By Paweł Szewczyk
W poprzedniej części przybliżyłem Wam nieco informacji na temat witamin i składników mineralnych warunkujących prawidłowe funkcjonowanie barier nabłonkowych, a w efekcie – układu immunologicznego naszego organizmu. Znajdziecie w nich krótki opis wpływu witamin A, C i E oraz cynku. Dziś natomiast chciałbym przejść do dalszego wpływu składników pożywienia na układ immunologiczny.
Składniki wpływające na odporność komórkową
- Witamina A*
- Witamina B6 – odgrywa istotną rolę w biosyntezie białka, w tym cząsteczek składowych przeciwciał i cytokin. Stany niedoborowe prowadzą do upośledzenia dojrzewania i wzrostu limfocytów, a także procesu tworzenia przeciwciał
- Witamina B12 – uczestniczy w metabolizmie folianów – w stanach niedoborowych może dochodzić do upośledzenia ich wchłaniania i powstawania nieaktywnych form. W sanach niedoborowych stwierdza się zaburzenie wydzielania immunoglobulin i upośledzenie funkcji komórek immunokompetentnych(gł. komórek NK)
- Witamina C*
- Witamina D – działa najpewniej jako immunostymulator, prowadzi do wzrostu produkcji peptydów przeciwdrobnoustrojowych funkcjonujących w obrębie monocytów, granulocytów i komórek NK, a także komórek nabłonka wyściełających drogi oddechowe
- Witamina E*
- Kwas foliowy (Witamina B9) – wpływa na powstawanie kwasów nukleinowych i białek (obok witamin z grupy B), a jego niedobory upośledzają odpowiedź na infekcje (spadek ilości krążących limfocytów T, ograniczenie ich proliferacji i odpowiedzi)
- Żelazo – uczestniczy w transporcie tlenu, wytwarzaniu cytokin, jest regulatorem ekspresji genów oraz różnicowania i wzrostu komórek. Warunkuje aktywność mieloperoksydazy (działalność przeciwbakteryjna)
- Cynk*
- Miedź – zaobserwowano, że status odżywienia miedzią istotnie wpływa na funkcjonowanie neutrofili, monocytów i dysmutazy ponadtlenkowej. Wespół z katalazą i peroksydazą glutationową współpracuje w obronie przeciwutleniającej ustroju.
- Selen – niezbędny do prawidłowej aktywności peroksydazy glutationowej. Selen warunkuje funkcje wrodzonych i nabytych funkcji układu immunologicznego, warunkuje działanie makrofagów w przebiegu reakcji zapalnych. Odpowiednie stężenie selenu warunkuje prawidłową ekspresję genów kodujących białka mające udział w odpowiedzi immunologicznej (m.in. cytokiny). Stany niedoborowe selenu prowadzą do obniżenia ilości immuno9globulin w ustroju, a także upośledzenie odporności komórkowej.
Składniki warunkujące produkcję przeciwciał
- Witamina A
- Witamina B6
- Witamina B12
- Witamina D
- Witamina E
- Kwas foliowy
- Cynk*
- Miedź
- Selen
*Rola tych składników została omówiona w poprzedniej części – zapraszam do lektury
Podsumowując oba teksty
By nasz układ odpornościowy pracował prawidłowo, a organizm był maksymalnie chroniony wymagane są odpowiednie ilości całych rzeszy substancji biologicznie aktywnych, które tworzą, bezpośrednio regulują lub pośrednio warunkują prawidłową pracę „wielkiego mechanizmu” jakim jest ludzki organizm. W większości przypadków ilość przyjmowanych substancji powinna być ściśle kontrolowana ze względu na możliwy niekorzystny wpływ nadmiernych ilości. Zazwyczaj prawidłowe spożycie poszczególnych składników jest możliwe wraz z dietą, jeśli jednak nie – warto rozważyć suplementację dawkami pozwalającymi spełnić dobowe na nie zapotrzebowanie.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb