By Paweł Szewczyk
Tym razem na tapetę idzie cynk. Chcesz wiedzieć jakie pełni funkcje w Twoim organizmie i do czego może doprowadzić jego brak? Przeczytaj nasz artykuł.
Cynk jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ustroju człowieka. Prawidłowy poziom odżywienia tym pierwiastkiem wspiera funkcjonowanie narządu wzroku, utrzymanie odpowiedniego stanu skóry i metabolizmu makroskładników pokarmowych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Metal ten jest składową ponad 300 enzymów wpływających na rozmaite przemiany biochemiczne zachodzące w ustroju, w tym syntezę elementów białkowych. Okazuje się być niezbędnym w prawidłowym odczuwaniu smaku i zapachu, a także zapamiętywaniu i uczeniu się. Nie bez wpływu okazuje się być również w utrzymywaniu wysokiej odporności naszego organizmu. Uznaje się go za modulator odpowiedzi immunologicznej.
Prawidłowa dostępność cynku warunkuje różnicowanie się, proliferację oraz odpowiednią przeżywalność komórek układu odpornościowego, a stany niedoborowe tego pierwiastka określane są w literaturze naukowej jako prowadzące do zaburzenia funkcji komórek tworzących odporność wrodzoną i nabytą. Ostre stany niedoborowe mogą prowadzić do obniżenia sił obronnych człowieka, przewlekły natomiast prowadzi do wzrostu poziomu stanu zapalnego w organizmie, co przyczyniać się może do wzrostu ryzyka rozwoju chorób o podłożu zapalnym. Jedną z częściej dyskutowanych chorób mogących mieć związek z przewlekłym niedostatkiem cynku jest reumatoidalne zapalenie stawów, potocznie zwane skrótowo RZS.
Suplementy, które mogą Cię zainteresować:
Zgodnie z aktualnym dokumentem Norm Żywienia dla Populacji Polski rekomendowana dobowa podaż cynku u dorosłych mężczyzn powinna wynosić 11mg, natomiast wśród kobiet 8mg. W okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie na cynk wzrasta odpowiednio do 11-12 i 12-13mg (zapotrzebowanie jest wyższe u kobiet przed 19r.ż. W cynk naturalnie obfitują mięso i sery podpuszczkowe, a także pełne ziarna (pieczywo, kasza gryczana). Produkty odzwierzęce są źródłem lepiej dostępnego biologicznie cynku, aniżeli produkty roślinne. Średnio w Polsce spożywamy niespełna 11mg cynku.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb