BODYPAK EDUKUJE: Witamina A i jej funkcje w organizmie

Jak witamina A wpływa na nasze zdrowie? Co jest jej głównym zadaniem i jakie pełni funkcje w naszym organizmie? Tego dowiecie się w naszym artykule.
BODYPAK EDUKUJE: Witamina A i jej funkcje w organizmie
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Jak witamina A wpływa na nasze zdrowie? Co jest jej głównym zadaniem i jakie pełni funkcje w naszym organizmie? Tego dowiecie się w naszym artykule. 

Witamina A jest substancją należącą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do jej prawidłowego wchłonięcia w organizmie niezbędna jest żółć, dla uwolnienia jej z pęcherzyka żółciowego zaś – tłuszcz pokarmowy. Pamiętajmy więc by produkty obfitujące w witaminę A (lub jej prowitaminę – beta-karoten) spożywać wraz z tłuszczem – niezależnie od tego czy pochodzi ona z pożywienia czy suplementu.

Dla większości witamina A jest elementem warunkującym procesy widzenia – to pamiętamy ze szkoły i to właśnie jest jej główna rola – wsparcie narządu wzroku i funkcji pręcików i czopków w oku. To jednak nie wszystko: bierze ona istotny udział w procesie metabolizmu żelaza, a także wspiera utrzymanie odpowiedniego stanu skóry i błon śluzowych. Gdyby tego było mało witamina A jest niebagatelną substancją wywierającą znamienny wpływ na funkcje układu odpornościowego – jest jednym z głównych antyoksydantów wykazujących swoją aktywność nie w środowisku wodnym (jak przykładowo witamina C), ale w związkach lipidowych (tłuszczowych). Dodatkowo podkreśla się istotne zasługi retinolu (witaminy A) w procesie embriogenezy i rozwoju płodu, a także podczas wykształcania i tworzenia komórek odpowiedzialnych za możliwości rozrodu.

Suplementy, które mogą cię zainteresować:

Olimp Vita-Min Multiple Sport - 60 kaps.

Olimp Vita-Min Multiple Sport - 60 kaps.

 opinii (68)
1 porcja / 1,42 pln
42,49 pln
Najniższa cena: 45,99 pln -8%
Trec Multipack Sport Day/Night Formula - 60 kaps.

Trec Multipack Sport Day/Night Formula - 60 kaps.

 opinii (9)
1 porcja / 1,17 pln
34,99 pln


W pracy z roku 2018 określono witaminę A jako mogącą odgrywać kluczową rolę we współczesnej terapii ze względu na rosnącą ilość dowodów potwierdzających niepomijalny wpływ retinolu na funkcje układu odpornościowego, zarówno wrodzonego, jak również nabytego.

Zalecane spożycie (RDA) witaminę A określa się jako zawartość równoważników retinolu i wynosi ono 900mcg/d dla mężczyzn oraz 700mcg u kobiet. U ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 750-770 (przed i po ukończeniu 19 r.ż.), natomiast w przypadku kobiet karmiących – 1200-1300 (j.w.). Podstawowymi źródłami pokarmowymi witaminy A wydają się być mleko i jego przetwory, masło, jaja, ryby i podroby (głównie wątroba), natomiast beta-karotenu wszelkie intensywnie kolorowe warzywa i owoce.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię