-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym

Przepisowe ciacho to fajna i zdrowa propozycja deserowa dla każdego, ale dedykuję je przede wszystkim warzywnym niejadkom ;) Wszystko przez kalafior, który jest jednym z głównych składników deseru, i choć takie połączenie może wydawać się dość absurdalnie i zniechęcające, zdecydowanie zachęcam do spróbowania.
PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Przepisowe ciacho to fajna i zdrowa propozycja deserowa dla każdego, ale dedykuję je przede wszystkim warzywnym niejadkom ;) Wszystko przez kalafior, który jest jednym z głównych składników deseru, i choć takie połączenie może wydawać się dość absurdalnie i zniechęcające, zdecydowanie zachęcam do spróbowania. Warto! Bo kalafiora nie czuć wcale, a nadaje niepowtarzalnej konsystencji - ciacho jest wilgotne i ciągnące.

Kalafior - co w nim dobrego?

  • jest niskokaloryczny - w 100 gramach jest zaledwie 25 kcal
  • zawiera sporo błonnika, więc genialnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, poza tym znajdziemy w nim potas, wapń, magnez, witaminę A, C, E
  • zawiera związki fitochemiczne izotiocyjanów i indoli, które mają działanie antynowotworowe
  • smrodek, który wydziela w trakcie gotowania, wynika z zawartości siarki, a siarka ma silne działanie antybakteryjne, może więc poprawić stan cery
  • należy do warzyw kapustowatych, z racji tego osoby z niedoczynną tarczycą powinny go spożywać tylko w wersji po obróbce cieplnej.

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym

PRZYGOTUJ:

  • 250 g kalafiora - będzie potrzebna szklanka puree z ugotowanego kalafiora
  • 80 g (3/4 szklanki) mąki owsianej - można zmielić płatki w młynku do kawy
  • 20 g (2 łyżki) zmielonego siemienia lnianego
  • 5 g (1 łyżeczka) serwatki białka - u mnie That’s the Whey
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego
  • 12 g (2 łyżki) stopionego oleju kokosowego
  • 70 g (1/3 szklanki) erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
2. Wysmaruj ceramiczne foremki olejem lub masłem klarowanym
3. Kalafior ugotuj do miękkości, zblenduj i odstaw
4. Wymieszaj wszystkie suche składniki
5. Dodaj kalafior, mleko kokosowe i olej kokosowy

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym
6. Gotową masę wylej do przygotowanych foremek
7. Piecz przez 25 minut.

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym

POLEWA:

  • masło migdałowe do kupienia w BODYPAK.PL
  • gorzkie kakao

Wymieszaj masło z kakao i posmaruj obficie upieczone ciacho.
NIEBO!

PRZEPIS: Kalafiorowe ciasto z masłem migdałowym

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

CAŁEJ PORCJI bez polewy:
32 g białka, 45 g tłuszczu, 73 g węglowodanów, aż 20 g błonnika i 813 kcal

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię