-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

PRZEPIS: Serkni dyniowy

Szukasz inspiracji na sernik w wersji FIT? Wypróbuj przepis naszej Ambasadorki Magdy.
PRZEPIS: Serkni dyniowy
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Sernik to jeden z moich faworytów wśród ciast, a już zwłaszcza, gdy nie ma w nim zbyt wiele ciasta. Właśnie taką propozycję mam tym razem, w składzie dużo sera i… dynia!

Czemu dynia? Bo właśnie jest na nią sezon i warto korzystać

  • w 100 gramach ma tylko 7 g węglowodanów i 26 kcal
  • jest źródłem potasu (idealna dla wysoko-ciśnieniowców), wapnia, fosforu, magnezu, beta-karotenu (im bardziej intensywna, pomarańczowa barwa, tym więcej karotenów!), witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K
  • zawiera pektyny (błonnik!), dlatego świetnie sprawdzi się w walce z zaparciami
  • miąższ dyni może sprawdzić się jako środek przeciwwymiotny dla ciężarnych
  • nie wyrzucaj pestek! Pestki zawierają dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych (najlepiej jeść surowe, a jeśli lubisz prażone - praż krótko, żeby nie doszło do niekorzystnych zmianach w kwasach tłuszczowych), mają działanie przeciwpasożytnicze, zapobiegają rozwojowi zapalenia prostaty (ze względu na dużą zawartość cynku), zawierają witaminę E, magnez, mangan, żelazo i tryptofan (niesamowicie ważny przy stanach depresyjnych i problemach z bezsennością)
  • świetnie się przechowuje, dlatego już teraz można zacząć robić zapasy :)
  • jest niesamowicie wszechstronnym produktem w kuchni: można ją piec, dusić, robić z niej zupy, zapiekanki, nadzienie do pierogów, naleśników, omletów, dodawać do koktajli, zapiekanek i ciast!


A propos ciast...

Przygotuj:

  • 400g dyni
  • 400g twarogu półtłustego - u mnie wiejski
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1 płaską łyżeczkę tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 3 jaja


Opcjonalnie:

  • 30 g odżywki białkowej - u mnie That’s the whey smak Mascarpone Lemon Cake
  • olejek pomarańczowy
  • rodzynki
  • słodzidło (erytrytol, ksylitol)


Na polewę:

  • olej kokosowy
  • kakao gorzkie
  • miód

PRZEPIS: Serkni dyniowy
Sposób przygotowania:

  1. Umytą dynię pokrój na kawałki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piecz, aż będzie miękka.
  2. Upieczoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.
  3. Do dyni dodaj ser (polecam wcześniej go zmielić), jeśli chcesz dodać olejek zapachowy - to jest dobry moment. Wymieszaj całość.
  4. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodaj słodzik i żółtka.
  5. Do dyni zmieszanej z serem dodaj ubite jajka, budyń w proszku, odżywkę, skrobię i wymieszaj całość. Jeśli planujesz dodać rodzynki - dosyp je teraz.
  6. Wyłóż masę do przygotowanej formy - jeśli używasz silikonowej, nie musisz jej natłuszczać, jeśli to standardowa foremka, polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  7. Sernik piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia w otwartym piekarniku.

PRZEPIS: Serkni dyniowy
Polewa:

  1. Rozpuść olej kokosowy w garnuszku, wymieszaj z kakao i miodem, polej gotowe ciasto.

PRZEPIS: Serkni dyniowy
Wartość odżywcza całego ciasta bez polewy:

  • 1132 kcal
  • 126,9 g białka
  • 36,5 g tłuszczu
  • 83 g węglowodanów
  • 11,3 g błonnika

Promotorka BODYPAK - @formanawidelcu

Zostaw opinię