-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Dieta Samuraja – odżywiaj się jak wojownik

Słyszałeś o diecie Samuraja, ale nie wiesz o co dokładnie chodzi w tym systemie żywieniowym? Na jakich zasadach się opiera i z jakich produktów możesz korzystać idąc "drogą wojownika"? To i wiele więcej znajdziesz w tym artykule - kliknij i przeczytaj!
Dieta Samuraja – odżywiaj się jak wojownik
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czego dowiesz się w tym artykule?

  • czym jest dieta samuraja,
  • na jakich zasadach się opiera,
  • jakie są dostępne źródła węglowodanów,
  • z jakich produktów warto zrezygnować.

Jak rozumieć system odżywiania wzorowany na menu samurajów?

Dieta Samuraja cieszy się coraz większym zainteresowaniem w gronie osób wykazujących się wysokim poziomem świadomości żywieniowej, którym codzienna, wzmożona aktywność fizyczna nie jest obca. Czym jednak tak naprawdę ona jest i jakie są założenia? Sprowadzając odpowiedź do jednego krótkiego zdania – stanowi modyfikację diety paleo o bezglutenowe źródła węglowodanów w postaci kasz. Jak wiemy, sportowcy wszelkich dyscyplin potrzebują duże ilości "paliwa" w trakcie wymagających treningów. Jednak nie zawsze zwiększenie ilości tłuszczów kosztem węglowodanów jest dobrym rozwiązaniem. Dlatego dieta japońskich wojowników to świetne połączenie racjonalnej diety dla optymalizacji zdrowia oraz osiągania upragnionych wyników na boisku, bieżni czy w ringu.

Jakie są podstawowe zasady diety?

System żywienia japońskich wojowników bazuje na strategii komponowania posiłków w oparciu o niskoprzetworzone i wysokoodżywcze produkty, do których zaliczamy:

  • mięso wysokiej jakości, najlepiej od zwierząt karmionych trawą, ze zrównoważonych hodowli lub dzikich, a także drób wiejski, zagrodowy,
  • podroby,
  • jaja – najkorzystniej kupować je od gospodarza lub z chowu ekologicznego, źródło białka,
  • ryby morskie poławiane lub z czystych zbiorników słodkowodnych, oraz owoce morza,
  • warzywa i owoce,
  • grzyby ze sprawdzonego źródła,
  • orzechy i nasiona, w tym kokos,
  • źródła tłuszczów – masło, masło ghee, smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek, awokado,
  • kiszonki.

3 najlepsze produkty na masę:

6PAK Nutrition CREA PAK - 330g

6PAK Nutrition CREA PAK - 330g

 opinii (22)
1 porcja / 1,00 pln
59,99 pln
Najniższa cena: 79,99 pln -25%
BioTech EAA Zero - 350g

BioTech EAA Zero - 350g

 opinii (2)
1 porcja / 3,40 pln
84,99 pln

Jak uzupełnić płyny? Najlepszą opcją jest oczywiście woda, ale poza nią możemy sobie wykorzystać wodę i mleko z kokosa, świeżo wyciskane soku z warzyw i owoców (potreningowo), herbaty i napary ziołowe oraz wodę z dodatkiem cytryny.

Jakie źródła węglowodanów mamy do dyspozycji?

Stosując się do zasad diety samuraja, tak naprawdę nic nie tracimy, a możemy tylko zyskać, ponieważ ograniczamy produkty, które najczęściej wiązane są z powstawaniem wielu dolegliwości, a w dalszym ciągu repertuar produktów jest dosyć bogaty:

  • rośliny bulwiaste – ziemniaki, bataty, topinambur, maniok,
  • ryż biały, basmati, jaśminowy, brązowy,
  • zboża i pseudozboża – komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana, teff,
  • owoce świeże i suszone,
  • kasztany jadalne oraz mąka z nich wykonana.

Z czego warto zrezygnować?

Entuzjaści sposobu odżywiania w nurcie diety samuraja ze swojego jadłospisu wykluczają:

  • żywność przetworzoną,
  • cukier oraz produkty obfitujące w fruktozę,
  • zboża glutenowe,
  • produkty nabiałowe,
  • rośliny strączkowe,
  • przemysłowe oleje roślinne,
  • tłuszcze typu trans.

Słowo na koniec

Jeżeli w swoim tygodniowym planie zajęć dużą uwagę przywiązujesz do kwestii treningowych, system żywienia japońskich samurajów może stanowić świetną opcję do przetestowania. Pamiętaj jednak, że co dla jednej osoby stanowi najlepsze wyjście, nie musi służyć komuś innemu. Wśród osób aktywnych fizycznie niezwykle istotna jest indywidualizacja podejścia dietetycznego, ponieważ zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki żywieniowe jest zmienną zależną od somatotypu, charakteru podejmowanej aktywności, oraz różnych składowych stylu życia.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię