mogą służyć jako paliwo dla mózgu. Co bardzo interesujące – wykazują, potwierdzoną w wielu badaniach, skuteczność w zwiększaniu intensywności procesów metabolicznych oraz stopnia termogenezy, skutkując efektywniejszym spalaniem nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jakby tego było mało, cechują się działaniem przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwbólowym.
POLECAMY:
Kwas CLA
Sprzężony kwas linolowy powoduje aktywację lipazy hormonoważliwej – enzymu odpowiedzialnego za uwalnianie kwasów tłuszczowych z adipoctyów, a równocześnie blokuje lipazę lipoproteinową, której zadaniem jest transport cząsteczek tłuszczów do komórek tłuszczowych, dzięki czemu wspiera proces rekompozycji składu ciała. Zatem kwas CLA umożliwia przeprowadzenie redukcji tkanki tłuszczowej, wpływając przy tym na kształtowanie dodatniego bilansu azotowego, a co za tym idzie biosyntezę włókien mięśniowych. Ogranicza niepożądane skutki działania ze strony hormonów katabolicznych, wykazuje działanie przeciwutleniające oraz stymulujące odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Suplementacja
Zobacz wszystkie artykułyDlaczego suplementacja chromem jest tak ważna?
W naszym organizmie jest pierwiastkiem śladowym, ale jego role dla organizmu są istotne. Czynnie wpływa na regulację funkcji biologicznych oraz złożonych procesów metabolicznych, w tym na samo odchudzanie, przyspieszając spalanie rezerw tłuszczu oraz hamując tak zwany „wilczy głód”. Dlatego określa się go mianem naturalnego wsparcia w walce o lepszą sylwetkę. Jego najbardziej docenianą funkcją...