-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Barwy owoców i warzyw mają znaczenie!

Czy w doborze owoców i warzyw do swojego jadłospisu kierujesz się zawartością składników o wysokiej wartości biologicznej, których obecność różni się w zależności od ich koloru? Jeśli tak to gratulacje, ponieważ jesteś na właściwej drodze do regularnego zapewniania swojemu organizmowi różnorodnych substancji wpływających na jego odpowiednie funkcjonowanie. Jeżeli zaś nigdy wcześniej nie zwracałaś/eś uwagi na barwy produktów obecnych na Twoim tale
Barwy owoców i warzyw mają znaczenie!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Czy w doborze owoców i warzyw do swojego jadłospisu kierujesz się zawartością składników o wysokiej wartości biologicznej, których obecność różni się w zależności od ich koloru? Jeśli tak to gratulacje, ponieważ jesteś na właściwej drodze do regularnego zapewniania swojemu organizmowi różnorodnych substancji wpływających na jego odpowiednie funkcjonowanie. Jeżeli zaś nigdy wcześniej nie zwracałaś/eś uwagi na barwy produktów obecnych na Twoim talerzu, to chyba dobry moment, by przyjrzeć się, może nieco umownemu, podziałowi na grupy kolorystyczne produktów, które pozwalają ocenić obecność poszczególnych składników.

Kolor owoców i warzyw ma nieść za sobą nie tylko efekt wizualny, ale przede wszystkim dawać korzyść w postaci zwiększania potencjału zdrowotnego, dzięki zawartości witamin czy minerałów, a ponadto nieodżywczych substancji naturalnych, do grupy których zaliczamy przede wszystkim wtórne metabolity roślinne takie jak:  alkaloidy, antocyjany, flawonoidy, izoflawony, karotenoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, glukozynolany czy saponiny.

Owoce i warzywa białe

Produkty, które mamy do dyspozycji: cebula, chrzan, cykoria, czosnek, fasola, kalafior, kalarepa, pietruszka, por, seler, szparagi, ziemniaki

Warto stosować ze względu na zawartość: związków fenolowych, które mogą pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz działać przeciwnowotworowo, allicyny - siarkoorganicznego związku o charakterystycznym zapachu, wykazującego działanie bakteriobójcze, kwercetyny – jednego z polifenoli działającego silnie antyoksydacyjnie i przeciwalergicznie, wspierającego inne związki o potencjale przeciwutleniającym, beta- glukanu, siarki

Owoce i warzywa żółto-pomarańczowe

Produkty, które mamy do dyspozycji: ananas, banan, brzoskwinia, cytryna, dynia, fasolka szparagowa, grejpfrut, groch, gruszka, kabaczek, mandarynka, marchew, melon, morela, nektarynka, pomarańcza

Warto stosować ze względu na zawartość: karodenoidów, a szczególnie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, flawonoidów – związki zaliczane do grupy polifenoli, wykazujące działanie rozkurczowe, przeciwutleniające czy przeciwzapalne, witaminy A, C

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Trec Vit. B Complex - 60 kaps.

Trec Vit. B Complex - 60 kaps.

 opinii (1)
1 porcja / 0,33 pln
19,99 pln

Owoce i warzywa czerwone

Produkty, które mamy do dyspozycji: arbuz, burak, czereśnia, jabłko, malina, papryka, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, truskawka, wiśnia, żurawina

Warto stosować ze względu na zawartość: likopenu – związku z grupy karotenoidów, naturalnego barwnika o silnym potencjale antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym (co ciekawe jego stopień przyswajalności jest wyższy w przypadku korzystania z przetworów: soków, sosów czy ketchupu), kwasu elagowego wykazującego działania przeciwzapalne oraz antynowotworowym, poprzez wychwytywanie wolnych rodników tlenowych, zapobieganiu degradacji DNA czy wiązaniu szkodliwych metali ciężkich, antocyjanów, błonnika pokarmowego, potasu,

Owoce i warzywa zielone

Produkty, które mamy do dyspozycji: awokado, bób, brokuł, brukselka, cukinia, groszek, kapusta, karczoch, kiwi, koper, natka pietruszki, ogórek, sałata, seler naciowy, szczypiorek, szpinak

Warto stosować ze względu na zawartość: glukozynolanów, obecnych głównie w warzywach kapustnych, które mogą potencjalnie chronić przed wystąpieniem wielu rodzajów nowotworów, w tym raka prostaty czy raka piersi (jednak należy pamiętać, że ich spożycie prowadzić może do blokowania wychwytu jodu przez tarczycę, który jest niezbędny do produkcji hormonów, ponieważ zaliczane są do grupy goitrogenów), luteiny i zeaksantyny, które to przyczyniają się do utrzymania prawidłowej kondycji narządu wzroku, chlorofilu – znanego już od szkoły podstawowej barwnika, który może działać z korzyścią dla pracy wątroby czy jelit, wapnia, witamin z grupy B, a głównie kwasu foliowego, witaminy C, A, E

Zobacz także: Jaki chleb wybrać do codziennej diety? 

Owoce i warzywa niebiesko-purpurowe

Produkty, które mamy do dyspozycji: bakłażan, borówka amerykańska, czarna jagoda, czarna porzeczka, figa, granat, jeżyna, oliwka, śliwka, winogron

Warto stosować ze względu na zawartość: antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym (warto wiedzieć, iż im intensywniejszy kolor owocu lub warzywa, tym więcej substancji przeciwutleniających zawiera), flawonoidów, a w tym reseratrolu – związku pozytywnie wpływającego na układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującego działanie przeciwzapalne, kwasu elagowego, błonnika pokarmowego, witaminy C

Jakie błędy być może popełniasz wykorzystując owoce i warzywa?

- Przechowujesz wszystkie warzywa i owoce w lodówce, a NIE POWINIENEŚ w niej umieszczać między innymi: pomidorów, ogórków, awokado, bananów czy owoców cytrusowych.

- Wkładasz wszystkie owoce do tej samej miski – przyczyniasz się w ten sposób do szybszego ich psucia, co wynika z ilości wydzielanego etylenu, czyli związku przyczyniającego się do przyśpieszenia dojrzewania, a więc kładź banany daleko od jabłek.

- Unikasz mrożonek, a tak naprawdę w sezonie zimowym ich zastosowanie może być świetnym pomysłem!

- Przechowujesz umyte owoce, a nadmiar wilgoci może zwiększać ryzyko rozwoju bakterii.

- Kroisz warzywa na tej samej desce, którą wykorzystujesz do przygotowania mięsa, a przecież surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię