-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową

Jesień kojarzy nam się z dynią, a co za tym idzie z milionem pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni. Zimna aura sprzyja chęci na smakołyki, a więc postanowiliśmy podrzucić Wam przepis na pyszne jesienne ciasto, które będzie idealne na aurę taką jak za oknem. W połączeniu z herbatką z imbirem i miodem będzie kolejnym sztosem na Waszym stole.
PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jesień kojarzy nam się z dynią, a co za tym idzie z milionem pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni. Zimna aura sprzyja chęci na smakołyki, a więc postanowiliśmy podrzucić Wam przepis na pyszne jesienne ciasto, które będzie idealne na aurę taką jak za oknem. W połączeniu z herbatką z imbirem i miodem będzie kolejnym sztosem na Waszym stole.

PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową

Składniki na keksówkę lub małą okrągłą formę:

  • 2 szklanki pure z dyni (może być również dynia obrana i starta na tarce. Jeśli chcesz zrobić pure: pokrój dynie, bez obierania na mniejsze części, wydrąż pestki i piecz ją w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie obierz ze skóry i zblenduj na pure.) 
  • 2,5 szklanki mąki owsianej lub gryczanej 
  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki ksylitolu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miarka odżywki białkowej 6PAK Nutrition o smaku kawa latte 
  • pół szklanki płynnego oleju kokosowego 
  • łyżeczka cynamonu 
  • Łyżka masła orzechowego 
  • Polewa: 6PAK Nutrition Protein Cream czekoladowy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej miseczce mieszamy jaja z ksylitolem - najlepiej benderem, żeby powstała gęsta masa. Dodajemy do masy olej kokosowy i pure z dyni. Jeśli dynię starliśmy na tarce odciskamy sok i dodajemy ją do masy. Wsypujemy jedną miarkę odżywki białkowej, masło orzechowe i dalej blendujemy.

PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową

W drugiej misce przesiewamy przez sitko mąkę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy suche składniki z mokrymi dużą drewnianą łyżką. Blaszkę smarujemy olejem kokosowym, aby ciasto nie przywarło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut

PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową

Jeśli włożymy w nie patyczek do szaszłyka i będzie suchy po wyjęciu to znak, że ciasto jest już dobre. Po wyjęciu ciasto odstawić na chwilkę, a następnie wysmarować górę polewą. U nas jest to proteinowy krem od 6PAK Nutrition.

PRZEPIS: Jesienne ciasto dyniowe z odżywką białkową

Team BODYPAK.

Zostaw opinię