Barwy owoców i warzyw mają znaczenie!

Czy w doborze owoców i warzyw do swojego jadłospisu kierujesz się zawartością składników o wysokiej wartości biologicznej, których obecność różni się w zależności od ich koloru? Jeśli tak to gratulacje, ponieważ jesteś na właściwej drodze do regularnego zapewniania swojemu organizmowi różnorodnych substancji wpływających na jego odpowiednie funkcjonowanie. Jeżeli zaś nigdy wcześniej nie zwracałaś/eś uwagi na barwy produktów obecnych na Twoim talerzu, to chyba dobry moment, by przyjrzeć się, może nieco umownemu, podziałowi na grupy kolorystyczne produktów, które pozwalają ocenić obecność poszczególnych składników.
Kolor owoców i warzyw ma nieść za sobą nie tylko efekt wizualny, ale przede wszystkim dawać korzyść w postaci zwiększania potencjału zdrowotnego, dzięki zawartości witamin czy minerałów, a ponadto nieodżywczych substancji naturalnych, do grupy których zaliczamy przede wszystkim wtórne metabolity roślinne takie jak: alkaloidy, antocyjany, flawonoidy, izoflawony, karotenoidy, kwasy fenolowe, glikozydy, glukozynolany czy saponiny.
Owoce i warzywa białe
Produkty, które mamy do dyspozycji: cebula, chrzan, cykoria, czosnek, fasola, kalafior, kalarepa, pietruszka, por, seler, szparagi, ziemniaki
Warto stosować ze względu na zawartość: związków fenolowych, które mogą pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz działać przeciwnowotworowo, allicyny - siarkoorganicznego związku o charakterystycznym zapachu, wykazującego działanie bakteriobójcze, kwercetyny – jednego z polifenoli działającego silnie antyoksydacyjnie i przeciwalergicznie, wspierającego inne związki o potencjale przeciwutleniającym, beta- glukanu, siarki
Owoce i warzywa żółto-pomarańczowe
Produkty, które mamy do dyspozycji: ananas, banan, brzoskwinia, cytryna, dynia, fasolka szparagowa, grejpfrut, groch, gruszka, kabaczek, mandarynka, marchew, melon, morela, nektarynka, pomarańcza
Warto stosować ze względu na zawartość: karodenoidów, a szczególnie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, flawonoidów – związki zaliczane do grupy polifenoli, wykazujące działanie rozkurczowe, przeciwutleniające czy przeciwzapalne, witaminy A, C
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Owoce i warzywa czerwone
Produkty, które mamy do dyspozycji: arbuz, burak, czereśnia, jabłko, malina, papryka, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, truskawka, wiśnia, żurawina
Warto stosować ze względu na zawartość: likopenu – związku z grupy karotenoidów, naturalnego barwnika o silnym potencjale antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym (co ciekawe jego stopień przyswajalności jest wyższy w przypadku korzystania z przetworów: soków, sosów czy ketchupu), kwasu elagowego wykazującego działania przeciwzapalne oraz antynowotworowym, poprzez wychwytywanie wolnych rodników tlenowych, zapobieganiu degradacji DNA czy wiązaniu szkodliwych metali ciężkich, antocyjanów, błonnika pokarmowego, potasu,
Owoce i warzywa zielone
Produkty, które mamy do dyspozycji: awokado, bób, brokuł, brukselka, cukinia, groszek, kapusta, karczoch, kiwi, koper, natka pietruszki, ogórek, sałata, seler naciowy, szczypiorek, szpinak
Warto stosować ze względu na zawartość: glukozynolanów, obecnych głównie w warzywach kapustnych, które mogą potencjalnie chronić przed wystąpieniem wielu rodzajów nowotworów, w tym raka prostaty czy raka piersi (jednak należy pamiętać, że ich spożycie prowadzić może do blokowania wychwytu jodu przez tarczycę, który jest niezbędny do produkcji hormonów, ponieważ zaliczane są do grupy goitrogenów), luteiny i zeaksantyny, które to przyczyniają się do utrzymania prawidłowej kondycji narządu wzroku, chlorofilu – znanego już od szkoły podstawowej barwnika, który może działać z korzyścią dla pracy wątroby czy jelit, wapnia, witamin z grupy B, a głównie kwasu foliowego, witaminy C, A, E
Zobacz także: Jaki chleb wybrać do codziennej diety?
Owoce i warzywa niebiesko-purpurowe
Produkty, które mamy do dyspozycji: bakłażan, borówka amerykańska, czarna jagoda, czarna porzeczka, figa, granat, jeżyna, oliwka, śliwka, winogron
Warto stosować ze względu na zawartość: antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym (warto wiedzieć, iż im intensywniejszy kolor owocu lub warzywa, tym więcej substancji przeciwutleniających zawiera), flawonoidów, a w tym reseratrolu – związku pozytywnie wpływającego na układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującego działanie przeciwzapalne, kwasu elagowego, błonnika pokarmowego, witaminy C
Jakie błędy być może popełniasz wykorzystując owoce i warzywa?
- Przechowujesz wszystkie warzywa i owoce w lodówce, a NIE POWINIENEŚ w niej umieszczać między innymi: pomidorów, ogórków, awokado, bananów czy owoców cytrusowych.
- Wkładasz wszystkie owoce do tej samej miski – przyczyniasz się w ten sposób do szybszego ich psucia, co wynika z ilości wydzielanego etylenu, czyli związku przyczyniającego się do przyśpieszenia dojrzewania, a więc kładź banany daleko od jabłek.
- Unikasz mrożonek, a tak naprawdę w sezonie zimowym ich zastosowanie może być świetnym pomysłem!
- Przechowujesz umyte owoce, a nadmiar wilgoci może zwiększać ryzyko rozwoju bakterii.
- Kroisz warzywa na tej samej desce, którą wykorzystujesz do przygotowania mięsa, a przecież surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie.

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania

Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.