Fit ciacho bez cukru!
- Nie ma to jak domowe wypieki! Jednak czy dbając o zdrowie i estetyczną sylwetkę istnieje konieczność ciągłego wyczekiwania na upragniony moment konsumpcji cheat meal’a? Oczywiście, że nie, bo możesz przecież przygotować pyszne ciasto nie korzystając przy tym z cukru, mąk glutenowych czy mleka!
- Propozycja nr 1. Cynamonowa szarlotka bez pieczenia
- Propozycja nr 2. Torcik żurawinowo - truskawkowy
- Sposób przygotowania
- Propozycja nr 3. Tarta „słony karmel”
- Propozycja nr 4. Gryczane brownie
- Propozycja nr 5. Tradycyjny piernik bezglutenowy
- Sposób przygotowania
Nie ma to jak domowe wypieki! Jednak czy dbając o zdrowie i estetyczną sylwetkę istnieje konieczność ciągłego wyczekiwania na upragniony moment konsumpcji cheat meal’a? Oczywiście, że nie, bo możesz przecież przygotować pyszne ciasto nie korzystając przy tym z cukru, mąk glutenowych czy mleka!
Propozycja nr 1. Cynamonowa szarlotka bez pieczenia
Składniki na spód:
- migdały/ orzechy włoskie/ laskowe – 50g
- suszone morele – 6 sztuk
- daktyle – 5 sztuk
- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- sól himalajska/ kłodawska – szczypta
Składniki na masę:
- starte jabłka (antonówka/ szara reneta) – 400g
- agar – 2 łyżki
- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżki
- nasiona goji/ liofilizowana żurawina – 3 łyżki
- sok z ½ pomarańczy z miąższem
- cynamon – 1 łyżeczka
- kardamon – 1 łyżeczka
- płatki migdałowe/ pokruszone migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Wszystkie składniki na spód zmiel w blenderze na lepką masę. Wyłóż na spód blachy i ugnieć, tak aby się połączyły i nie były sypkie. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy. Starte jabłka przełóż do garnuszka, dodaj siemię lniane/ chia, łyżeczkę kardamonu i cynamonu, agar, sok z pomarańczy z miąższem i podgrzej masę, dokładnie mieszając, a następnie lekko miksując, aż masa zgęstnieje. Dodaj owoce goji i wymieszaj. Powstałą masę wylej na zastygnięty spód, wyjęty z lodówki, udekoruj płatkami migdałowymi i ponownie wstaw na godzinę. Pokrój szarlotkę po ostudzeniu.
Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut
Ilość porcji: 10
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Propozycja nr 2. Torcik żurawinowo - truskawkowy
Składniki na biszkopt:
- jajka – 3 sztuki
- mąka owsiana – ½ szklanki
- erytrytol/ stewia/ ksylitol – 2 łyżki
- olej kokosowy – 3-4 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- liofilizowana żurawina – 3 łyżki
- sól himalajska/ kłodawska – szczypta
- sok z buraka – 1 łyżka
- wiórki kokosowe – garść
Składniki na masę:
- gęste mleczko kokosowe – 400 ml
- agar – 3 łyżki
- laska wanilii
- truskawki – 300g
- suszone morele – 4 sztuki
- świeża mięta – kilka listków do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i słodzidłem. Do piany dodawaj po jednym żółtku oraz wlewaj powoli olej kokosowy, łyżkę soku z buraka, cały czas miksując na niskich obrotach, aż masa biszkoptowa stanie się jednolita. Następnie dodaj wszystkie sypkie składniki na biszkopt (oprócz wiórek kokosowych) oraz liofilizowaną żurawinę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej powstałą masę do tortownicy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piecz około 35 minut w 175 stopniach.
W tym czasie zacznij wyrabiać kremową masę. Zmiksuj mleczko kokosowe z pokrojonymi morelami i ziarenkami wanilii i agarem. Do masy dodaj połowę pokrojonych truskawek i dokładnie wymieszaj. Upieczony biszkopt przekrój na pół za pomocą ostrego noża lub cieniutkiej nitki. Połowę kremu wyłóż na pierwszą połówkę, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałą ilością kremu. Ułóż na wierzchu truskawki i udekoruj liśćmi mięty.
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Ilość porcji: 10
Produkty, które mogą Cię zainteresować :
Propozycja nr 3. Tarta „słony karmel”
Składniki na spód:
- płatki gryczane/ owsiane – 100g
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- masło/ płynny olej kokosowy – 2 łyżki
- żółtko – 1 sztuka
Składniki na masę:
- gęste mleczko kokosowe – 400ml
- masło orzechowe – 4 łyżki
- zielony banan – 1 sztuka
- sól himalajska/ kłodawska – duża szczypta
- gorzkie kakao – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Przygotuj spód. Płatki gryczane/ owsiane zmiel na mąkę. Dodaj żółtko, tłuszcz oraz wiórki kokosowe i zmiksuj. Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciastem formę na tartę i piecz około 15-20 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie zmiksuj mleczko kokosowe z masłem orzechowym i bananem. Dodaj sól i wymieszaj. Wyłóż masę na upieczony spód i wstaw do lodówki, aby stężała na około 2-3 godziny. Przed samym podaniem posyp kakao.
Czas przygotowania: 3 godziny 45 minut
Ilość porcji: 10
Propozycja nr 4. Gryczane brownie
Składniki:
- sucha kasza gryczana niepalona – 100g
- gorzka czekolada 80-90% - 100g
- zielonkawy banan – 1 sztuka
- otręby owsiane – 2 łyżki
- batat – 1 sztuka
- gęste mleczko kokosowe 100ml
- jajka – 2 sztuki
- gorzkie kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- pokruszone orzechy włoskie – 30g
- borówki/ wiśnie bez pestek – 300g
Sposób przygotowania:
Pokrój i podduś w garnku batata do miękkości w odrobinie wody. Odsącz. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i odstaw do wystudzenia. Ugotuj do miękkości kaszę gryczaną i odsącz z nadmiaru wody. Do miski wsyp ugotowaną kaszę i dodaj do niej batata, otręby, banana, kakao, mleczko kokosowe oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej rozpuszczoną czekoladę, wbij jajka i wszystko razem zmiksuj. Na sam koniec dodaj owoce oraz orzechy. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej powstałą masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzone brownie pokrój na około 10 porcji.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 10
Produkty, które mogą Cię zainteresować :
Propozycja nr 5. Tradycyjny piernik bezglutenowy
Składniki na ciasto:
- jajka – 2 sztuki
- napój ryżowy/ migdałowy – 250ml
- mąka ryżowa – 100g
- mąka kokosowa – 50g
- mąka migdałowa – 50g
- mąka ziemniaczana – 50g
- mąką kukurydziana – 50g
- masło/ olej kokosowy – 130g
- ksylitol – 6 łyżek
- orzechy włoskie – ½ szklanki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- cynamon – 2 łyżeczki
- kakao gorzkie – 4 łyżki
Składniki na polewę:
- mleko kokosowe – 1/3 szklanki
- czekolada gorzka – 100g
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło z ksylitolem, dodaj cynamon oraz kakao. Zdejmij garnek z ognia i dodaj wszystkie mąki razem z sodą. Wymieszaj energicznie trzepaczką albo łyżką. Dodaj mleko kokosowe, orzechy a na sam koniec jajka i wszystko wymieszaj. Powstałą masę wylej do przygotowanej wcześniej foremki. Piecz przez około 40-45 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie zrób polewę. Podgrzej mleko kokosowe i wrzuć gorzką czekoladę, mieszaj aż się roztopi. Powstałą polewę wylej na ostudzony piernik.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 10
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZostaw opinię
Zobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyMity na temat odchudzania
Na temat odchudzania, gubieniu tkanki tłuszczowej, utarty masy ciała, wszelkich innych jest mnóstwo informacji. Niekoniecznie prawdziwych i tych, którymi powinno się kierować podczas długofalowego procesu, o którym wspomniano wyżej. W niniejszym artykule rozwiejemy kilka mitów, które krążą w „fit świecie”.