-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Masz ochotę zjeść pyszny obiad, ale boisz się zbyt dużej dawki kalorii? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Niskokaloryczny sos porowo pomidorowy sprawi, że Twoje danie będzie pyszne i dobrze zbilansowane.
PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Masz ochotę zjeść pyszny obiad, ale boisz się zbyt dużej dawki kalorii? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Niskokaloryczny sos porowo pomidorowy sprawi, że Twoje danie będzie pyszne i dobrze zbilansowane. Wykorzystaj sezonowe warzywa na eksperymenty w kuchni, ponieważ mają one najwięcej witamin. Przedstawiamy pomysł na obiad z wykorzystaniem niskokalorycznego oleju w sprayu, który dozuje mniejszą ilość kalorii niż zwykle.

Składniki:

  • cebula czerwona 
  • cebula biała 
  • ząbek czosnku
  • dwa pomidory malinowe
  • olej rzepakowy do spryskiwania od Sport Definiton 
  • średniej wielkości por 
  • papryka żółta 
  • mała cukinia
  • makaron kukurydziany rurki 
  • tuńczyk z puszki w wodzie lub w sosie własnym 
  • starty parmezan
  • liście bazylii
  • sól himalajska
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Pomidory obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Patelnię spryskaj olejem rzepakowym. Dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę oraz posiekany w krążki por.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Zeszklij warzywa przez 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone wcześniej pomidorki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Pokrój cukinię i paprykę i dodaj do sosu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i liśćmi bazylii. Całość duś przez 15 minut na małym ogniu.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Gdy warzywa będą już miękkie, wlej chochlę sosu na makaron. Posyp odciśniętym z wody tuńczykiem oraz parmezanem.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Tak przygotowana potrawa może mieć różne makro, które będzie zależało od tego jak dużo tuńczyka oraz makaronu dodasz do swojego dania. Sos sam w sobie jest niskokaloryczny, ponieważ użyliśmy do niego oleju w sprayu, który dozuje na tyle małą porcję tłuszczu na patelnię, aby nie podnosić znacząco kaloryczności potrawy. Jest to doskonała opcja dla ludzi będących na redukcji.

PRZEPIS: Bezglutenowy makaron w sosie porowo-pomidorowym z tuńczykiem

Team BODYPAK.

Zostaw opinię