By Izabela Mencel
Masz ochotę zjeść pyszny obiad, ale boisz się zbyt dużej dawki kalorii? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Niskokaloryczny sos porowo pomidorowy sprawi, że Twoje danie będzie pyszne i dobrze zbilansowane. Wykorzystaj sezonowe warzywa na eksperymenty w kuchni, ponieważ mają one najwięcej witamin. Przedstawiamy pomysł na obiad z wykorzystaniem niskokalorycznego oleju w sprayu, który dozuje mniejszą ilość kalorii niż zwykle.
Składniki:
- cebula czerwona
- cebula biała
- ząbek czosnku
- dwa pomidory malinowe
- olej rzepakowy do spryskiwania od Sport Definiton
- średniej wielkości por
- papryka żółta
- mała cukinia
- makaron kukurydziany rurki
- tuńczyk z puszki w wodzie lub w sosie własnym
- starty parmezan
- liście bazylii
- sól himalajska
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
Patelnię spryskaj olejem rzepakowym. Dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę oraz posiekany w krążki por.
Zeszklij warzywa przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone wcześniej pomidorki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Pokrój cukinię i paprykę i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i liśćmi bazylii. Całość duś przez 15 minut na małym ogniu.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Gdy warzywa będą już miękkie, wlej chochlę sosu na makaron. Posyp odciśniętym z wody tuńczykiem oraz parmezanem.
Tak przygotowana potrawa może mieć różne makro, które będzie zależało od tego jak dużo tuńczyka oraz makaronu dodasz do swojego dania. Sos sam w sobie jest niskokaloryczny, ponieważ użyliśmy do niego oleju w sprayu, który dozuje na tyle małą porcję tłuszczu na patelnię, aby nie podnosić znacząco kaloryczności potrawy. Jest to doskonała opcja dla ludzi będących na redukcji.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb