-15% na wszystkie BESTSELLERY  KOD: BEST15

Układ odpornościowy, infekcja, odżywianie – zależności dwutorowe

Układ odpornościowy człowieka pozwala sprawnie funkcjonować i nie zamartwiać się (lub co najmniej zamartwiać znacznie mniej) o przetrwanie w mniej lub bardziej niesprzyjających warunkach otoczenia. W jego skład wchodzą narządy limfatyczne, naczynia chłonne, rozmaite komórki odpowiedzialne za reakcje odpornościowe i substancje wydzielanie w przebiegu wspomnianych reakcji. Nasz układ odpornościowy dojrzewa wraz z czasem – po naszych narodzinach p
Układ odpornościowy, infekcja, odżywianie – zależności dwutorowe
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Układ odpornościowy człowieka pozwala sprawnie funkcjonować i nie zamartwiać się (lub co najmniej zamartwiać znacznie mniej) o przetrwanie w mniej lub bardziej niesprzyjających warunkach otoczenia. W jego skład wchodzą narządy limfatyczne, naczynia chłonne, rozmaite komórki odpowiedzialne za reakcje odpornościowe i substancje wydzielanie w przebiegu wspomnianych reakcji.
Nasz układ odpornościowy dojrzewa wraz z czasem – po naszych narodzinach przez najbliższe parę lat. Niestety w wieku starszym jego funkcje ponownie ulegają upośledzeniu.

Żywienie a odporność


Za utrzymanie prawidłowych funkcji układu odpornościowego odpowiada oczywiście cały szereg czynników, jednak jednym z najistotniejszych jest stan odżywienia organizmu (o konsekwencjach niedożywienia wspominałem w jednym z poprzednich tekstów). Warto nadmienić, iż infekcja/narażenie na działanie patogenów również wpływać może na pogorszenie stanu odżywienia organizmu, prowadząc do pogłębienia/wystąpienia zaburzeń ze strony układu immunologicznego. Jednym z najbardziej „narażonych” na uszczuplenie składników jest żelazo oraz witaminy antyoksydacyjne. Wspomniany metal uczestniczy m.in. w formowaniu reakcji zapalnej, a także działa istotnie przeciwdrobnoustrojowo, witaminy antyoksydacyjne działają natomiast jako „wymiatacze” wolnych rodników. Sugeruje się, iż w przebiegu infekcji wzrasta zapotrzebowanie organizmu na wspomniane składniki.
Prócz powyższych za funkcje układu odpornościowego w zauważalny sposób wpływają witamina D, cynk oraz selen. Wpływ infekcji na status odżywienia organizmu wydaje się być wielopoziomowy. Infekcja może prowadzić zarówno do obniżenia apetytu (spadek ilości przyjmowanych pokarmów i płynów – w efekcie składników odżywczych i regulacyjnych), pogorszenia wchłaniania, upośledzenia funkcji układu pokarmowego (zaburzenia żołądkowo-jelitowe prowadzące do upośledzenia wchłaniania, a także wzrostu utraty istotnych składników pokarmu – szczególnie w przypadku występowania biegunki i/lub wymiotów), wzrostu tempa przemian metabolicznych* oraz zmian redystrybucji składników odżywczych (szybsze „zużywanie” składników).
*Najbardziej zauważalny wzrost tempa przemian metabolicznych ma miejsce w momencie występowania podwyższonej ciepłoty ciała (stan podgorączkowy lub gorączka
Biorąc pod uwagę powyższe niesłychanie istotnym wydaje się zwrócenie szczególnej uwagi na odpowiednie spożycie wysokojakościowej żywności obfitującej w składniki odżywcze w okresie infekcji, celem zapobiegania wystąpienia niedoborów i wtórnego upośledzenia odporności.

Pro- i prebiotyki nadzieją?


Coraz więcej doniesień naukowy podejmuje kwestie zależności pomiędzy mikroorganizmami zasiedlającymi nasz układ pokarmowy a odpornością organizmu. Odpowiednio dobrana probiotykoterapia, wraz ze wsparciem prebiotykami (składnikami pokarmowymi, które mogą zostać zmetabolizowane w świetle jelita i być wykorzystane jako swoista „odżywka” dla mikroorganizmów jelitowych) posiada udokumentowane możliwości modyfikacji bioty jelitowej, a także wzmacniania funkcji immunologicznych. Główne doniesienia pochodzą z eksperymentów na modelu zwierzęcym, pojawiają się jednak również próby na ludziach, którym poświęcę osobny tekst.

Magister dietetyki.

Zostaw opinię