By Izabela Mencel
Jeśli chcesz zjeść coś dobrego, bez wyrzutów sumienia i dodatkowo dostarczyć sobie sporo wartości odżywczych, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Połączenie wyśmienitego smaku babeczek z naturalnymi produktami w tym przypadku jest znakomitą formą zastąpienia sobie niezdrowej żywności. Przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które są bardzo łatwe do zrobienia.
Składniki na 12-14 muffinek:
- 200g pure z dyni
- 200g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- krem Choconutto od Sport Definition
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i ksylitol. W drugiej miseczce łączymy pozostałe, mokre składniki. Wszystko razem łączymy ze sobą i mieszamy na gładką masę do babeczek.
Przygotowujemy foremki na muffinki i wlewamy masę do 1/4 wysokości. Następnie na masę dodajemy łyżeczkę kremu Choconutto i przykrywamy do 3/4 kolejną warstwą masy muffinkowej.
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 23-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mufinki są upieczone wkładając wykałaczkę. Jeśli ciasto ją nie oblepi to znak, że można je już wyciągnąć.
Babeczki będą fajną opcją na poczęstunek w chłodne jesienne popoludnia, tylko uwaga... bardzo szybko znikają.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb