-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Popularny wafelek vs. Protein Wafer

Chcieliśmy Wam pokazać o co dokładnie chodzi z tymi naszymi batonikami, czy faktycznie są lepsze od popularnych sklepowych, czy może jednak niczym się nie różnią prócz ceny. Sprawdźcie sami i przekonajcie się, który wybór będzie dla Was lepszy.
Popularny wafelek vs. Protein Wafer
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Chcieliśmy Wam pokazać o co dokładnie chodzi z tymi naszymi batonikami, czy faktycznie są lepsze od popularnych sklepowych, czy może jednak niczym się nie różnią prócz ceny. Sprawdźcie sami i przekonajcie się, który wybór będzie dla Was lepszy.

Batonik numer 1 zakupiony w sklepie X, dostępny praktycznie wszędzie.

Cena: 1,19 zł

Skład:

czekolada mleczna nie zbyt dobrej jakości o małej zawartości kakao, w której znajdziemy takie czynniki anty żywieniowe jak: cukier i olej palmowy. Ciastko posiada również zwykłą mąkę pszenną. Dodatkowo w całym ciastku również znajdziemy jeszcze dodatkowo ten olej i kolejną porcję cukru. Sporo substancji spulchniających w tym węglan sodu, który spożywany w dużej ilości może powodować problem z nerkami i nadmierne wydzielanie soku żołądkowego.

Kaloryczność jednego batonika 45 g to 248 kcal w tym:

B: 2,4 g
T: 14,9 g
W: 25,7 g
w tym cukry: 19,3 g

Popularny wafelek vs. Protein Wafer

Batonik nr 2 Protein Wafer od 6PAK Nutrition

Cena: 4.99 zł

W składzie znajdziemy czekoladę mleczną słodzoną maltiolem, która jest w tym przypadku zamiennikiem cukru. Znajdziemy w niej również tłuszcz palmowy tak jak w batoniku nr 1. Baton numer 2 zawiera wzbogaconą o pierwiastki mąkę pszenną m.in w kwas foliowy, żelazo, tiamina i ryboflawina, co wyróżni go na tle batonika nr 1. Zawiera również emulgatory, jednak nie wywierają one dużej szkodliwości na zdrowiu. Baton słodzony jest suklarozą, a więc będzie ona obniżała jego kaloryczność utrzymując przy tym odpowiednie makro.

Kaloryczność 40 g batonika nr 2 to 205 kcal w tym:

B: 12 g
T: 14 g
W: 9,6 g
w tym cukry: 0,24 g

Popularny wafelek vs. Protein Wafer

Wnioski:

Ilość tłuszczu w obu batonikach jest porównywalna, jednak w Protein Wafer możemy zauważyć ewidentną różnicę w ilości białka i węglowodanów. Węglowodany w Protein Waferze są pozyskiwane głównie ze wzbogaconej o pierwiastki mąki, co daje mu przewagę nad batonem nr 1. W Batoniku nr 2 węglowodany w większości pochodzą z cukru, którego jest w nim aż 19,3 g.
Jeśli chodzi o kaloryczność różnią się tylko o 43 kcal na korzyść Protein Wafera, jednak makro zdecydowanie lepsze jest w batoniku nr 2.

Dla osób, chcących utrzymać nienaganną sylwetkę i dbających o dobry rozkład makroskładników zdecydowanie lepszym wyborem będzie Protein Wafer. Mała zawartość węglowodanów w stosunku do białka, pozwoli na przyjęcie czegoś słodkiego bez zbędnych wyrzutów sumienia.

Team BODYPAK.

Zostaw opinię