By Bartosz Sikorski
Insulinooporność to stan, w którym następuje obniżenie wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny – hormonu peptydowego odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi na drodze zwiększania jej wychwytu przez tkankę mięśniową i tłuszczową, wobec jej prawidłowego, bądź też podwyższonego poziomu w surowicy krwi. Niestety problem ten występuje już bardzo powszechnie, niezależnie od grupy wiekowej, bo pojawia się zarówno u dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Może dotyczyć osób z nadwagą, ale także ludzi dość szczupłych.
Zrozum i zapamiętaj! Insulinooporność opisujemy nie tylko jako oporność tkanek względem działania insuliny, ponieważ jest to także PRZEŁADOWANIE ENERGETYCZNE komórek organizmu, powstające na skutek dostarczania zbyt dużej ilości energii, której komórki nie są w stanie magazynować lub spalać. Dochodzi do niego niezależnie od tego czy nadmiar kalorii pochodzi z węglowodanów czy tłuszczów.
Insulinooporność wiąże się z:
-spadkiem zdolności tkanek organizmu do pobierania i wykorzystywania glukozy,
- hiperglikemią – podniesionym poziomem glukozy we krwi, przyczyniającym się do osłabienia systemu antyoksydacyjnego komórek, wzrostu rozwoju stanu zapalnego i chorób przewlekłych.
- hiperinsulinemią – zbyt wysokim poziomem insuliny, która prowadzić może do powstawania nieodwracalnych zmian w budowie oraz funkcjonowaniu komórek,
Jakie typy insulinooporności wyróżniamy? Jakie są ich przyczyny? Jak zrozumieć ich mechanizm na podstawie prostego przykładu?
- oporność przedreceptorowa – uwarunkowana genetycznie; związana z nieprawidłową budową samej insuliny, bądź jej nadmierną degradacją, wynikająca z występowaniem w surowicy krwi przeciwciał wiążących cząsteczki insuliny lub hormonów o działaniu przeciwstawnym do insuliny – glukagon, kortyzol, hormony tarczycy;
Przykład: mamy prawidłowy zamek, ale nieprawidłowy klucz, co uniemożliwia transport glukozy do komórki.
- oporność receptorowa – uwarunkowana genetycznie; wynikająca z powstania mutacji wpływających na zmianę struktury lub czynności receptorów insulinowych, zmniejszenie ich ilości oraz powinowactwa do insuliny;
Przykład: mamy nieprawidłowy zamek, a prawidłowy klucz, co uniemożliwia transport glukozy do komórek.
- oporność postreceptorowa – insulinooporność XXI wieku; spowodowana przez nieprawidłowości w budowie i działaniu transporterów glukozy do wnętrza komórki, zaburzenia procesów sygnalizujących przyłączanie insuliny do receptora lub nasiloną lipolizą i wynikającym z tego faktu zahamowaniem glikolizy;
Przykład: mamy prawidłowy zarówno zamek, jak i klucz, ale znajduje się między nimi jakaś przeszkoda uniemożliwiająca otworzenie zamka i przetransportowanie glukozy do komórek.
Wyróżnia się także insulinooporność:
a) obwodową – powstaje w mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej, objawiając się zaburzeniami wychwytu i utylizacji glukozy przez tkankę mięśniową oraz nasileniem procesu lipolizy w tkance tłuszczowej; tkanka tłuszczowa odkłada się w dużych ilościach wokół brzucha, na ramionach i karku;
b) wątrobową – wiąże się z nasileniem glikogenolizy i glukoneogenezy, a także produkcją cholesterolu VLDL i trójglicerydów przez komórki wątroby; tkanka tłuszczowa widoczna jest na zewnątrz, ale występuje również wokół narządów wewnętrznych.
Przyczyny insulinooporności:
- spożywanie nadmiernych ilości pożywienia,
- mała lub całkowity brak aktywności fizycznej,
- przewlekłe stany zapalne,
- zakłócenie rytmu okołodobowego i niedobór snu,
- stres psychologiczny – produkcja kortyzolu, który wpływa na wzrost glukozy we krwi,
- hipoglikemia wywoływana spożyciem nadmiaru cukrów prostych,
- stres oksydacyjny,
- zaburzenia składu mikroflory jelitowej,
- problemy z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby,
- zaburzenia hormonalne – niedobór, jak i nadmiar testosteronu, estrogenu,
- niedobory pokarmowe – chrom, cynk, magnez, kwasy omega 3, witamina A, D3, K2.
Produkty, które mogą Cię zainteresować:
Diagnostyka insulinooporności:
- pomiar glikemii i insulinemii na czczo
- krzywa glukozowa oraz insulinowa po doustnym obciążeniu glukozą, oznaczana w trzech punktach – na czczo, godzinę po posiłku oraz dwie godziny po nim (zlecany najczęściej w wyniku stwierdzenia nieprawidłowości w wynikach badań glikemii na czczo),
- wskaźnik HOMA-IR czy wskaźnik QUICKI.
Objawy insulinooporności:
- przyrost masy ciała,
- otyłość brzuszna,
- cellulit – tzw. tkanka pomarańczowa,
- zwiększony apetyt i pragnienie,
- zachcianki na słodycze – tzw. „żołądek deserowy”,- uczucie senności i zmęczenia po posiłkach,
- brak energii i obniżony nastrój
- drażliwość, problemy z koncentracją i pamięcią,
- wysokie ciśnienie krwi
- zaburzenia hormonalne
- wysoki poziom trójglicerydów
- wysoki poziom enzymów wątrobowych – ALT i AST.
Z jakimi chorobami może wiązać się insulinooporność?
- choroby tarczycy – zarówno niedoczynność, jak i nadczynność tego gruczołu dokrewnego,
- nadwaga i otyłość,
- zespół metaboliczny,
- zespół policystycznych jajników (PCOS),
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
- choroby układu krążenia,
- obturacyjny bezdech senny.
Jakie działania należy wdrożyć?
- spożywanie produktów o wysokiej wartości odżywczej i niskoprzetworzonych,
- oparcie odżywiania o zasady diety śródziemnomorskiej,
- zwracanie uwagi na niski lub umiarkowany ładunek glikemiczny posiłków,
- wyeliminowanie produktów powodujących szybki wzrost poziomu cukru we krwi – soki, napoje, słodycze, białe pieczywo,
- ustawienie dosyć wysokiego udziału kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych,
- zrezygnowanie z wysokiego udziału kwasów tłuszczowych nasyconych,
- zaprzestanie ciągłego podjadania oraz spożywania zbyt obfitych posiłków,
- standardowo wprowadzenie 4 posiłków dziennie, co 4 godziny, aczkolwiek raz lepiej sprawdzać będzie się zastosowanie 3, a jeszcze innym 5 posiłków, należy więc zwrócić uwagę na indywidualizację,
- wykorzystywanie różnych systemów żywieniowych wyłącznie jako narzędzi, ponieważ to, co sprawdzi się u jednego, może nie być najlepszym narzędziem dla innych – sprawdzić się może klasyczna dieta zbilansowana, low carb, dieta ketogeniczna czy też różne opcje postów przerywanych,
- ustalenie rozsądnego deficytu kalorycznego, sięgającego 10-20% wartości jadłospisu,
- uzupełnienie niedoborów składników odżywczych, takich jak: żelazo, cynk, selen, miedź, witaminy z grupy B,
- wykonywanie 10 tysięcy kroków dziennie,
- wykonywanie minimum 3 treningów w tygodniu trwających co najmniej 30 minut,
- zadbanie o higienę snu i rytm okołodobowy,
- zastosowanie suplementacji podstawowej: witaminy D3 i K2, witamin z grupy B, kwasów omega-3, probiotyków oraz dorzucenie jakiegoś insulinomimetyku: kwasu R-alfa-liponowy (R-ALA), berberyny, pikolinianu chromu czy morwy.
Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb