-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Otyłość – nierówna walka z przeciwnikiem?

W „powstawaniu” otyłości rolę odgrywają czynniki takie jak: genetyczne, środowiskowe (m.in. dieta i aktywność fizyczna), społeczne i kulturowe oraz hormony.
Otyłość – nierówna walka z przeciwnikiem?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Spis treści:

kiedy mówimy o otyłości;

  • Skąd się bierze otyłość?

  • choroby związane z otyłością;

  • gdzie i kiedy zacząć zmiany?

  • 5 wskazówek na start.

  • O otyłości mówimy, kiedy…

Skąd się bierze otyłość?

Choroby związane z otyłością

… masa naszego ciała jest większa od powszechnie zalecanej, tkanka tłuszczowa przekracza 25% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 30% u kobiet (BMI jest tutaj mylnym wskaźnikiem, często daje niemiarodajne wyniki w przypadku osób o dość rozwiniętej tkance mięśniowej, o niskim poziomie body fat), jednakże wg BMI (wskaźnik otyłości) obliczają dzieląc masę ciała (w kilogramach) przez wzrost do kwadratu (w metrach), gdzie wynik: 30 - 34.99 - I stopień otyłości; 35 - 39.99 - II stopień otyłości. W telegraficznym skrócie – otyłość nabywamy poprzez dostarczanie większej ilości energii aniżeli wydatkuje organizm, co daje dłuższy okres w nadwyżce kalorycznej.

choroby związane z otyłością;

W „powstawaniu” otyłości rolę odgrywają czynniki takie jak: genetyczne, środowiskowe (m.in. dieta i aktywność fizyczna), społeczne i kulturowe oraz hormony. Co do czynnika genetycznego – dziedziczenie otyłości ma charakter poligenowy (czyli uwarunkowany kilkoma genami). Otyłość występuje dwukrotnie częstsza u bliźniąt jednojajowych, aniżeli u rodzeństwa nie będącego bliźniętami. Ponadto występowanie otyłości u jednego z rodziców zwiększa ryzyko występowania otyłości w wieku dorosłym 4-5-krotnie. W przypadku, kiedy otyłość dotyczy obojga rodziców, ryzyko to wzrasta aż 13-krotnie. Czynniki takie jak dieta czy aktywność to czynniki zależne od nas samych, a więc najprostsze do wprowadzenia i modyfikowania. Współczesna technologia zredukowała potrzebę codziennej aktywności fizycznej ludzkości. Środki transportu, doprecyzowanie mechanizacji pracy, zmniejszenie obszarów zielonych na terenach zurbanizowanych ograniczają możliwość aktywnej rekreacji. Inne to zmiany w sposobie jedzenia, jakości jedzenia, sposobie przetworzenia, smakowitość posiłków, dostarczaniu pokarmów bogatych w tłuszcz – które wymagają niewielkich nakładów energetycznych do przetworzenia w tkankę tłuszczową itd. Czynniki społeczne i kulturowe to w skrócie środowisko w jakim zostaliśmy wychowani, to – w jakim obecnie żyjemy i przebywamy, wpływ nawyków i zachowań tzw. wyniesionych z domu.

Suplementy, które mogą Cię zainteresować:

Sport Definition Fat No More - 120 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Sport Definition Fat No More - 120 kaps.
 opinii (31)
1 porcja / 1,75 pln
69,99 pln
Najniższa cena: 79,99 pln -13%
Trec ClenBurexin - 90 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Trec ClenBurexin - 90 kaps.
 opinii (4)
1 porcja / 1,33 pln
59,99 pln
Najniższa cena: 59,99 pln
Formotiva Lipo Killer - 120 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Formotiva Lipo Killer - 120 kaps.
1 porcja / 0,83 pln
49,99 pln
Najniższa cena: 29,99 pln

Środowisko kształtujące dziecko jest złożone: rodzina, rówieśnicy, szkoły, społeczności lokalnej, media normy społeczne. Czynniki społeczno-kulturowe - status zawodowy rodziców, poziom wykształcenia matek, kulturowe czy wyznanionwe zwyczaje oraz rola rodziny i wzorce piękna mają silny wpływ na zwyczaje i zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży

Według Del Mar Bibiloni M, Martinez E, Llull R et al.: Prevalence and risk factors for obesity in Balearic Islands adolescents. Br J Nutr 2010; 103(1): 99-106 -  głównymi czynnikami mającymi wpływ na otyłość u dzieci są: niski poziom wykształcenia rodziców oraz ich poziom socjoekonomiczny, , pomijanie posiłków, mała aktywność fizyczna, zbyt krótki czas snu, palenie, media masowe.

Nieprawidłowe działanie układu hormonalnego, szczególnie u kobiet to temat rzeka – ich wpływ jest bardzo obszerny, co zostanie przedstawione w osobnym temacie.

5 wskazówek na start.

Otyłość przyczynia się bezpośrednio do 10-13% przedwczesnych zgonów w regionie europejskim, a koszty związane z otyłością stanowią ok. 5% nakładów na ochronę zdrowia w Wielkiej Brytanii, natomiast w całej Europie wahają się od 2 do 7%

Do najpopularniejszych chorób będących skutkiem otyłości zalicza się cukrzycę typu 2, nowtowtory nerek, trzustki, przewodu pokarmowego; nadciśnienie tętniczne, refluks, choroby zwyrodnieniowe i inne.

Zmiany zaczynają się w głowie. Osoby, które ich najzwyczajniej w świecie nie chcą – nie wdrożą w życie planu naprawczego czy poprawy zdrowia. Często poprawa ta podyktowana jest już zachodzącymi zmianami w organizmie pacjenta, które prowadzą i/lub doprowadziły do znacznego pogorszenia zdrowia. Działać jednak należy od zaraz, a jak? o tym w kolejnym akapicie

Nie od razu Rzym zbudowano, dlatego na początek wystarczy wdrożyć kilka niewielkich zmian – a jakże wielkich w poprawie jakości życia:

  • zastąpienie słodzonych napojów, soków, napojów energetycznych – wodą, napojami słodzonymi słodzikami (nie bójmy się aspartamu). Woda jednak wiedzie prym (niegazowana) w przeprowadzaniu procesów metabolicznych. Zmniejsza łaknienie w ciągu dnia – co przekłada się na mniejszą ilość spożywanego pożywienia.
  • słodycze, chipsy, fastfood’y, przekąski tłuste – eliminacja stopniowa, gdyż diametralne wprowadzanie zmian prowadzi dość często do napadów czy zaburzeń odżywiania. Zamiennie i korzystnie jest wprowadzenie przekąsek owocowych a nawet i warzywnych (marchewki, brukselki). Owoce, mimo iż zawierają cukier prosty – bogate są w witaminy czy błonnik Co więcej – cukru w owocach jest znacznie mniej. Średni banan (118 g) ma 12 gramów cukru, średnie jabłko (180g) 19 g, a pomarańcza (140 g) 14 g – dane z bazy USDA. Tymczasem łyżka sacharozy ma 12 gramów cukru
  • węglowodany złożone – wdrożenie ciemnego pieczywa razowego, ciemnego makaronu, kasz np. gryczanej, jaglanej, brązowego ryżu. Produkty te posiadają znacznie mniejszy indeks glikemiczny. Wówczas energia z pożywienia uwalniana jest znacznie wolniej, głód pojawia się w relatywnie późnym czasie. A dalej - nie doświadczymy dużych wyrzutów insuliny.
  • aktywność fizyczna – i wcale nie mowa tutaj o intensywnym, ciężkim treningu – a o wdrożeniu jego minimalnej ilości jak rower, marsz, itp. Zmiany komunikacji publicznej na rower, auta na spacer, wdrożenie większej częstości ruchu będzie skutkowało rozpoczęciem spalania tkanki tłuszczowej.
  • badania – otyłość, jak wyżej wspomniano – może być wynikiem zmian hormonalnych czy innych dolegliwości. Jednakże punkt ten wykluczamy po wprowadzeniu minimum czterech wskazówek z powyższej listy. Dopiero po wdrożeniu zmian w diecie i aktywności i zanotowaniu braku spadku kg czy obwodów, można pokusić się o wykonanie badań i wykluczenie chorób mogących wpływać na gospodarkę węglowodanową czy hormonalną, tj.: niedoczynność tarczycy, PCOS – zespół policystycznych jajników, uszkodzenie podwzgórza itp. Ponadto należy wziąć pod uwagę iż leki przyjmowane podczas terapii padaczki, zaburzeń neuroleptycznych czy depresji mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Bibliografia: 

  1. Kottke TE, Wu LA, Hoffman RS et al.: Economic and psychological implications of the obesity epidemic. Mayo Clin Proc 2003; 78: 92-94.).
  2. Stunkard AJ, Sørensen TI, Hanis C et al.: An adoption study of human obesity. N Engl J Med 1986; 314: 193-198
  3. Pietrzykowska E, Wierusz-Wysocka B: Psychologiczne aspekty nadwagi, otyłości i odchudzania się. Pol Merk Lek 2008; 24(143): 472.
  4. Chaput J-P, Brunet M, Tremblay A: Relationship between short sleeping hours and childhood overweight/obesity: result from the “Quebec en Forme” Project. Int J Obes 2006; 30: 1080-1085.
  5. Ritchie L, Welk G, Styne D et al.: Family Environment and Pediatric Overweight: What Is a Parent to Do? J Am Diet Assoc 2005; 105 (5 Suppl 1): 70-79.
  6. Story M, Neumark-Sztainer D, French S: Individual and environmental influences on adolescent eating behaviours. J Am Diet Assoc (PIPPAH Supplement) 2002; 102 (3): 40-51.
  7. World Health Organization: The challenge of obesity in the WHO European Region. Fact sheet EURO 2005; 13: 1-4.

Zobacz także : Czy można jeść po 18? 

Przygodę ze sportem zaczęła od najmłodszych lat w sekcji lekkiej atletyki i sportów grupowych (siatkówka). Zasilała sekcje lekkoatletyczne (krótkie dystanse, sztafeta) od szkoły podstawowej aż po okres studiów (Zawisza Bydgoszcz). W międzyczasie poświęcała czas Kobiecej Drużynie Pożarniczej (Kruszwica), przez kilka lat startując w zawodach strażackich (zawsze "na tarczy") oraz taniec nowoczesny i towarzyski. Już na studiach rozpoczęła zaznajamianie się ze sportami siłowymi w lokalnej fordońskiej siłowni. Przygoda ta trwa od grudnia 2015 aż do dzisiaj. Była zawodniczką PZKFiTS kategorii bikini fitness od 2017 do 2018 roku. Finalistka zawodów sportowych (m.in. Mistrzostwa Pomorza i Kujaw, Puchar Bałtyku, Ogólnopolskie Zawody w Kulturystyce i Fitness, Mistrzostwa Polski ) - zawsze w obrębie podium. Idąc drogą samokształcenia i rozwoju merytorycznego, w 2019 r. ukończyła certyfikowany kurs trenera personalnego i instruktora siłowni, rozpoczynając walkę z podopiecznymi "o lepszych siebie" jako trener i doradca żywieniowy. Jest stałą bywalczynią siłowni STEP ONE Bydgoszcz. Od 2018 roku #teambodypak. Prywatnie - magister inżynier Wydziału Budownictwa i urzędnik administracji publicznej w zakresie dróg. Prócz siłowni (która zajmuje lwią część jej życia), czas poświęca na poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki, gotowania, udoskonalania przepisów, układaniu planów żywieniowych oraz... puzzli. :) Nie wyklucza powrotu na scenę PZKFiTS.

Zostaw opinię