By Magda Suchan
Sernik to jeden z moich faworytów wśród ciast, a już zwłaszcza, gdy nie ma w nim zbyt wiele ciasta. Właśnie taką propozycję mam tym razem, w składzie dużo sera i… dynia!
Czemu dynia? Bo właśnie jest na nią sezon i warto korzystać
- w 100 gramach ma tylko 7 g węglowodanów i 26 kcal
- jest źródłem potasu (idealna dla wysoko-ciśnieniowców), wapnia, fosforu, magnezu, beta-karotenu (im bardziej intensywna, pomarańczowa barwa, tym więcej karotenów!), witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K
- zawiera pektyny (błonnik!), dlatego świetnie sprawdzi się w walce z zaparciami
- miąższ dyni może sprawdzić się jako środek przeciwwymiotny dla ciężarnych
- nie wyrzucaj pestek! Pestki zawierają dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych (najlepiej jeść surowe, a jeśli lubisz prażone - praż krótko, żeby nie doszło do niekorzystnych zmianach w kwasach tłuszczowych), mają działanie przeciwpasożytnicze, zapobiegają rozwojowi zapalenia prostaty (ze względu na dużą zawartość cynku), zawierają witaminę E, magnez, mangan, żelazo i tryptofan (niesamowicie ważny przy stanach depresyjnych i problemach z bezsennością)
- świetnie się przechowuje, dlatego już teraz można zacząć robić zapasy :)
- jest niesamowicie wszechstronnym produktem w kuchni: można ją piec, dusić, robić z niej zupy, zapiekanki, nadzienie do pierogów, naleśników, omletów, dodawać do koktajli, zapiekanek i ciast!
A propos ciast...
Przygotuj:
- 400g dyni
- 400g twarogu półtłustego - u mnie wiejski
- budyń waniliowy bez cukru
- 1 płaską łyżeczkę tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 3 jaja
Opcjonalnie:
- 30 g odżywki białkowej - u mnie That’s the whey smak Mascarpone Lemon Cake
- olejek pomarańczowy
- rodzynki
- słodzidło (erytrytol, ksylitol)
Na polewę:
- olej kokosowy
- kakao gorzkie
- miód
Sposób przygotowania:
- Umytą dynię pokrój na kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piecz, aż będzie miękka.
- Upieczoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.
- Do dyni dodaj ser (polecam wcześniej go zmielić), jeśli chcesz dodać olejek zapachowy - to jest dobry moment. Wymieszaj całość.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodaj słodzik i żółtka.
- Do dyni zmieszanej z serem dodaj ubite jajka, budyń w proszku, odżywkę, skrobię i wymieszaj całość. Jeśli planujesz dodać rodzynki - dosyp je teraz.
- Wyłóż masę do przygotowanej formy - jeśli używasz silikonowej, nie musisz jej natłuszczać, jeśli to standardowa foremka, polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Sernik piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia w otwartym piekarniku.
Polewa:
- Rozpuść olej kokosowy w garnuszku, wymieszaj z kakao i miodem, polej gotowe ciasto.
Wartość odżywcza całego ciasta bez polewy:
- 1132 kcal
- 126,9 g białka
- 36,5 g tłuszczu
- 83 g węglowodanów
- 11,3 g błonnika
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb