By Kuchnia BODYPAK
W przypadku kiedy mamy więcej czasu możemy troszkę pokombinować w naszej kuchni. Nikt nie mówi, że posiłki mają być trudne, ale można wypróbować sporo nowych ciekawych smaków jak na przykład zupa z soczewicy, na którą przepis przesłał nam ambasador 6PAK Nutrition Wujaszek Fericze.
Składniki:
- 150-200g czerwonej soczewicy
- Kawałek pora
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 passata/ przecier pomidorowy
- Sól
- Chili
Soczewicę przed gotowaniem najlepiej zalać wodą i odstawić, można to zrobić rano tuż po wstaniu lub dzień wcześniej, zależnie o której zabierzemy się za gotowanie zupy.
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę, pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić do garnuszka z odrobiną tłuszczu (masło klarowne, olej) i poddusić.
Marchewkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę i gotować około 10 min pod przykryciem w bulionie warzywnym. Dodać soczewicę, uduszoną cebulę z porem i czosnkiem gotować aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
Dodać sól oraz chilli (ilość według uznania, można również doprawić słodką papryką, kurkumą, pieprzem).
Dodać passatę i gotować pod przykryciem około 5 min.
Jak wszystkie warzywa zmiękną, a nieziemski zapach będzie powalał, można przejść do dodania 2 łyżek oliwy, zblendowania zupy i konsumpcji.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb