By Sylwia Pietrzak
Żyjemy w czasach, gdzie często przyjmujemy postawę 100% albo nic. System zero jedynkowy. I każdy zapewne doświadczył już na swojej drodze wszelakich potknięć, które wyżej wymienionym podejściu – skutkują dość „bolesną” porażką.
Każde z potknięć można by zamienić w niemały sukces. Zdrowe żywienie jest proste – o ile nie będziemy ślepo podążać za ideałami, ważyć każdego ziarenka ryżu i odmawiać obiadu u rodziców czy wieczoru ze znajomymi, bo „zdrowe żywienie”. Zdrowe żywienie to zdrowe podejście, a czym jest zdrowe podejście? To nic innego jak odstępstwa cenne dla zdrowia psychicznego (o czym tak często zapominamy). Wyrobienie wszelkich nawyków zajmuje 1-3 miesiące, dajmy sobie zatem czas na wdrożenie zmian. A jak nie zwariować w natłoku informacji?
1. Korzystać z dobrych źródeł wiedzy i informacji
Pierwsze co nasuwa się na myśl to oczywiście wszelkie artykuły naukowe (bazy takie jak np. Pub Med.) – jednakże nie wszyscy śledzą powyższe, nie wszyscy mają czas i nie wszystkich wiedza w obszernym zakresie interesuje. Wówczas rzetelnej wiedzy należy szukać na stronach towarzystw naukowych polskich jak i zagranicznych. Śledzenie stron z artykułami, gdzie podane jest piśmiennictwo – podanie literatury sugeruje, że autor traktuje Nas poważnie i zasięga informacji u źródła. Książki jak najbardziej – o ile są oparte na badaniach naukowych. Sprawdzić należy również autora – aby nie okazał się popularnym znachorem, o wywindowanym podejściu do odżywiania aniżeli jest to zalecane.
2. Stopniowe wdrażanie zaleceń
Jeżeli nie uprawiamy sportu – stawianie sobie za cel przebiegnięcia maratonu jest dość abstrakcyjne. Identycznie dzieje się w kuchni. Jeżeli nie jadamy warzyw, a na talerzach gości mnóstwo przetworzonego jedzenia – wdrażanie zieleniny w sporych ilościach i odcinanie się od „niezdrowego” jedzenia, będzie skutkowało niepowodzeniem. Na początek drogą eliminacji usuwamy z diety niektóre zbędne produkty lub zmniejszamy ich ilość np. słodycz co 2-3 dzień (i dalej). Wdrażanie aktywności w postaci spacerów, dłuższych spacerów lub dodatkowej aktywności przez np. 30 minut w ciągu dnia – już pozwoli Nam zauważyć zmiany po kilku tygodniach. Nie tylko w sylwetce ale i samopoczuciu.
Suplementy, które mogą Cię zainteresować:
3. Wyobraźnia i planowanie
Zdrowe żywienie nie polega naspędzaniu w kuchni połowy swojego dnia czy jadaniu codziennie innej potrawy. To umiejętność planowania, gotowania podobnych posiłków – które wyróżnia dodanie warzywa, przyprawy, zamiana pieczenia na gotowanie na parze itp. Ważne są mądre zakupy – bez kupowania tego, na co mamy ochotę w danym momencie czy składników, które najprawdopodobniej w ogóle się nie przydadzą. Posiadanie listy produktów do nabycia i ułożony mniej więcej jadłospis na tydzień, pozwoli zrobić zakupy szybko, łatwo i bez ryzyka, że większość jedzenia się zmarnuje. Urozmaicanie jadłospisu w prosty sposób to jedna z ważniejszych zasad zdrowego żywienia. Gotowanie zup na kilka dni, zamrażanie, planowanie prostych ale urozmaiconych posiłków, przygotowanie potraw w weekend itp. – to proste „tipy” do łatwego wdrożenia zdrowych nawyków. Podobna sytuacja ma się do aktywności. Nie chodzi tutaj o kilkugodzinne, mordercze treningi. Czasami spacer do pracy zamiast samochodu, wysiadka na przystanku wcześniej, zakupy w dużych sklepach itp. pozwala Nam na zmianę nawyku.
4. Obserwowanie własnego organizmu
Ostatni ale kluczowy aspekt to monitorowanie swojego samopoczucia, kondycji, zdrowia fizycznego jak i psychicznego. Zdrowe nawyki i zdrowe żywienie dość często daje Nam poczucie polepszenia samopoczucia czy witalności. Prawie każda osoba potwierdza pozytywny wpływ aktywności i zmiany nawyków żywieniowych na lepsze. Wyjątkiem mogą być osoby, które (jak wcześniej wspomniałam) wdrożyły zmiany zbyt intensywnie w postaci 100% albo nic (co najczęściej kończy się powrotem do dawnych, niekonieczne dobrych nawyków). Zakazane kiedyś „jedzenie po 18stej” dla jednych może okazać się prawdą (jeżeli zasypiają ok.20.00) a dla innych mitem – jeżeli dana osoba swój dzień kończy po 22giej. Każdy człowiek jest inny, prowadzi swój własny styl i tryb życia, ma swoje upodobania smakowe, lubi inny rodzaj sportu itp. Dlatego ważne jest by mieć świadomość iż każdy winien wdrażać nawyki wg własnego trybu funkcjonowania i oceniać ich wpływy na swoim organizmie.
Literatura
1.Zakłamane jedzenie, dr n. o zdr. Hanna Stolińska, wyd. Otwarte sp.z o.o., wydanie I, 2020.
Zobacz także: jak stworzyć swój plan treningowy?
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb