-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik

Sezon na truskawki niestety został przeze mnie przegapiony, ale nic straconego. Nadeszła era malin i jagód z których udaje się czasami wyczarować cuda!
PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Sezon na truskawki niestety został przeze mnie przegapiony, ale nic straconego. Nadeszła era malin i jagód z których udaje się czasami wyczarować cuda!


O mleku kokosowym nie raz już pisałam w artykułach jednak myślę, że z malinami tworzy na tyle idealne połączenie, że w najbliższych dniach będzie dla mnie numerem 1. Robiąc to ciasto wzorowałam się troszkę na tradycyjnym "Kopcu kreta" jednak mam wrażenie, że jest o niebo lepsze niż oryginał!

Przygotowanie:

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik

Spód:

  • 4 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Pół szklanki ksylitolu
  • Łyżka proszku do pieczenia lub sody
  • Łyżka kakao 
  • 180 g mąki (u mnie 100 g ryżowej i 80 g kukurydzianej)

Jajka zmiksuj z ksylitolem. Następnie dodaj jogurt i znowu miksuj. Później proszek, mąkę i kakao i miksuj jeszcze trochę. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Formę wysmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem żeby biszkopt nam nie przywarł. Masę przelej do formy (u mnie zwykła okrągła o średnicy 22 cm)
Piecz przez 50 minut.
Po ostygnięciu biszkopta wydrąż z niego cały środek i pokrusz na talerzyk.

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik

Środek wyłóż świeżymi malinami.

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik


Masa:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 40 g ksylitolu 
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

Czekoladę pokrój w mini kostkę.
Ksylitol zmiel na puder.
Oddziel stałą część mleczka od wodnistej (najlepiej nadaje sie do tego mleko z Lidla schlodzone wczesniej w lodówce) ważne żeby mleczko sie rozwarstwiło, bo inaczej ciasto nie wyjdzie. Gdy jest zbyt dużo dodatków E niestety mleko się nie rozwarstwi.
Stałą część zmieszaj z ksylitolem zmielonym na puder i wsyp pokrojoną w małą kostkę czekoladę.
Wylej masę na maliny i uformuj z niej górkę.

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik

Na masę poprzyklejaj pokruszony wcześniej biszkopt i powbijaj maliny.

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik

Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Proste i pyszne!
(Wodę pozostałą z mleczka kokosowego można wykorzystać np. do owsianki)

PRZEPIS: Malinowo-kokosowy torcik Wykorzystujmy sezonowe owoce, ponieważ jest to nasze największe bogactwo. Nie są one naszpikowane chemią, ponieważ naturalnie rosną w naszym klimacie w danym okresie przez co posiadają najlepszej jakości mikroelementy i witaminy

Team BODYPAK.

Zostaw opinię