Suplementacja

Za co kochamy masła orzechowe

  • 343 odsłon
  • 0 komentarzy

Masło orzechowe jest dla wielu z nas smakiem dzieciństwa, a więc okresu niezwykle przyjemnego i wypełnionego miłością bliskich nam osób (oczywiście jest to uogólnienie), tym niemniej charakteryzuje  się ono niesamowicie ciekawym smakiem i aromatem. Jest  jednym z niewielu dodatków do diety, które nie tylko jest smaczny, ale także niezwykle zdrowy. Teraz gdy jesteśmy dorośli świadomość naszego odżywiania zazwyczaj także znacznie wzrasta. Pozwala to na dobór produktów odpowiednich do predyspozycji oraz upodobań każdego sportowca. Rynek maseł orzechowych jest bardzo złożony i bogaty w wiele propozycji niezliczonych firm. Warto zwracać uwagę na ich składy, ze względu na to, że często można spotkać niepożądane dodatki takie jak tłuszcz palmowy, cukier oraz sól. Oczywiście można spotkać masła orzechowe uzyskane z orzechów nerkowca, macadamia, laskowych, migdałów oraz orzeszków ziemnych. Charakteryzują się one odmiennym smakiem i aromatem, jednak w przypadku wartości odżywczych oraz zawartości mikro- i makro-elementów mogą wystąpić różnice.

Masła orzechowe są niezwykle bogatym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których odpowiednia podaż w diecie jest w stanie ograniczyć ryzyko miażdżycy, a nawet działają przeciwzakrzepowo. Każda porcja zawiera wiele naturalnych witamin (E, z grupy B) oraz składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, potas, cynk, magnez oraz sód oraz bardzo dobrej przyswajalności. Regularne spożycie masła orzechowego wpływa pozytywnie na stan skóry, paznokci oraz włosów. Warto pamiętać, że zawierają duże dawki błonnika dietetycznego oraz białka roślinnego. Masła idealnie komponują się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami co sprawia, że są niezwykle uniwersalnym i wartościowym dodatkiem w diecie (niekoniecznie sportowej).  Zawarte w nich substancje wspomagają pracę układu nerwowego co pozwala na poprawę pamięci i umiejętności koncentracji.

MASŁO ORZECHOWE – CZYM SIĘ KIEROWAĆ PODCZAS ZAKUPU?

Bogata oferta producentów maseł orzechowych potrafi przytłoczyć, zatem podchodźcie do zakupu z dystansem by nie zaopatrzyć się w masło niskiej jakości bądź z nieciekawymi dodatkami. Najważniejszym parametrem masła to zawartość orzechów (przynajmniej 90%, najlepiej 100%), ponieważ czasem można spotkać się z produktami o ich zawartości na poziomie 20-30%, co nie powinno mieć miejsca. Zwracajcie uwagę na brak tłuszczu palmowego, i to niezależnie czy częściowo utwardzonego, czy uwodornionego. Jest on źródłem kwasów tłuszczowych „trans”, które wywierają negatywny wpływ na stan zdrowia organizmu (przypisuje się im przyśpieszenie rozwoju chorób układu krążenia, miażdżycy, otyłości, a nawet nowotworów i cukrzycy). Najlepsze masła orzechowe nie mają dodatku cukru oraz soli, a niewielkie ich ilości nie są tak problematyczne.

Jednym z ciekawszych parametrów masła orzechowego jest jego struktura: gładka/kremowa („smooth”) bądź chrupka („crunchy”). Jedna z wersji od drugiej różni się zawartością drobin orzechów co wpływa na ich właściwości organoleptyczne. Oczywiście nie ma to wpływu na wartościowość i samą jakość masła – jest to jedynie kwestia upodobań, które masło wybierzecie. Ostatnimi czasy pojawiło się wiele propozycji zawierających dodatek pełnowartościowego białka (WPC), wiórek kokosowych, a nawet kakao. Każdy zapewne znajdzie coś ciekawego dla siebie.

REWELACYJNE MASŁA ORZECHOWE – WARTO W NIE ZAINWESTOWAĆ

Mnogość maseł orzechowych może przysporzyć o zawrót głowy. Poniższe produkty zostały specjalnie wyselekcjonowane biorąc pod uwagę zarówno jakość, jak i ich ostateczną cenę. Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem masła – warto przemyśleć zakup któregoś z nich.

- Fitness Authority So good! Pro Nuts Butter  ZOBACZ OFERTĘ

Znakomity  smak i aromat z pewnością przypadnie Ci do gustu, masło występuje w kilku odmianach smakowych (np. z nutką cynamonu, pomarańczy itd.). Dodatkową zaletą jest brak dodatku cukru oraz soli. Dzięki niemu urozmaicisz swoją dietę i uzupełnisz w zdrowe tłuszcze oraz pełnowartościowe proteiny pochodzące z izolatu białek serwatki.

- Ostrovit NutVit 100% Peanut + Coconut Butter Smooth ZOBACZ OFERTĘ

Ciekawe połączenie smaku masła orzechowego o gładkiej strukturze oraz wiórek kokosowych. Powstały smak z pewnością jest oryginalny i może się podobać. Nie zawiera dodatku cukru, soli, konserwantów ani sztucznych barwników. Producent zadbał także o brak dodatku oleju palmowego, co jest olbrzymią zaletą.

- Scitec 100% Peanut Butter + Protein ZOBACZ OFERTĘ

Bardzo smaczne masło pozyskiwane z prażonych orzeszków ziemnych, które zostało wzbogacone pełnowartościowym białkiem pochodzącym z koncentratu białek serwatki (WPC). Nie zawiera dodatków takich jak olej palmowy, sól oraz cukier. Bogate i naturalne źródło wielu witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na wiele aspektów życia codziennego. Natomiast walory smakowe urozmaicą nawet bardzo monotonną dietę, dzięki czemu z łatwością utrzymasz ją „w ryzach”. Zgodnie z zapewnieniem producenta – NIE ZAWIERA ORGANIZMÓW MODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE (GMO FREE).

Paweł Zieliński
Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Mogą Cię zainteresować wybrane produkty:

Fitness Authority So Good! Peanut Butter Crunchy 100% - 900g
25,99 PLN
Zobacz produkt
Ostrovit NutVit 100% Peanut + Coconut Butter Smooth - 500g
18,69 PLN
Zobacz produkt
Fitness Authority So good! Pro Nuts Butter - 450g
29,99 PLN
Zobacz produkt