-15% na całe zamówienie od 199 pln  KOD: MAJ2024

Fit ciacho bez cukru!

Nie ma to jak domowe wypieki! Jednak czy dbając o zdrowie i estetyczną sylwetkę istnieje konieczność ciągłego wyczekiwania na upragniony moment konsumpcji cheat meal’a? Oczywiście, że nie, bo możesz przecież przygotować pyszne ciasto nie korzystając przy tym z cukru, mąk glutenowych czy mleka!
Fit ciacho bez cukru!
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Nie ma to jak domowe wypieki! Jednak czy dbając o zdrowie i estetyczną sylwetkę istnieje konieczność ciągłego wyczekiwania na upragniony moment konsumpcji cheat meal’a? Oczywiście, że nie, bo możesz przecież przygotować pyszne ciasto nie korzystając przy tym z cukru, mąk glutenowych czy mleka!

Propozycja nr 1. Cynamonowa szarlotka bez pieczenia

Składniki na spód:

- migdały/ orzechy włoskie/ laskowe – 50g

- suszone morele – 6 sztuk

- daktyle – 5 sztuk

- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżki

- wiórki kokosowe – 3 łyżki

- olej kokosowy – 1 łyżka

- sól himalajska/ kłodawska – szczypta

Składniki na masę:

- starte jabłka (antonówka/ szara reneta) – 400g

- agar – 2 łyżki

- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżki

- nasiona goji/ liofilizowana żurawina – 3 łyżki

- sok z ½ pomarańczy z miąższem

- cynamon – 1 łyżeczka

- kardamon – 1 łyżeczka

- płatki migdałowe/ pokruszone migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni przez około 2-3 minuty. Wszystkie składniki na spód zmiel w blenderze na lepką masę. Wyłóż na spód blachy i ugnieć, tak aby się połączyły i nie były sypkie. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy. Starte jabłka przełóż do garnuszka, dodaj siemię lniane/ chia, łyżeczkę kardamonu i cynamonu, agar, sok z pomarańczy z miąższem i podgrzej masę, dokładnie mieszając, a następnie lekko miksując, aż masa zgęstnieje. Dodaj owoce goji i wymieszaj. Powstałą masę wylej na zastygnięty spód, wyjęty z lodówki, udekoruj płatkami migdałowymi i ponownie wstaw na godzinę. Pokrój szarlotkę po ostudzeniu.

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut

Ilość porcji: 10

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Intenson Ksylitol - 1000g

Intenson Ksylitol - 1000g

 opinii (1)
34,99 pln

Propozycja nr 2. Torcik żurawinowo - truskawkowy

Składniki na biszkopt:

- jajka – 3 sztuki

- mąka owsiana – ½ szklanki

- erytrytol/ stewia/ ksylitol – 2 łyżki

- olej kokosowy – 3-4 łyżki

- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

- liofilizowana żurawina – 3 łyżki

- sól himalajska/ kłodawska – szczypta

- sok z buraka – 1 łyżka

- wiórki kokosowe – garść

Składniki na masę:

- gęste mleczko kokosowe – 400 ml

- agar – 3 łyżki

- laska wanilii

- truskawki – 300g

- suszone morele – 4 sztuki

- świeża mięta – kilka listków do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i słodzidłem. Do piany dodawaj po jednym żółtku oraz wlewaj powoli olej kokosowy, łyżkę soku z buraka, cały czas miksując na niskich obrotach, aż masa biszkoptowa stanie się jednolita. Następnie dodaj wszystkie sypkie składniki na biszkopt (oprócz wiórek kokosowych) oraz liofilizowaną żurawinę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej powstałą masę do tortownicy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami kokosowymi. Piecz około 35 minut w 175 stopniach.

W tym czasie zacznij wyrabiać kremową masę. Zmiksuj mleczko kokosowe z pokrojonymi morelami i ziarenkami wanilii i agarem. Do masy dodaj połowę pokrojonych truskawek i dokładnie wymieszaj. Upieczony biszkopt przekrój na pół za pomocą ostrego noża lub cieniutkiej nitki. Połowę kremu wyłóż na pierwszą połówkę, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałą ilością kremu. Ułóż na wierzchu truskawki i udekoruj liśćmi mięty.

Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut

Ilość porcji: 10

Produkty, które mogą Cię zainteresować :

Intenson Erytrytol - 500g

Intenson Erytrytol - 500g

 opinii (5)
16,99 pln
6PAK Nutrition Syrup ZERO Salted Caramel - 500ml

6PAK Nutrition Syrup ZERO Salted Caramel - 500ml

 opinii (25)
1 porcja / 0,23 pln
22,99 pln

Propozycja nr 3. Tarta „słony karmel”

Składniki na spód:

- płatki gryczane/ owsiane – 100g

- wiórki kokosowe – 3 łyżki

- masło/ płynny olej kokosowy – 2 łyżki

- żółtko – 1 sztuka

Składniki na masę:

- gęste mleczko kokosowe – 400ml

- masło orzechowe – 4 łyżki

- zielony banan – 1 sztuka

- sól himalajska/ kłodawska – duża szczypta

- gorzkie kakao – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przygotuj spód. Płatki gryczane/ owsiane zmiel na mąkę. Dodaj żółtko, tłuszcz oraz wiórki kokosowe i zmiksuj. Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciastem formę na tartę i piecz około 15-20 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie zmiksuj mleczko kokosowe z masłem orzechowym i bananem. Dodaj sól i wymieszaj. Wyłóż masę na upieczony spód i wstaw do lodówki, aby stężała na około 2-3 godziny. Przed samym podaniem posyp kakao.

 

Czas przygotowania: 3 godziny 45 minut

Ilość porcji: 10

Propozycja nr 4. Gryczane brownie

Składniki:

- sucha kasza gryczana niepalona – 100g

- gorzka czekolada 80-90% - 100g

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- otręby owsiane – 2 łyżki

- batat – 1 sztuka

- gęste mleczko kokosowe 100ml

- jajka – 2 sztuki

- gorzkie kakao – 3 łyżki

- proszek do pieczenia 1 łyżeczka

- pokruszone orzechy włoskie – 30g

- borówki/ wiśnie bez pestek – 300g

Sposób przygotowania:

Pokrój i podduś w garnku batata do miękkości w  odrobinie wody. Odsącz. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i odstaw do wystudzenia. Ugotuj do miękkości kaszę gryczaną i odsącz z nadmiaru wody. Do miski wsyp ugotowaną kaszę i dodaj do niej batata, otręby, banana, kakao, mleczko kokosowe oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Następnie wlej rozpuszczoną czekoladę, wbij jajka i wszystko razem zmiksuj. Na sam koniec dodaj owoce oraz orzechy. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej powstałą masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzone brownie pokrój na około 10 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Ilość porcji: 10

Produkty, które mogą Cię zainteresować :

6PAK Nutrition Syrup ZERO Salted Caramel - 500ml

6PAK Nutrition Syrup ZERO Salted Caramel - 500ml

 opinii (25)
1 porcja / 0,23 pln
22,99 pln
6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

6PAK Nutrition Protein Wafer - 40g

 opinii (48)
1 porcja / 6,99 pln
6,99 pln

Propozycja nr 5. Tradycyjny piernik bezglutenowy

Składniki na ciasto:

- jajka – 2 sztuki

- napój ryżowy/ migdałowy – 250ml

- mąka ryżowa – 100g

- mąka kokosowa – 50g

- mąka migdałowa – 50g

- mąka ziemniaczana – 50g

- mąką kukurydziana – 50g

- masło/ olej kokosowy – 130g

- ksylitol – 6 łyżek

- orzechy włoskie – ½ szklanki

- soda oczyszczona – 2 łyżeczki

- cynamon – 2 łyżeczki

- kakao gorzkie – 4 łyżki

Składniki na polewę:

- mleko kokosowe – 1/3 szklanki

- czekolada gorzka – 100g

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło z ksylitolem, dodaj cynamon oraz kakao. Zdejmij garnek z ognia i dodaj wszystkie mąki razem z sodą. Wymieszaj energicznie trzepaczką albo łyżką. Dodaj mleko kokosowe, orzechy a na sam koniec jajka i wszystko wymieszaj. Powstałą masę wylej do przygotowanej wcześniej foremki. Piecz przez około 40-45 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie zrób polewę. Podgrzej mleko kokosowe i wrzuć gorzką czekoladę, mieszaj aż się roztopi. Powstałą polewę wylej na ostudzony piernik. 

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 10

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię