Suplementacja

Najczęściej stosowane diety w kulturystyce – część I

  • 223 odsłon
  • 0 komentarzy

W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej pytań i kontrowersji wokół kwestii żywienia i diety, jaką powinniśmy stosować, kiedy pracujemy nad swoją sylwetką. Kulturyści często wykorzystują swoją popularność promując ich własny sposób żywienia, przez co nie zawsze jesteśmy przekonani do swoich wyborów i założeń dietetycznych. Tworzy się mętlik w naszych głowach i sami nie wiemy czy to, co robimy, przyniesie bardziej pozytywne, czy negatywne skutki. Oczywiście nie ma jednej, kluczowej diety, która będzie najlepsza dla wszystkich. Każdy organizm jest inny i każdy z nas reaguje indywidualnie na różnego rodzaju zmiany żywieniowe. Kluczem do sukcesu będzie „wsłuchanie się” we własny organizm i dostosowanie wszystkich założeń dietetycznych osobiście. Niestety, zazwyczaj nie mamy wyjścia i musimy do tego dojść tzw. metodą „prób i błędów”, jednak efekty jakie możemy później zaobserwować mogą okazać się bardzo korzystne dla naszego samopoczucia oraz wyglądu. Istnieje mnóstwo sposobów żywieniowych, jakie w obecnych czasach stosują zawodnicy oraz osoby, które po prostu dbają o swoją sylwetkę. Przyjrzyjmy się więc kilku, najczęściej stosowanym…

1. Zbilansowana

Jedna z najczęściej wybieranych diet zarówno przez dietetyków jak i trenerów dla swoich podopiecznych. Bez wątpienia możemy ją zaliczyć do jednej z najzdrowszych i najbardziej zróżnicowanych pod względem doboru posiłków wyborów dietetycznych, ponieważ opiera się na zbilansowanej podaży wszystkich trzech, niezbędnych makroskładników. Zazwyczaj jest to 50% węglowodanów, 25% białka i 25% tłuszczy, jednak oczywiste jest to, iż wartości te mogą ulec niewielkim zmianom. Staramy się rozdzielić kilokalorie i poszczególne makroskładniki tak, aby w każdym z posiłków w ciągu dnia dostarczyć przybliżoną, jednakową ich ilość. Dzięki temu nasze posiłki mogą być w różnorodny sposób urozmaicone, kubki smakowe zaspokojone, a zdrowie i samopoczucie na bardzo wysokim poziomie. W mojej ocenie ten system żywieniowy powinien być stosowany przez każdego początkującego, który nie zna jeszcze swojego organizmu, dokładnego zapotrzebowania kalorycznego oraz reakcji na zwiększoną podaż węglowodanów lub tłuszczy. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie przede wszystkim przyzwyczaić się do zmian żywieniowych oraz do regularności posiłków w naszym codziennym życiu, jednocześnie cały czas jedząc bardzo smaczne i zróżnicowane potrawy.

2. Wysoko-węglowodanowa

Tłuszcz w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji. Mimo to wiele osób postanawia ograniczyć jego spożycie i stawia na zwiększoną podaż białka i głównie węglowodanów, które w tym sposobie żywieniowym będą dla ludzkiego organizmu główną jednostką energetyczną. Nie dla każdego jednak takie rozwiązanie będzie korzystne. U niektórych osób sprawdzi się rewelacyjnie podczas budowy masy mięśniowej, natomiast u innych, dzięki o wiele skuteczniejszej pracy tarczycy, poprzez zwiększoną podaż węglowodanów, będą w bardzo szybki i efektowny sposób tracić tkankę tłuszczową, zachowując przy tym odpowiednie samopoczucie na co dzień. Po raz kolejny zwracam uwagę na to, iż reakcja naszego organizmu na na takie rozwiązanie dietetyczne będzie kwestią indywidualną i póki go nie wdrożymy w naszą codzienność, nie uda nam się jednoznacznie stwierdzić, czy będzie to odpowiedni dla nas wybór. W diecie wysoko-węglowodanowej niezbędnym elementem będą regularnie wykonywane badania, ponieważ jak już wcześniej zostało wspomniane - tłuszcz jest niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a w tutaj w znaczny sposób ograniczamy jego spożycie. Zazwyczaj jest to około 0,5g na kilogram masy ciała, natomiast cała reszta zapotrzebowania pochodzi z białka oraz węglowodanów. Warto zwrócić uwagę na to, iż na skutek zwiększonej podaży węglowodanów nasza tarczyca powinna zacząć pracować o wiele korzystniej, ponieważ zwiększamy dzięki temu poziom T3 (trójjodotyroniny). Duże więc prawdopodobieństwo, że między posiłkami będziemy odczuwać głód, a nasz apetyt znacznie wzrośnie. Dlatego więc tak bardzo ważne przy wyborze diety jest podejście indywidualne do każdego człowieka, gdyż nie każdemu będzie odpowiadać takie rozwiązanie dietetyczne.

Piotr Hapek
Trener personalny, doradca ds. suplementacji

© UWAGA - ARTYKUŁ AUTORSKI BODYPAK - kopiowanie oraz rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w sklepie BODYPAK.PL jest zabronione!
Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)