-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

PRZEPIS: Zupa z soczewicy

W przypadku kiedy mamy więcej czasu możemy troszkę pokombinować w naszej kuchni. Nikt nie mówi, że posiłki mają być trudne, ale można wypróbować sporo nowych ciekawych smaków jak na przykład zupa z soczewicy, na którą przepis przesłał nam ambasador 6PAK Nutrition Wujaszek Fericze.
PRZEPIS: Zupa z soczewicy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

W przypadku kiedy mamy więcej czasu możemy troszkę pokombinować w naszej kuchni. Nikt nie mówi, że posiłki mają być trudne, ale można wypróbować sporo nowych ciekawych smaków jak na przykład zupa z soczewicy, na którą przepis przesłał nam ambasador 6PAK Nutrition Wujaszek Fericze.

Składniki:

  • 150-200g czerwonej soczewicy
  • Kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 passata/ przecier pomidorowy
  • Sól
  • Chili

Soczewicę przed gotowaniem najlepiej zalać wodą i odstawić, można to zrobić rano tuż po wstaniu lub dzień wcześniej, zależnie o której zabierzemy się za gotowanie zupy.

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę, pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić do garnuszka z odrobiną tłuszczu (masło klarowne, olej) i poddusić.
Marchewkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę i gotować około 10 min pod przykryciem w bulionie warzywnym. Dodać soczewicę, uduszoną cebulę z porem i czosnkiem gotować aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
Dodać sól oraz chilli (ilość według uznania, można również doprawić słodką papryką, kurkumą, pieprzem).
Dodać passatę i gotować pod przykryciem około 5 min.
Jak wszystkie warzywa zmiękną, a nieziemski zapach będzie powalał, można przejść do dodania 2 łyżek oliwy, zblendowania zupy i konsumpcji.

Pasjonaci zdrowego trybu życia.

Zostaw opinię