-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Hydrolizat białka serwatkowego – zalety i wady

Kilka słów na temat zalet i wad hydrolizatu białka serwatkowego.
Hydrolizat białka serwatkowego – zalety i wady
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Hydrolizat białka serwatkowego to białko pochodzenia mlecznego, charakteryzuje się ono najszybsza kinetyka wchłaniania. Uzyskiwane jest w procesie technologicznym nazywanym hydrolizą. Hydroliza to proces polegający na redukcji długich łańcuchów peptydowych do krótszych. Im krótsze łańcuchy peptydowe tym białko staje się bardziej dostępne, proces trawienia nie jest tak czasochłonny, a białko szybciej jest wchłaniane. Dzięki temu procesowi hydrolizaty białka serwatkowego (WPH), charakteryzują się najwyższą zawartością białka 90-100%. Jednocześnie zawierają znikomą ilość tłuszczy i węglowodanów. Świetnie nadają się w okresach, w których należy jak najszybciej dostarczyć szybkowchłanialne białko, dzięki temu maksymalnie można wykorzystać okno anaboliczne.


Zalety:

  • Najszybciej wchłanialne białko proces trawienia i przyswajania białka trwa 15minut.
  • Według badań hydrolizaty białka szybciej przyczynia się do odnowy siły mięśniowej aniżeli inne białka
  • Hydrolizat białka serwatkowego może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi (obniża je).
  • Hydrolizat białka bardziej niż inne białka oddziałuje na insulinę, najbardziej anaboliczny hormon w organizmie człowieka. Używając WPH nie potrzebujesz dodawać węglowodanów, aby usprawnić transport substancji odżywczych do mięśni.
  • Najlepsze białko do stosowania okołotreningowego.

Wady:

  • Hydrolizaty białka serwatkowego to najczęściej najdroższa półka cenowa.
  • Charakteryzują się gorzkim smakiem przez niską zawartość tłuszczy i węglowodanów.
  • Korzyści ze stosowania mogą zauważyć osoby z dłuższym stażem, zawodnicy.
  • Poprzez znikomą ilość tłuszczy, węglowodanów, oraz silny "peak" insulinowy może przyczyniać się do uczucia głodu.

Badania:
Badanie z roku 2008 przeprowadzone na University of South Australia, porównujące zwykłe białko serwatkowe do hydrlizatu, ustaliło że:
„w porównaniu z placebo i niehydrolizowanym izolatem protein serwatki, konsumpcja pojedynczej dawki hydrolizowanych protein serwatki powoduje szybszą regenerację siły mięśniowej generującej pojemność po zakończeniu ćwiczeń ekscentrycznych.”

Hydrolizat białka serwatkowego sprawdza się wśród doświadczonej warstwy osób trenujących, wśród wyczynowców lub zawodników sportów sylwetkowych. W trakcie przygotowań do zawodów pomoże pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, wspomoże regeneracje oraz zapobiegnie katabolizmowi tkanki mięśniowej.




Specjalista ds. suplementacji, biotechnolog.

Zostaw opinię