12% ZNIŻKI*  KOD: MIKO12

PRZEPIS: Szakszuka z papryką i cukinią

Nie masz pomysłu na śniadanie-białkowo tłuszczowe? Mamy dla Was świetną propozycję! Idealna szakszuka do zrobienia w ekspresowym tempie nada Twojej diecie mnóstwo smaku!

SKŁADNIKI

  • Pół puszki pomidorów krojonych bez skórki bądź dwa większe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • Łyżka masła bądź oleju kokosowego bezzapachowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół papryki
  • Ćwierć cukinii
  • Pół małej cebuli
  • Przyprawy: oregano, bazylia, ostra papryka, chilli, sól, pieprz, pietruszka
  • 3 jaja
  • Do podania ogórek kiszony i opcjonalnie pieczywo żytnie 100% na zakwasie

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek szatkujemy.
Na patelnię dorzucamy paprykę, oraz cukinię i chwilę wszystko podsmażamy.


Do podsmażonych warzyw wrzucamy pomidory z puszki bądź wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, delikatnie łączymy i dodajemy wszystkie przyprawy wg uznania.
Warzywa dusimy około 4-5 minut.
Do podduszonych warzyw delikatnie wbijamy jajka uważając żeby żółtko pozostało w całości. Jajka solimy i pod przykryciem gotujemy całość na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty, do czasu aż białka się zetną.


Całość podajemy na patelni, żeby szakszuka utrzymała ciepło bądź przekładamy na talerz.
Ja szakszukę posypałam suszoną natką pietruszki, podałam z ogórkami kiszonymi i chlebem żytnim na zakwasie.
Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie białkowo tłuszczowe. Jeśli unikasz węglowodanów nie dodawaj do dania pieczywa.

PRZEPIS BY Anna Czarniecka 

@fit_aenka 

Promotorzy BODYPAK

Pasjonaci sportów i zdrowego stylu życia

regulations
Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść
Dlaczego warto nam zaufać?
l s='Express shipping' mod='bpsocialproof'} Ekspresowa wysyłka
Bezpieczne zakupy SSL Bezpieczne zakupy SSL
Gratisy do każdego zamówienia Gratisy do każdego zamówienia
Atrakcyjny program lojalnościowy Atrakcyjny program lojalnościowy
Obserwuj nas na Instagramie #bodypak