By Piotr Hapek
Spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niesie ze sobą wiele korzyści związanych ze zdrowiem i z prawidłowym funkcjonowaniem naszego organizmu. Niestety, ale w dzisiejszych czasach stosunek omega-3 do omega-6 i omega-9 jest bardzo niekorzystny, przez co często borykamy się z problemami zdrowotnymi. Czas zadbać zatem o odpowiednią podaż tych kwasów tłuszczowych, które uchodzą za jedne ze zdrowszych w naszej diecie, a więc omega-3.
Występowanie i rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3:
Z punktu widzenia chemicznego kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Dzielimy je na:
- kwas eikozapentaenowy (EPA) – jest on substratem do wytwarzania DHA i może być w bardzo łatwy sposób w niego przekształcany. EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi i jest stosowany w trudnościach z nauką i koncentracją. Jego stosowanie ma pozytywny wpływ także w leczeniu wielu innych chorób.
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) – cechuje się wieloma korzystnymi działaniami dla naszego organizmu. Jego regularne spożywanie powoduje zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi. Natomiast jego niedobór zmniejsza stężenie tzw. „hormonu szczęścia” w mózgu – serotoniny. Niski poziom DHA w diecie może być także przyczyną chorób układu krążenia, układu odpornościowego i wielu zaburzeń zdrowia psychicznego.
- kwas alfa-linolenowy (ALA) – jest to niezbędny składnik diety, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Występuje w postaci estru z gliceryną w niewielkich ilościach w tłuszczach roślinnych (np.: w oleju lnianym) i zwierzęcych. W przemyśle używany jest do produkcji lakierów i farb olejnych. Do tej pory jednak nie stwierdzono jednoznacznie, czy jest on rzeczywiście niezbędnym kwasem tłuszczowym u człowieka.
Właściwości omega-3 w skrócie:
- wspomagają pracę układu sercowego
- redukują ciśnienie tętnicze krwi
- hamują krzepnięcie krwi
- wzmacniają układ odpornościowy
- hamuje powstawanie związków rakotwórczych
- wykazują działanie przeciwzapalne
- ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
- przeciwdziałają depresji
Jak słusznie możemy zauważyć kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo szerokie działanie, a korzyści z ich stosowania jest naprawdę mnóstwo. Wykazują one szereg dobroczynnych właściwości dla organizmu człowieka. Warto więc zadbać o ich odpowiednią podaż w naszej codziennej diecie.
Najlepsze źródła omega-3:
Słysząc o źródle kwasów tłuszczowych omega-3 najczęściej usłyszymy podstawowe z nich – tłuste ryby. Jednak wbrew tej obiegowej opinii omega-3 występuje także w wielu produktach roślinnych. Jego źródeł jest naprawdę bardzo dużo, a są to m.in.:
- tłuste ryby (łosoś, śledź, sardynki, makrela, pstrąg)
- olej z wątroby dorsza (tran)
- owoce morza
- olej lniany
- olej rzepakowy
- siemię lniane
- nasiona chia
- zielona soja
- orzechy włoskie
Z powyższej listy możemy śmiało wywnioskować, iż kwasy tłuszczowe omega-3 to nie tylko tłuste ryby, ale także wiele innych produktów spożywczych, które w dzisiejszych czasach są bardzo łatwo dostępne w sklepach.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb