-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Domowa Pizza

Kto powiedział, że pizza musi być zła. Specjalnie dla Was idealny przepis na wyśmienitą pizzę wypróbowany przeze mnie milion razy!
PRZEPIS: Domowa Pizza
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Kto powiedział, że pizza musi być zła. Specjalnie dla Was idealny przepis na wyśmienitą pizzę wypróbowany przeze mnie milion razy!


Pewnie chcecie wiedzieć dlaczego mąka żytnia, którą użyłam do tej pizzy jest lepsza od pszennej! Mąka żytnia jest mniej oczyszczona, dlatego zawiera o wiele więcej składników mineralnych oraz błonnika. Kolejnym atutem dla którego warto stosować mąkę żytnią jest zawartość związków, które pęcznieją i rozdzielają gluteniny od gliadyn (są to białka popularnego w fit świecie GLUTENU) przez co nie mogą spełniać swojej roli i zawarty w niej gluten nie jest aż tak szkodliwy dla zdrowia! A więc skupmy się na naszej pizzy!

PRZEPIS: Domowa Pizza

Sposób przygotowania:

Ciasto :

  • 400 g mąki żytniej 
  • 25 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • Łyżeczka soli 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Wszystko razem mieszamy w misce i ugniatamy do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Ciepłą wodą podlewamy ciasto w trakcie ugniatania (nie wlewamy od razu calości).
Odstawiamy ciasto do pizzy na godzinę, przykrywając bawełnianą ściereczką.

Sos:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli i pieprzu 
  • Odrobina granulowanego czosnku 
  • Pół łyżeczki miodu

Wszystko razem energicznie mieszamy łyżką.

Po upływie godziny ciasto rozwałkujemy w formie pizzy.

PRZEPIS: Domowa Pizza

Smarujemy sosem ze świeżych pomidorów lub szpinaku, dodajemy dodatki.

PRZEPIS: Domowa Pizza
U mnie był spód posmarowany szpinakiem rozdrobnionym z jogurtem naturalnym, rucola, kurczak i pomidorki.
Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez 25 minut.
5 minut przed końcem dodajemy ser mozzarella. U mnie na całą pizze weszło 30 g.

PRZEPIS: Domowa Pizza

Wartości odżywcze:

Sam spód bez dodatków można podzielić na sześć części.
Cały spód ma 1309 kcal w tym:
B: 22g
W: 270g
T: 17g.

Dzieląc na sześć równych części jeden kawałek posiada 218 kcal w tym:
B: 4g
W: 45g
T: 3g.

Cała pizza z momi dodatkami wyszła 1545 kcal w tym:
B: 53g
W: 285g
T: 23g.
Na jedną porcję przypadło 258 kcal w tym:
B: 9g
W: 48g
T: 4g.

Polecam po jest naprawdę pyszna i wcale nie różni się od tej zamówionej w restauracji!

PRZEPIS: Domowa Pizza

Team BODYPAK.

Zostaw opinię