-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Wielkanocna babka

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Pewnie już szykujecie się do pieczenia ciast i gotowania pyszności. Koniecznie zerknijcie na ten przepis. To pomysł na niestandardową Wielkanocną babkę, która w okresie kwarantanny, może być mniej kalorycznym zamiennikiem tej standardowej.
PRZEPIS: Wielkanocna babka
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Pewnie już szykujecie się do pieczenia ciast i gotowania pyszności. Koniecznie zerknijcie na ten przepis. To pomysł na niestandardową Wielkanocną babkę, która w okresie kwarantanny, może być mniej kalorycznym zamiennikiem tej standardowej.

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki u mnie pszenna z owsianą
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 2 średnie jaja
  • 200 g oleju kokosowego lub innego tłuszczu np. masła
  • 2 duże banany najlepiej dojrzałe


Sposób przygotowania:


Mąkę, sodę i proszek przesiewamy przez sitko do miski. W osobnej miksujemy jaja ksylitol i olej. Stopniowo łączymy składniki suche z mokrymi.
Dodajemy banany i dalej miksujemy. Masa powinna być dość gęsta. Formę do babki smarujemy tłuszczem i wlewamy masę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40 minut.

PRZEPIS: Wielkanocna babka

Team BODYPAK.

Zostaw opinię