By Piotr Hapek
Kwasy tłuszczowe są niezbędnym makroskładnikiem do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wiele osób błędnie uważa, że to produkty tłuszczowe przyczyniają się do naszej otyłości, wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy lub nieprawidłowego profilu lipidowego. Jest to oczywiście nieprawda, ponieważ za otyłość człowieka odpowiada zbyt duża ilość makroskładników w diecie – nie tylko tłuszczy, ale także węglowodanów i białka, a większość chorób wyżej wymienionych dotyka nas poprzez nadmierne spożycie utwardzonych kwasów tłuszczowych. Jeśli pozostałe produkty tłuszczowe będziemy spożywać z rozwagą, to mogą nam one nie tylko pomóc w poprawie naszego samopoczucia, ale także w utracie zbędnych kilogramów.
Tłuszcze możemy podzielić na wiele sposobów: ze względu na ich pochodzenie, na budowę chemiczną, na stan skupienia, a także na obecność wiązań. Aby zrozumieć jak powstają kwasy tłuszczowe trans dobrze jest przyjrzeć się bliżej na ich podział ze względu na wiązania chemiczne:
- Nasycone kwasy tłuszczowe – zawierają wyłącznie wiązania pojedyncze pomiędzy atomami węgla
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe – posiadają tylko jedno wiązanie podwójne pomiędzy atomami węgla
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – posiadają dwa lub więcej wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla
Wszystkie kwasy tłuszczowe, które zawierają wiązania podwójne (jednonienasycone oraz wielonienasycone) cechują się bardzo słabą odpornością na działanie m.in. temperatury i światła. Poddając takie tłuszcze obróbce termicznej (zwłaszcza długiej obróbce) sami tworzymy z nich szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które powstają na skutek różnych przemian chemicznych. Ze zdrowego tłuszczu tworzymy rakotwórcze związki, które później sami spożywamy.. Z punktu widzenia chemicznego dzieje się tak dlatego, ponieważ od podwójnego wiązania zostaje odłączony wodór, a dołączony jest tlen, z którym tworzą się niekorzystne związki dla naszego organizmu. Dlatego więc wybierając produkt tłuszczowy do smażenia, musimy mieć wiedzę na temat jego pochodzenia, musimy zdawać sobie sprawę z tego, czy dany tłuszcz nadaje się do obróbki termicznej, czy jest raczej wykorzystywany jako zdrowe jego źródło spożywany na zimno (przykładowo dodatek do sałatki). Bardzo pomocne są w tym tabele temperatur dymienia dostępne w internecie. Znajdziemy tam każdy produkt tłuszczowy, na którym zazwyczaj smażymy. Czym większa temperatura dymienia takiego produktu, tym dłużej możemy poddać go obróbce termicznej. Zatem krótko mówiąc – im wyższa temperatura dymienia, tym dany produkt bardziej nadaje się do poddania obróbce termicznej.
Wiemy już w jaki sposób sami na własne życzenie możemy wytworzyć tłuszcz, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jednak to nie koniec naszych zmartwień, ponieważ to głównie dzisiejszy przemysł odpowiada za ich występowanie w żywności poprzez jego dodatek do żywności. Dzieje się tak dlatego, ponieważ produkty wytworzone na bazie takiego tłuszczu mają dłuższą datę przydatności i większą objętość, a także są o wiele prostsze w produkcji. Zatem dla producentów jest to dużym ułatwieniem.
Tłuszcze trans występują także naturalnie w dzisiejszej żywności. Znajdują się w mleku i niektórych mięsach. Są to jednak znikome wartości, które raczej nie powinny niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, o ile nie będziemy spożywać ich zbyt często i w dużych ilościach. Wystrzegajmy się produktów, z których to my lub producenci tworzymy szkodliwe dla naszego zdrowia związki, a więc przede wszystkim: różnego rodzaju margaryny i mieszanki margaryny i masła, frytki, żywność typu fast-food, popcorn, zupki instant, ciastka, biszkopty, herbatniki. Uważa się, iż nie powinniśmy spożywać więcej niż 1-2% tego rodzaju żywności w ciągu dnia. Statystyki w dzisiejszych czasach są jednak niepokojące, ponieważ pokazują jak wiele tłuszczy trans potrafimy spożyć nie tylko w ciągu całego dnia, ale nawet w jednym posiłku.
Niestety, ale kwasy tłuszczowe trans podwyższają poziom szkodliwego dla zdrowia cholesterolu LDL, a obniżają ten korzystny – HDL. Nie jest tajemnicą, iż w takim przypadku bardzo łatwo doprowadzić do miażdżycy tętnic, a co za tym idzie do pogorszenia w znacznym stopniu naszego zdrowia. Dawniej błędnie twierdzono, że to nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do pogorszenia naszego profilu lipidowego. Jest to poniekąd prawda, ponieważ tłuszcz nasycony spożyty w dużych ilościach podnosi poziom złego cholesterolu LDL, jednak nie obniża korzystnego – HDL. Tak więc stosunek LDL do HDL nie jest aż tak niekorzystny, jak w przypadku spożywania tłuszczy trans.
Poprzez spożycie kwasów tłuszczowych trans możemy doprowadzić także do niedokrwienia mięśnia sercowego, czyli potocznie zwanego zawału serca. Ponadto doprowadzamy nie tylko do zwiększenia masy naszego ciała i tkanki tłuszczowej, ale przede wszystkim zwiększa się ilość naszego tłuszczu wiscelarnego, który osadza się w organach wewnętrznych i jest bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jeśli taki tłuszcz zgromadzimy w nadmiarze to istnieje zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i powstania chorób układu krążenia.
Jak można zauważyć spożycie tłuszczu trans nie wnosi kompletnie żadnych, pozytywnych aspektów do naszego wyglądu i zdrowia, a jedynie nam szkodzi i to w znacznym stopniu. Unikajmy tego typu żywności jak tylko możemy, a na pewno w mniejszym stopniu będziemy narażeni na wszelkiego rodzaju choroby.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb