-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Za co kochamy masła orzechowe

Masło orzechowe to nie tylko smaczny dodatek do naszej diety, ale także bardzo dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych.
Za co kochamy masła orzechowe
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Masło orzechowe jest dla wielu z nas smakiem dzieciństwa, a więc okresu niezwykle przyjemnego i wypełnionego miłością bliskich nam osób (oczywiście jest to uogólnienie), tym niemniej charakteryzuje  się ono niesamowicie ciekawym smakiem i aromatem. Jest  jednym z niewielu dodatków do diety, które nie tylko jest smaczny, ale także niezwykle zdrowy. Teraz gdy jesteśmy dorośli świadomość naszego odżywiania zazwyczaj także znacznie wzrasta. Pozwala to na dobór produktów odpowiednich do predyspozycji oraz upodobań każdego sportowca. Rynek maseł orzechowych jest bardzo złożony i bogaty w wiele propozycji niezliczonych firm. Warto zwracać uwagę na ich składy, ze względu na to, że często można spotkać niepożądane dodatki takie jak tłuszcz palmowy, cukier oraz sól. Oczywiście można spotkać masła orzechowe uzyskane z orzechów nerkowca, macadamia, laskowych, migdałów oraz orzeszków ziemnych. Charakteryzują się one odmiennym smakiem i aromatem, jednak w przypadku wartości odżywczych oraz zawartości mikro- i makro-elementów mogą wystąpić różnice.

Masła orzechowe są niezwykle bogatym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których odpowiednia podaż w diecie jest w stanie ograniczyć ryzyko miażdżycy, a nawet działają przeciwzakrzepowo. Każda porcja zawiera wiele naturalnych witamin (E, z grupy B) oraz składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, potas, cynk, magnez oraz sód oraz bardzo dobrej przyswajalności. Regularne spożycie masła orzechowego wpływa pozytywnie na stan skóry, paznokci oraz włosów. Warto pamiętać, że zawierają duże dawki błonnika dietetycznego oraz białka roślinnego. Masła idealnie komponują się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami co sprawia, że są niezwykle uniwersalnym i wartościowym dodatkiem w diecie (niekoniecznie sportowej).  Zawarte w nich substancje wspomagają pracę układu nerwowego co pozwala na poprawę pamięci i umiejętności koncentracji.

MASŁO ORZECHOWE – CZYM SIĘ KIEROWAĆ PODCZAS ZAKUPU?

Bogata oferta producentów maseł orzechowych potrafi przytłoczyć, zatem podchodźcie do zakupu z dystansem by nie zaopatrzyć się w masło niskiej jakości bądź z nieciekawymi dodatkami. Najważniejszym parametrem masła to zawartość orzechów (przynajmniej 90%, najlepiej 100%), ponieważ czasem można spotkać się z produktami o ich zawartości na poziomie 20-30%, co nie powinno mieć miejsca. Zwracajcie uwagę na brak tłuszczu palmowego, i to niezależnie czy częściowo utwardzonego, czy uwodornionego. Jest on źródłem kwasów tłuszczowych „trans”, które wywierają negatywny wpływ na stan zdrowia organizmu (przypisuje się im przyśpieszenie rozwoju chorób układu krążenia, miażdżycy, otyłości, a nawet nowotworów i cukrzycy). Najlepsze masła orzechowe nie mają dodatku cukru oraz soli, a niewielkie ich ilości nie są tak problematyczne.

Jednym z ciekawszych parametrów masła orzechowego jest jego struktura: gładka/kremowa („smooth”) bądź chrupka („crunchy”). Jedna z wersji od drugiej różni się zawartością drobin orzechów co wpływa na ich właściwości organoleptyczne. Oczywiście nie ma to wpływu na wartościowość i samą jakość masła – jest to jedynie kwestia upodobań, które masło wybierzecie. Ostatnimi czasy pojawiło się wiele propozycji zawierających dodatek pełnowartościowego białka (WPC), wiórek kokosowych, a nawet kakao. Każdy zapewne znajdzie coś ciekawego dla siebie.

REWELACYJNE MASŁA ORZECHOWE – WARTO W NIE ZAINWESTOWAĆ

Mnogość maseł orzechowych może przysporzyć o zawrót głowy. Poniższe produkty zostały specjalnie wyselekcjonowane biorąc pod uwagę zarówno jakość, jak i ich ostateczną cenę. Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem masła – warto przemyśleć zakup któregoś z nich.

Sport Definition Choconutto

Niesamowity orzechowy smak i delikatna kremowa konsystencja, która z pewnością utkwi Ci w pamięci! Zawiera jedynie składniki naturalnego pochodzenia takie jak specjalnie wyselekcjonowane orzechy oraz kakao. Stanowi idealną (o wiele zdrowszą i bardziej wartościową) alternatywę dla popularnych na rynku kremów orzechowych. Każda porcja to nie tylko źródło niesamowitych doznań organoleptycznych, ale także solidne dawki białka i zdrowych tłuszczów (kwasów omega 6 oraz omega 9) wzbogacających dietę sportowca (ale nie tylko). Idealny wybór dla osób poszukujących dopracowanego smaku bez wyrzutów sumienia!

6PAK Peanut Butter Pak

Naturalny smak i zero dodatków takich jak sól, cukier, olej palmowy itd. - wyprodukowany w 100% z najwyższej jakości orzeszków arachidowych. Występuje w dwóch wersjach: idealnie gładkiej (kremowej) „smoothy” oraz z kawałkami pokruszonych orzechów „crunchy”. Stanowi bogate źródło wartościowego białka, zdrowych tłuszczów (w tym także kwasów omega6 i 9) oraz błonnika pokarmowego. Odpowiednia jego podaż w codziennej diecie wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego (perystaltykę jelit). Niezależnie od wersji jaką wybierzecie możecie być pewni bardzo dobrze wydanych pieniędzy. Trudno bowiem o lepszy produkt tego typu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań słodkich oraz słonych nadając im nowego, wyjątkowego charakteru. Oczywiście cena jest lepiej niż tylko „dobra”.

Weider Nut Protein Spread

Wyjątkowy krem orzechowy z dodatkiem koncentratu białek serwatki (WPC) – nie tylko doskonale smakuje, ale także wzbogaca dietę w solidną dawkę pełnowartościowych protein. Bardzo delikatna i kremowa konsystencja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Stanowi lepszą alternatywę niż klasyczne kremy czekoladowe/orzechowe – poza urozmaiceniem diety dodatkową ją wzbogaca. Jeżeli Twoja dieta mówiąc kolokwialnie „przejadła Ci się”, ale nie chcesz zaprzepaszczać jej założeń – sięgnij właśnie po ten krem i po prostu ją urozmaić bez negatywnego wpływu na jej jakość.

Masło migdałowe Sante GO ON!

Wyjątkowo smaczne masło produkowane ze specjalnie wyselekcjonowanych migdałów. Jeżeli masz dosyć klasycznych maseł orzechowych – będzie to idealny wybór. Jest to masło najwyższej jakości, więc nie znajdziesz w nim żadnych niepotrzebnych dodatków takich jak sól, cukier i olej palmowy – zawiera bowiem 100% migdałów. Stanowi bogate źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego (bardzo ważny dla układu pokarmowego) oraz białka pochodzenia roślinnego. Dzięki niemu nie tylko zadbasz o potrzeby swojego podniebienia, ale także wzbogacisz swoją dietę. Podobnie jak inne masła bardzo dobrze pasuje do dań na słodko, jak i na słono.

Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog.

Zostaw opinię