PRZEPIS: Jaglak kokosowo - orzechowy

Fit jaglak kokosowo - orzechowy jeszcze ze świątecznego stołu, jako zdrowa bomba energetyczna!
PRZEPIS: Jaglak kokosowo - orzechowy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jaglak kokosowo - orzechowy jeszcze ze świątecznego stołu, jako zdrowa bomba energetyczna.

Kalorycznych smakołyków na świątecznym stole mamy mnóstwo, ale u mnie w tym roku króluje ciasto z kaszy jaglanej, które jest zdrowym dostarczycielem energii i doskonałym zamiennikiem dla wszystkich tłustych, wielkanocnych łakoci! Kasza jaglana jest jedną z bezglutenowych kasz, która dodatkowo posiada właściwości alkalizujące, czyli nie zakwasza nam organizmu. W naszym kraju niestety jest trochę niedoceniana, jednak chciałabym pokazać Wam jakie dobroci można z niej stworzyć

PRZEPIS: Jaglak kokosowo - orzechowy


Spód:

  • 150 g daktyli
  • Łyżka kakao
  • 3 łyżki zmielonych płatków migdałowych
  • Łyżka oleju kokosowego


Daktyle obieramy z pestek i zalewamy wrzącą wodą na 15 min, a następnie blendujemy z mąką i resztą składników (olej rozpuszczamy w garnuszku i dolewamy do masy).
Gotową masą wykładamy spód formy.
Wkładamy do lodówki na 15 min.

Masa :

  • 200 g kaszy jaglanej
  • Puszka mleka kokosowego
  • 60 g wiórek kokosowych
  • Łyżka ksylitolu

Kaszę płuczemy w bieżącej wodzie i gotujemy na mleku kokosowym z resztą składników. Po ugotowaniu wszystko blendujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Wylewamy na nasz zrobiony już spód. Wkładamy do lodówki.

Wstawka orzechowa:
 

  • 2 łyżki masła orzechowego 100% u mnie od Trec Nutrition
  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia.
Mleko podgrzać z masłem tak aby masło sie rozpuściło. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać wodę z żelatyną, wymieszać i wylać na naszą masę.
Odstawić do lodówki na całą noc najlepiej.

Góra :

  • 50 g daktyli ( Najpierw namoczyć przez 15 min. )
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Łyżka oleju kokosowego


Daktyle blendujemy . Czekoladę i olej rozpuszczamy w garnuszku. Później łączymy ze zblendowanymi daktylami. Rozsmarowujemy na naszym jaglaku.
Górę wysypujemy ekspandowanym ziarnem ! Najlepsza była by gryka, jednak ja znalazłam w markecie tylko ryż.

Smacznego! ;)

PRZEPIS: Jaglak kokosowo - orzechowy

Team BODYPAK.

Zostaw opinię