-14% na WSZYSTKO  KOD: 14SUPLE

O jakich składnikach pokarmowych pamiętać by stymulować odporność? – część 2

W poprzedniej części przybliżyłem Wam nieco informacji na temat witamin i składników mineralnych warunkujących prawidłowe funkcjonowanie barier nabłonkowych, a w efekcie – układu immunologicznego naszego organizmu. Znajdziecie w nich krótki opis wpływu witamin A, C i E oraz cynku. Dziś natomiast chciałbym przejść do dalszego wpływu składników pożywienia na układ immunologiczny.

Składniki wpływające na odporność komórkową

  • Witamina A*
  • Witamina B6 – odgrywa istotną rolę w biosyntezie białka, w tym cząsteczek składowych przeciwciał i cytokin. Stany niedoborowe prowadzą do upośledzenia dojrzewania i wzrostu limfocytów, a także procesu tworzenia przeciwciał
  • Witamina B12 – uczestniczy w metabolizmie folianów – w stanach niedoborowych może dochodzić do upośledzenia ich wchłaniania i powstawania nieaktywnych form. W sanach niedoborowych stwierdza się zaburzenie wydzielania immunoglobulin i upośledzenie funkcji komórek immunokompetentnych(gł. komórek NK)
  • Witamina C*
  • Witamina D – działa najpewniej jako immunostymulator, prowadzi do wzrostu produkcji peptydów przeciwdrobnoustrojowych funkcjonujących w obrębie monocytów, granulocytów i komórek NK, a także komórek nabłonka wyściełających drogi oddechowe
  • Witamina E*
  • Kwas foliowy (Witamina B9) – wpływa na powstawanie kwasów nukleinowych i białek (obok witamin z grupy B), a jego niedobory upośledzają odpowiedź na infekcje (spadek ilości krążących limfocytów T, ograniczenie ich proliferacji i odpowiedzi)
  • Żelazo – uczestniczy w transporcie tlenu, wytwarzaniu cytokin, jest regulatorem ekspresji genów oraz różnicowania i wzrostu komórek. Warunkuje aktywność mieloperoksydazy (działalność przeciwbakteryjna)
  • Cynk*
  • Miedź – zaobserwowano, że status odżywienia miedzią istotnie wpływa na funkcjonowanie neutrofili, monocytów i dysmutazy ponadtlenkowej. Wespół z katalazą i peroksydazą glutationową współpracuje w obronie przeciwutleniającej ustroju.
  • Selen – niezbędny do prawidłowej aktywności peroksydazy glutationowej. Selen warunkuje funkcje wrodzonych i nabytych funkcji układu immunologicznego, warunkuje działanie makrofagów w przebiegu reakcji zapalnych. Odpowiednie stężenie selenu warunkuje prawidłową ekspresję genów kodujących białka mające udział w odpowiedzi immunologicznej (m.in. cytokiny). Stany niedoborowe selenu prowadzą do obniżenia ilości immuno9globulin w ustroju, a także upośledzenie odporności komórkowej.

Składniki warunkujące produkcję przeciwciał

  • Witamina A
  • Witamina B6
  • Witamina B12
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Kwas foliowy
  • Cynk*
  • Miedź
  • Selen

*Rola tych składników została omówiona w poprzedniej części – zapraszam do lektury

Podsumowując oba teksty

By nasz układ odpornościowy pracował prawidłowo, a organizm był maksymalnie chroniony wymagane są odpowiednie ilości całych rzeszy substancji biologicznie aktywnych, które tworzą, bezpośrednio regulują lub pośrednio warunkują prawidłową pracę „wielkiego mechanizmu” jakim jest ludzki organizm. W większości przypadków ilość przyjmowanych substancji powinna być ściśle kontrolowana ze względu na możliwy niekorzystny wpływ nadmiernych ilości. Zazwyczaj prawidłowe spożycie poszczególnych składników jest możliwe wraz z dietą, jeśli jednak nie – warto rozważyć suplementację dawkami pozwalającymi spełnić dobowe na nie zapotrzebowanie.

Paweł Szewczyk

Magister Dietetyki

regulations

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Olimp Vita-Min Multiple Sport - 60 kaps.

39,99 PLN
Zobacz produkt

BioTech Vitamin Complex - 60 kaps.

25,99 PLN
Zobacz produkt

Formotiva Vitamin Elite - 60 kaps.

28,99 PLN
Zobacz produkt
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Dlaczego warto nam zaufać?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Ekspresowa wysyłka
Bezpieczne zakupy SSL Bezpieczne zakupy SSL
Gratisy do każdego zamówienia Gratisy do każdego zamówienia
Atrakcyjny program lojalnościowy Atrakcyjny program lojalnościowy
Obserwuj nas na Instagramie #bodypak