Co wegetarianie jedzą na obiad?
- Nie każdy jeść mięso musi, więc kto nie może lub nie chce niech korzysta z dobrodziejstw różnorodnych przepisów, ponieważ wówczas łatwiej jest uzupełnić zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, mimo że jest to wówczas nieco bardziej skomplikowane...
- Propozycja nr 1. Pierogi bezglutenowe
- Propozycja nr 2. Curry z cukinii i ciecierzycy
- Propozycja nr 3. Falafele
- Propozycja nr 4. Makaron ryżowy z tofu w sosie thai sweet chilli
- Propozycja nr 5. Makaron z pieczarkami i szpinakiem
Nie każdy jeść mięso musi, więc kto nie może lub nie chce niech korzysta z dobrodziejstw różnorodnych przepisów, ponieważ wówczas łatwiej jest uzupełnić zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, mimo że jest to wówczas nieco bardziej skomplikowane. Czy osoby stosujące różnorodne formy diety wegetariańskiej muszą narzekać w diecie na nudę i powtarzające się posiłki? Oczywiście, że nie, a co więcej mogą przygotować klasyczne potrawy w zmodyfikowanej formie!
Propozycja nr 1. Pierogi bezglutenowe
Składniki na ciasto:
- mąka ryżowa - 2/3 szklanki
- mąka gryczana – ½ szklanki
- skrobia ziemniaczana – ½ szklanki
- sól – ¾ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- wrząca woda – 1 ¼ szklanki
Składniki na farsz:
- batat – 1 sztuka
- cebula – ¼ sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- soczewica czerwona – 15g
- pomidory krojone – ½ puszki
- oliwa z oliwek – 10g
- sól - szczypta
- chili – niewielka szczypta
- tofu – 90g
- słodka papryka – ½ łyżeczki
- majeranek – ½ łyżeczki
- czosnek granulowany – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól wymieszaj w misce, stopniowo dolewaj gorącą wodę, a następnie oliwę z oliwek, cały czas mieszając ciasto, zaś gdy wystygnie wyrabiać rękami do uzyskania jednolitej masy.
Batata umyj, obierz, przekrój na pół, skrop oliwą i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 35 minut aż zmięknie. W międzyczasie odsącz tofu z nadmiaru wody, rozdrobnij i obtocz je w przyprawach. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzuć tofu i podsmażaj do uzyskania brązowego koloru. Równolegle ugotuj w małym rondelku soczewicę. Tofu przerzuć do miseczki, a na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z odrobiną soli, a po chwili dodaj także czosnek. Odczekaj moment i wrzuć na patelnię pomidory z puszki. Po 6 minutach dodaj soczewicę, pomieszaj i zdejmij z ognia. Batata lekko ostudź, rozgnieć i wymieszaj z tofu, po czym połącz wszystkie składniki farszu, dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka, nakładaj na nie farsz, zawijaj pierogi i gotuj w osolonej wodzie.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Propozycja nr 2. Curry z cukinii i ciecierzycy
Składniki:
- ciecierzyca z puszki – 120g
- marchewka – 80g
- cukinia – 150g
- mleko kokosowe – 60ml
- olej kokosowy – 5ml
- czosnek – 1 ząbek
- woda – 150ml
- curry, kurkuma, papryka słodka i ostra – każda z przypraw po ½ łyżeczki
- sól – do smaku
- świeża kolendra/ natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zaś w półkrążki. Podsmaż cebulę z marchewką na oleju kokosowym, a po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W następnej kolejności dodaj cukinię, cukinię, zalej mleczkiem kokosowym i wodą, dodaj przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą lub natką.
Czas przygotowania: około 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Propozycja nr 3. Falafele
Składniki:
- ciecierzyca (suche nasiona) – 250g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 3 ząbki
- mąka kukurydziana – 30g
- kasza kukurydziana (ilość potrzebna do obtoczenia falafeli)
- masło klarowane (ilość potrzebna do usmażenia)
- woda – 3 łyżki
- kolendra i kumin mielony – po 1 łyżeczce
- imbir, gałka muszkatołowa i chilii – po ½ łyżeczki
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- natka pietruszki (posiekana) – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziarna ciecierzycy zalej wodą i odstaw na noc. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Odcedź ciecierzycę, wsyp do miski, dodaj cebulę i czosnek, a następnie wszystko razem zblenduj. Dodaj wszystkie przyprawy, natkę pietruszki, mąkę kukurydzianą i dolej wodę. Pamiętaj, że masa powinna być zwarta. Odstaw całość do lodówki na około 45 minut. Uformuj falafele, czyli lekko spłaszczone kulki, obtocz w minimalnej ilości kaszy. Na patelni rozgrzej masło klarowane, tak by lekko pokrywało dno patelni (2-3 łyżki) i smaż 3-4 minuty z każdej strony.
Czas przygotowania: Około 1h 15min
Ilość porcji: 4 porcje (20 małych sztuk)
Propozycja nr 4. Makaron ryżowy z tofu w sosie thai sweet chilli
Składniki:
- makaron ryżowy – 140g
- tofu – 160g
- masło klarowane – 20g
- mieszanka chińska – 400g
- sos thai sweet chilli – 50ml
Sposób przygotowania:
Pokrój fotu w kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z połową masła klarowanego. Na osobnej patelni na drugiej części masła przygotuj mieszankę warzyw. Ugotuj makaron (możesz dolać trochę oliwy z oliwek, żeby się nie posklejał). Gdy warzywa zmiękną, dodaj do nich tofu oraz sos, po czym dokładnie wymieszaj. Podawaj makaron razem z warzywami wymieszanymi z tofu.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Propozycja nr 5. Makaron z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- makaron z soczewicy – 150g
- mąka z ciecierzycy – 30g
- cebula – 1 sztuka
- mleko migdałowe – 1 szklanka
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- pieczarki – 200g
- płatki drożdżowe – 10g
- pomidor – 2 sztuki
- szpinak świeży – 100g
- zioła prowansalskie, bazylia, pieprz cayenne – wedle uznania
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron z soczewicy al dente. Ostudź go pod bieżącą zimną wodą. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dorzuć do niej pokrojone pieczarki, szczyptę soli, wymieszaj. Umyj i pokrój pomidory i dorzuć je (razem z przyprawami - zioła prowansalskie, bazylia, pieprz cayenne) do pieczarek i cebuli. Wymieszaj i pozostaw na ogniu. Dorzuć szpinak. Mąkę z ciecierzycy i płatki drożdżowe wymieszaj ubijaczką z napojem sojowym i wlej wszystko na patelnię. Pozostaw przez chwilę na ogniu dokładnie mieszając. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp jej wnętrze niewielką ilością mąki. Nałóż do niej makaron, a następnie zawartość patelni i piecz w temperaturze 190 stopni (góra – dół) przez 20-25 minut. Przed podaniem wszystko wymieszaj.
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.
Zostaw opinię