-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Jedz zdrowo, czyli sezonowo

Miałaś tak kiedyś, że złapała Cię chęć na zjedzenie jakiegoś warzywa, na przykład pomidora lub zielonego ogórka i pomimo, że idąc na zakupy do sklepu, z zimna prawie zamarzły Ci ręce, to o tym, że nie jest to najlepsza pora roku na konsumpcję tego rodzaju produktów przypomniałaś sobie w momencie, gdy po spróbowaniu plasterka chciałaś wyrzucić go do śmieci ze względu na brak pożądanego smaku?
Jedz zdrowo, czyli sezonowo
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Miałaś tak kiedyś, że złapała Cię chęć na zjedzenie jakiegoś warzywa, na przykład pomidora lub zielonego ogórka i pomimo, że idąc na zakupy do sklepu, z zimna prawie zamarzły Ci ręce, to o tym, że nie jest to najlepsza pora roku na konsumpcję tego rodzaju produktów przypomniałaś sobie w momencie, gdy po spróbowaniu plasterka chciałaś wyrzucić go do śmieci ze względu na brak pożądanego smaku?

Dlatego też warto jest zatem jeść produkty sezonowe, a najlepiej by były one kupowane na miejscowym rynku czy w warzywniaku, ponieważ wówczas możesz dostarczyć sobie największe ilości witamin, minerałów czy nutraceutyków.

Jakie produkty warto wykorzystywać w zależności od pory roku?

Styczeń

Owoce: gruszka, jabłko – wykorzystuj je do przygotowania ciast, owsianek/ryżanek/jaglanek, domowych ciastek/batonów,

Warzywa: brukiew, brukselka, burak, cebula,czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak – topinambur możesz wykorzystywać zamiennie z ziemniakami, kapusty niech służą Ci jako baza rozmaitych surówek, buraka czy marchewkę możesz upiec lub ugotować do obiadu, ale pamiętaj, że mają nieco więcej kalorii niż inne warzywa, spróbuj dodać jarmuż do odżywczego shake’a!

Luty

Owoce: gruszka, jabłko,

Warzywa: brukiew, burak, cebula, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.

Marzec

Owoce: gruszka, jabłko,

Warzywa: brukiew, burak, cebula, cebula dymka, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, rzodkiewka, sałata, seler, topinambur, ziemniak.

Kwiecień

Owoce: gruszka, jabłko,

Warzywa: brukiew, burak, cebula, cebula dymka, czosnek, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, topinambur, ziemniak – po przerwie zimowej w końcu czas na pomidora, rzodkiewkę czy sałatę!

Maj

Owoce: agrest, gruszki, jabłka, truskawki – czas, w którym zarówno możesz nacieszyć się smakiem świeżych truskawek, a także przygotować zapasy na okres jesienno-zimowy w postaci dżemów (najlepiej bez cukru, a z wykorzystaniem zdrowszych zamienników, takich jak erytrytol), kompotów, soków.

Warzywa: brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, topinambur, ziemniak – możesz wrócić do spożywania ogórków i rozpocząć proces kiszenia; rabarbar zastosuj do ciast czy deserów, przygotuj zupę szczawiową bądź kalafior z posypką z podsmażonej na maśle klarowanym mąki kokosowej, urozmaić śniadanie czy obiad o szparagi, dodaj szpinak do sałatki czy orzeźwiającego smoothie!

Czerwiec

Owoce: agrest, czereśnie,  gruszki, jabłka, maliny, morwa, porzeczka czerwona, poziomka, truskawka – jeśli jesteś amatorem owoców niskocukrowych korzystaj póki możesz!

Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, groszek zielony, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniak – przy przygotowaniu surówek nie pomiń pekinki i kalarepy, spróbuj zapiekanego bakłażanu czy sałatki z brokułem.

Lipiec

Owoce: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, gruszki, jabłka, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomki, wiśnie – korzystaj z różnorodnych owoców!

Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, koper włoski, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, szczaw, szpinak, szparagi, ziemniak.

Sierpień

Owoce: agrest, aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, brzoskwinia, czarny bez, dereń, dzika róża, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, poziomki, rokitnik, śliwki, truskawki – masz największy wybór owoców!

Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, dynia, koper włoski, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, ziemniak.

Wrzesień

Owoce: aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, czarny bez, dereń, dzika róża, głóg, gruszki, jabłka, jeżyny, malinki, mirabelki, morele, pigwa, rokitnik, śliwki, winogrona, żurawina,

Warzywa: bakłażan, bób,brokuł, brukiew, brukselka, burak, botwina, cebula, cebula dymka, cukinia, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, pietruszka, pomidor, por, sałata, seler, seler naciowy,szczaw, szpinak, ziemniak.

Październik

Owoce: aronia, borówka brusznica, czarny bez, dereń dzika róża, głóg, gruszki, jabłka, pigwa, rokitnik, śliwki, winogrona, żurawina,

Warzywa: bób, brokuł, brukiew, brukselka, burak, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczoch, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, pietruszka, pomidor, por, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, topinambur, ziemniak.

Listopad

Owoce: gruszki, jabłka, żurawina,

Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, koper włoski, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, pasternak, patison, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.

Grudzień

Owoce: gruszki, jabłka,

Warzywa: brukiew, brukselka, burak, cebula, czarna rzepa, czosnek, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniak.

Uwaga! Zauważ, że nie wszystkie wymienione produkty rosną w Polsce przez cały rok, ale umiejętne ich magazynowanie w przechowalni lub chłodni pozwala cieszyć się nimi niezależnie od pory roku!

Pamiętaj także o tym, że wiele produktów świetnie nadaje się do zamrożenia i nie musisz się wcale przejmować utratą składników odżywczych. Jeśli się wcześniej przygotujesz to, gdy w zimie wpadniesz na pomysł przygotowania ciasta lub smoothie z wykorzystaniem niskocukrowych owoców jagodowych, nie będziesz musiała obchodzić się smakiem!

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię