-15% na całe zamówienie od 199 pln  KOD: MAJ2024

BODYPAK EDUKUJE: Foliany i ich funkcje w organizmie

Co to są foliany i jakie są ich funkcje w organizmie? Sprawdź nasz artykuł i nie pozwól na ich niedobory.
BODYPAK EDUKUJE: Foliany i ich funkcje w organizmie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Co to są foliany i jakie są ich funkcje w organizmie? Sprawdź nasz artykuł i nie pozwól na ich niedobory. 

Foliany są całą grupą związków wpływających na rozmaite funkcje naszego organizmu. Jednym z ich głównych zadań jest uczestnictwo w metabolizmie homocysteiny do metioniny, a co za tym idzie – minimalizowanie ryzyka sercowo-naczyniowego. Dzięki ich udziałowi powstają fosfolipidy, DNA oraz białka i elementy morfotyczne krwi, a układ immunologiczny jest w stanie funkcjonować prawidłowo.

Stany niedoborowe wynikłe z nieodpowiednio niskiej podaży folianów obejmują zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, a także krwiotwórczego – najczęściej manifestujące się pod postacią tzw. niedokrwistości megaloblastycznej.

Niedobory folianów w ciąży mogą skutkować wzrostem ryzyka rozwoju wady cewy nerwowej, zaburzeń rozwoju i pracy układu nerwowego, wad serca. U noworodków niedobory folianów w diecie ich mam w czasie ciąży mogą skutkować nieodpowiednio niską masą urodzeniową.

Zaobserwowano, że foliany wpływają na odporność komórkową. Są także istotne w utrzymaniu prawidłowej odpowiedzi przeciwciał na antygeny. Niewystarczające spożycie folianów może skutkować zaburzeniem funkcji układu odpornościowego – odporność komórkowa może być upośledzona, a funkcja grasicy zmieniona/ograniczona. Dotychczasowe badania z udziałem modeli zwierzęcych i ludzi pozwalają sugerować, że niedobory folianów mogą przyczyniać się do pogorszenia funkcji układu odpornościowego i spadku odporności na infekcję.

W pożywieniu foliany znajdziemy przede wszystkim w produktach roślinnych. Obfitują w nie warzywa o ciemnozielonym zabarwieniu oraz warzywa z rodziny kapustnych. Również strączki (a właściwie suche nasiona roślin strączkowych) oraz owoce dostarczają folianów, jednak w ilościach mniej fenomenalnych. Pamiętać należy, ze foliany są niezmiernie wrażliwe na „uszkodzenia”, a poddawanie ich nieodpowiedniej obróbce istotnie zmniejsza zawartość tych związków w żywności. Już samo siekanie i żucie może ograniczać ich stężenie o ok. 10%, długotrwałe i agresywne podgrzewanie natomiast istotnie minimalizuje ich zawartość. Zapotrzebowanie (zalecane spożycie - RDA) osób dorosłych na foliany wynosi 400mcg u mężczyzn i 450mcg u kobiet. To właśnie kobiety w ciąży, ale także osoby starsze i dziewczęca w wieku pokwitaniowym uznawane są za grupy szczególnego ryzyka niedoboru folianów.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię