By Sylwia Pietrzak
Drożdżowe ślimaki z kremem Yummi 6pak
Wielkimi krokami zbliża się czas świąt, wypieków i „fit” pomysłów. Nim zagoszczą pierniki, cynamon i przyprawy korzenne – na początek w propozycji ślimaki z pysznym kremem o smaku mlecznej czekolady przygotowany na bazie orzechów arachidowych i laskowych. Porcja zawiera 8 sztuk, a jedna sztuka to 92 kcal.
Do przygotowania drożdżowych ślimaków potrzebujemy:
• 160 g mąki (sprawdzi się zarówno pszenna jak i orkiszowa, z czego polecam wymieszać 50 na 50);
• Mleko 80 ml (roślinne kokosowe, może być też zwykłe);
• Cukier 1 łyżeczka – 5 g;
• Olej kokosowy płynny – 12 ml;
• Drożdże – 11 g;
• 6PAK Nutrition Yummy Cream 300g - Incredible Blacknut – ok. 77 g;
• Szczypta soli.
1. W misce mieszamy mleko, łyżkę mąki (ze 160 g), łyżeczkę cukru i drożdże. Przykryć ściereczką i i odstawić na 15 minut;
2. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli, resztę mąki, łyżkę oleju. Wyrobić ciasto i ponownie odstawić na 15 minut;
3. Rozwałkować ciasto na prostokąt, wysmarować kremem i zawinąć w rulon;
4. Pokroić na kawałki 3-4 cm,
5. Tak przygotowane bułki wykładamy na formę, wcześniej spryskaną PAMem. Ugniatamy bułki i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem (ściereczką);
6. Po tym czasie wkładamy do piekarnika (rozgrzanego), 200 stopni, ok. 15-20 minut.
Kcal na porcję (1/8 całości): 92 kcal
B: 2,6 g
T: 1,9 g
W: 16,1 g
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb