-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Jak pracować na wysokich obrotach - dieta w biznesie

Bardzo częstym zjawiskiem wśród osób poświęcających większą część swojego dnia na pracę zawodową jest zaniedbywanie odżywiania. Oczywiście nie można generalizować, bo zapewne są wśród „biznesmanów” i „bizneswoman” osoby, które zwracają uwagę na swój codzienny jadłospis, przygotowując sobie posiłki dzień wcześniej, czy też korzystające z usług cateringu dietetycznego. Jednak warto podkreślić, że odpowiednio dobrany sposób żywienia może wspomóc te
Jak pracować na wysokich obrotach - dieta w biznesie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Bardzo częstym zjawiskiem wśród osób poświęcających większą część swojego dnia na pracę zawodową jest zaniedbywanie odżywiania. Oczywiście nie można generalizować, bo zapewne są wśród „biznesmanów” i „bizneswoman” osoby, które zwracają uwagę na swój codzienny jadłospis, przygotowując sobie posiłki dzień wcześniej, czy też korzystające z usług cateringu dietetycznego. Jednak warto podkreślić, że odpowiednio dobrany sposób żywienia może wspomóc te osoby w bardziej wydajniejszym funkcjonowaniu i spełnianiu istotnych obowiązków.

Zdajesz sobie zapewne sprawę z tego, że im lepiej funkcjonuje Twój organizm, tym wyższy jest poziom odczuwanej energii, a więc możesz pracować zatem bardziej efektywnie, skuteczniej i szybciej wypełniasz powierzone zadania, jesteś osobą bardziej kreatywną, znajdującą różnorodne rozwiązania, zaś nerwowe przekładanie stron dokumentacji to nie Twój problem, bo nie miewasz trudności ze skupieniem i zrozumieniem analizowanych treści. Brzmi to pięknie, ale czy podejmujesz działania mające na celu przełożyć teorię na rzeczywistość?

Jakie produkty wpływają na ograniczenie naszej skuteczności w pracy?

Chodzi o wszelkie produkty przyczyniające się do potęgowania powstawania stanów zapalnych w organizmie oraz powodujące skoki glukozy we krwi:

- gotowe dania sklepowe zawierające w składzie mnóstwo zbędnych dodatków w postaci konserwantów czy wzmacniaczy smaku,

- produkty zawierające w składzie tłuszcze trans, rafinowane oleje roślinne, margarynę, cukier i sztuczne słodziki,

- przekąski słone: paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki,

- przekąski słodkie: ciastka, batony, cukierki,

- gotowe dania typu „instant”,

- fast foody z sieciówek,

- słodzone napoje,

- napoje energetyczne

- kawa z „dodatkami”.

Dlaczego podrzucanie sobie czegoś na szybko dla zaspokojenia nie jest najsensowniejszym rozwiązaniem?

Szybkie przekąski mogą sporo namieszać, zarówno pod kątem zdrowotnym, jak również biorąc pod uwagę możliwości umysłowe, ponieważ najczęściej wybierane są produkty wysokoprzetworzone, zawierające duże ilości cukrów prostych, które przekładają się na rozchwianie gospodarki węglowodanowej, a więc nieustanne skoki poziomu cukru we krwi, prowadzące do hipo- i hiperglikemii, które sabotują utrzymanie poziomu energii na odpowiednim poziomie.

Czym objawia się spadek poziomu cukru we krwi?

- uczucie zmęczenia,

- spadek koncentracji,

- ospałość i senność.

Czym objawia się nadmierny wzrost poziomu cukru we krwi?

- rozdrażnienie,

- brak możliwości pełnego skupienia,

- szybki pobudzenie, a następnie zjazd energetyczny.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

 opinii (48)
1 porcja / 6,99 pln
6,99 pln

Jak podejść do żywienia, by dbać na co dzień o zdrowie i sprawność umysłu, nie poświęcając na to jednocześnie zbyt wiele czasu?

- zaplanuj swoje żywienie tygodniowe – gdy przygotujesz sobie tygodniowy „rozkład jazdy” łatwiej będzie Ci chociażby zrobić szybkie zakupy, w czasie których wybierzesz rzeczywiście niezbędne produkty do ugotowania zaplanowanych dań, a unikniesz wrzucania do koszyka tego, co jest pod ręką,

- postaw na prostotę – nie musisz przecież przygotowywać pracochłonnych posiłków, które wymagają sporego wkładu czasu i energii, zamiast tego możesz wybierać swoje ulubione i sprawdzone przepisy, które zaspokoją głód i wniosą sporą wartość odżywczą, takie jak: sałatka z kurczakiem, pieczony dorsz czy smoothie owocowe,

- przygotowuj posiłki na kilka dni – gdyby się tak zastanowić to większość osób ma określony zestaw posiłków, którego przeważnie się trzyma i oczywiście nie ma w tym problemu, jeśli będziemy starali się je nieco urozmaicać w ten sposób, by spożywać produkty z różnych grup, więc raz wybierzemy ziemniaki, a innym ryż czy kaszę gryczaną,

- znajdź przepisy na szybkie fit przekąski, które możesz samodzielnie przygotować w domu – tak na dobrą sprawę ilość przepisów dostępnych na wszelkiego rodzaju blogach daje ogromne pole do popisu, ale oczywiście możemy postawić także na własną kreatywność i przerobić znane od lat przepisy na te w lepszej wersji pod kątem zdrowotnym; nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać ze sobą do pracy jogurt kokosowy z dodatkiem migdałów i borówek, szybkie kulki mocy czy ciasteczka owsiane, dzięki którym łatwo uniknąć sięgania po pierwszy lepszy produkt.

Złote zasady żywienia w biznesie

1. Korzystaj z pełnowartościowych źródeł składników odżywczych:

białko: mięso, ryby, jajka, owoce morza, dodatek strączków i nabiału,

tłuszcze: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, masło, olej lniany, olej kokosowy,

węglowodany: kasze, owoce, warzywa.

3. Zwracaj uwagę na jakość kupowanych produktów, a więc czytaj skład!

3. Dbaj o odpowiednie nawodnienie – pij minimum 30ml wody na kilogram masy ciała.

4. Spożywaj produkty obfitujące w kwasy omega-3: ryby, owoce morza, awokado, orzechy, olej lniany, obfitujące w foliany zielone warzywa liściaste oraz bogate w antyoksydanty owoce jagodowe, sok z aronii lub z czarnej porzeczki.

5. Wykorzystaj suplementy, które mogą stanowić cenne wsparcie dla pracy mózgu: kwasy tłuszczowe omega-3, b-complex, probiotyki, magnez, adaptogeny: ashwagandha, gotu kola, bacopa monnieri, różeniec górski.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię