By Bartosz Sikorski
Czego dowiesz się w tym artykule?
- jakie korzyści wynikają z poszczenia,
- poznasz różne rodzaje postów,
- kiedy post nie jest najlepszą opcją.
Temat postów wydaje się budzić spore kontrowersje – jedni widzą w nich sposób na poprawę zdrowia, a także pomocne narzędzie pozwalające dostosować sposób odżywiania do dzisiejszego szybkiego stylu życia. Opozycjoniści zawsze znajdą przypadek osoby, która podchodząc bardzo nieracjonalnie nabawiła się problemów zdrowotnych stosując jakiś rodzaj restrykcji żywieniowych. Faktów jednak podważyć się nie da, posty były stosowane już kilka tysięcy lat temu, a do dziś z nich nie zrezygnowano. Obecne są w niemalże wszystkich kulturach świata, stanowią bardzo ważny element wielu religii.
Największy problem w przypadku postów stanowi chyba brak zrozumienia samego pojęcia albo mylna jego interpretacja, dlatego przeczytaj definicję, na której nam zależy: post stanowi podjęte z własnej i niewymuszonej woli restrykcja w ilości spożywanych pokarmów, pozostające pod kontrolą osoby posiadającej niezbędną wiedzę do jej przeprowadzenia.
Jakie korzyści wynikają z poszczenia?
- stymulacja procesów autofagii – procesu polegającego na rozkładzie i przetwarzaniu komponentów komórkowych, prowadzących do pozbywania się przez organizm wadliwych białek i organelli oraz bakterii i wirusów występujących we wnętrzu komórek,
- polepszenie funkcjonowania układu immunologicznego,
- spadek ilości toczących się stanów zapalnych,
- redukcja poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
- poprawa funkcjonowania mitochondriów,
- obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawa insulinowrażliwości tkanek,
- potencjalne wydłużenie długości życia.
TOP 3 izolatów serwatki według ekspertów:
Przykładowe posty:
- IF – post przerywany – polega na wybraniu indywidualnego okna żywieniowego, w czasie którego spożywamy zaplanowane posiłki i przeplataniu go okresem poszczenia. Czas spożycia posiłków to kwestia umowna, najczęściej przyjmuje wymiar 8, 10, 12 godzin, a w wersji "PRO" nawet 4 godzin.
- Poszczenie co drugi dzień – polega na wprowadzaniu na zmianę dni normokalorycznych i takich, gdzie maksymalna ilość przyjętych kalorii wynosi 500-600.
- Posty 24/36/48/72 godzinne.
- Posty kilkudniowe, trwające powyżej 3 dni.
- Post sokowy (wypijanie samych soków to niezbyt dobry pomysł ze względu na fakt dostarczania sobie dużej dawki cukrów prostych).
Należy zaznaczyć, że post postowi nierówny i nie każdy może sobie pozwolić na dany jego rodzaj. Najlepiej jest przed podjęciem jakiegokolwiek postu zasięgnąć porady eksperta i sprawdzić czy obecny stan zdrowia pozwala na jego wprowadzenie.
Jakie przypadki dyskwalifikują podjęcie postu?
- problemy psychologiczne,
- zawodowe uprawianie sportu,
- przewlekłe zestresowanie,
- różne choroby,
- wychudzenie,
- nieprawidłowa praca tarczycy,
- problemy ze snem,
- stresująca praca,
- ciąża,
- dzieci.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29063418
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0209353#sec029
- https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-nutr-071816-064634
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb