-10% na całe zamówienie od 150 pln  KOD: APRIL10

Insulinooporność – jak sobie radzić?

Insulinooporność to stan, w którym następuje obniżenie wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny – hormonu peptydowego odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi na drodze zwiększania jej wychwytu przez tkankę mięśniową i tłuszczową, wobec jej prawidłowego, bądź też podwyższonego poziomu w surowicy krwi. Niestety problem ten występuje już bardzo powszechnie, niezależnie od grupy wiekowej, bo pojawia się zarówno u dzieci i mło
Insulinooporność – jak sobie radzić?
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Insulinooporność to stan, w którym następuje obniżenie wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny – hormonu peptydowego odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi na drodze zwiększania jej wychwytu przez tkankę mięśniową i tłuszczową, wobec jej prawidłowego, bądź też podwyższonego poziomu w surowicy krwi. Niestety problem ten występuje już bardzo powszechnie, niezależnie od grupy wiekowej, bo pojawia się zarówno u dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Może dotyczyć osób z nadwagą, ale także ludzi dość szczupłych.

Zrozum i zapamiętaj! Insulinooporność opisujemy nie tylko jako oporność tkanek względem działania insuliny, ponieważ jest to także PRZEŁADOWANIE ENERGETYCZNE komórek organizmu, powstające na skutek dostarczania zbyt dużej ilości energii, której komórki nie są w stanie magazynować lub spalać. Dochodzi do niego niezależnie od tego czy nadmiar kalorii pochodzi z węglowodanów czy tłuszczów.

Insulinooporność wiąże się z:

-spadkiem zdolności tkanek organizmu do pobierania i wykorzystywania glukozy,

- hiperglikemią – podniesionym poziomem glukozy we krwi, przyczyniającym się do osłabienia systemu antyoksydacyjnego komórek, wzrostu rozwoju stanu zapalnego i chorób przewlekłych.

- hiperinsulinemią – zbyt wysokim poziomem insuliny, która prowadzić może do powstawania nieodwracalnych zmian w budowie oraz funkcjonowaniu komórek,

Jakie typy insulinooporności wyróżniamy? Jakie są ich przyczyny? Jak zrozumieć ich mechanizm na podstawie prostego przykładu?

- oporność przedreceptorowa – uwarunkowana genetycznie; związana z nieprawidłową budową samej insuliny, bądź jej nadmierną degradacją, wynikająca z występowaniem w surowicy krwi przeciwciał wiążących cząsteczki insuliny lub hormonów o działaniu przeciwstawnym do insuliny – glukagon, kortyzol, hormony tarczycy;

Przykład: mamy prawidłowy zamek, ale nieprawidłowy klucz, co uniemożliwia transport glukozy do komórki.

- oporność receptorowa – uwarunkowana genetycznie; wynikająca z powstania mutacji wpływających na zmianę struktury lub czynności receptorów insulinowych, zmniejszenie ich ilości oraz powinowactwa do insuliny;

Przykład: mamy nieprawidłowy zamek, a prawidłowy klucz, co uniemożliwia transport glukozy do komórek.

- oporność postreceptorowa – insulinooporność XXI wieku; spowodowana przez nieprawidłowości w budowie i działaniu transporterów glukozy do wnętrza komórki, zaburzenia procesów sygnalizujących przyłączanie insuliny do receptora lub nasiloną lipolizą i wynikającym z tego faktu zahamowaniem glikolizy;

Przykład: mamy prawidłowy zarówno zamek, jak i klucz, ale znajduje się między nimi jakaś przeszkoda uniemożliwiająca otworzenie zamka i przetransportowanie glukozy do komórek.

Wyróżnia się także insulinooporność:

a) obwodową – powstaje w mięśniach szkieletowych i tkance tłuszczowej, objawiając się zaburzeniami wychwytu i utylizacji glukozy przez tkankę mięśniową oraz nasileniem procesu lipolizy w tkance tłuszczowej; tkanka tłuszczowa odkłada się w dużych ilościach wokół brzucha, na ramionach i karku;

b) wątrobową – wiąże się z nasileniem glikogenolizy i glukoneogenezy, a także produkcją cholesterolu VLDL i trójglicerydów przez komórki wątroby; tkanka tłuszczowa widoczna jest na zewnątrz, ale występuje również wokół narządów wewnętrznych.

Przyczyny insulinooporności:

  • spożywanie nadmiernych ilości pożywienia,
  • mała lub całkowity brak aktywności fizycznej,
  • przewlekłe stany zapalne,
  • zakłócenie rytmu okołodobowego i niedobór snu,
  • stres psychologiczny – produkcja kortyzolu, który wpływa na wzrost glukozy we krwi,
  • hipoglikemia wywoływana spożyciem nadmiaru cukrów prostych,
  • stres oksydacyjny,
  • zaburzenia składu mikroflory jelitowej,
  • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby,
  • zaburzenia hormonalne – niedobór, jak i nadmiar testosteronu, estrogenu,
  • niedobory pokarmowe – chrom, cynk, magnez, kwasy omega 3, witamina A, D3, K2.

 

Diagnostyka insulinooporności:

- pomiar glikemii i insulinemii na czczo

- krzywa glukozowa oraz insulinowa po doustnym obciążeniu glukozą, oznaczana w trzech punktach – na czczo, godzinę po posiłku oraz dwie godziny po nim (zlecany najczęściej w wyniku stwierdzenia nieprawidłowości w wynikach badań glikemii na czczo),

- wskaźnik HOMA-IR czy wskaźnik QUICKI.

Objawy insulinooporności:

- przyrost masy ciała,

- otyłość brzuszna,

- cellulit – tzw. tkanka pomarańczowa,

- zwiększony apetyt i pragnienie,

- zachcianki na słodycze – tzw. „żołądek deserowy”,- uczucie senności i zmęczenia po posiłkach,

- brak energii i obniżony nastrój

-  drażliwość, problemy z koncentracją i pamięcią,

- wysokie ciśnienie krwi

- zaburzenia hormonalne

- wysoki poziom trójglicerydów

- wysoki poziom enzymów wątrobowych – ALT i AST.

Z jakimi chorobami może wiązać się insulinooporność?

  • choroby tarczycy – zarówno niedoczynność, jak i nadczynność tego gruczołu dokrewnego,
  • nadwaga i otyłość,
  • zespół metaboliczny,
  • zespół policystycznych jajników (PCOS),
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • choroby układu krążenia,
  • obturacyjny bezdech senny.

Jakie działania należy wdrożyć?

- spożywanie produktów o wysokiej wartości odżywczej i niskoprzetworzonych,

- oparcie odżywiania o zasady diety śródziemnomorskiej,

- zwracanie uwagi na niski lub umiarkowany ładunek glikemiczny posiłków,

- wyeliminowanie produktów powodujących szybki wzrost poziomu cukru we krwi – soki, napoje, słodycze, białe pieczywo,

- ustawienie dosyć wysokiego udziału kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych,

- zrezygnowanie z wysokiego udziału kwasów tłuszczowych nasyconych,

- zaprzestanie ciągłego podjadania oraz spożywania zbyt obfitych posiłków,

- standardowo wprowadzenie 4 posiłków dziennie, co 4 godziny, aczkolwiek raz lepiej sprawdzać będzie się zastosowanie 3, a jeszcze innym 5 posiłków, należy więc zwrócić uwagę na indywidualizację,

- wykorzystywanie różnych systemów żywieniowych wyłącznie jako narzędzi, ponieważ to, co sprawdzi się u jednego, może nie być najlepszym narzędziem dla innych – sprawdzić się może klasyczna dieta zbilansowana, low carb, dieta ketogeniczna czy też różne opcje postów przerywanych,

- ustalenie rozsądnego deficytu kalorycznego, sięgającego 10-20% wartości jadłospisu,

- uzupełnienie niedoborów składników odżywczych, takich jak: żelazo, cynk, selen, miedź, witaminy z grupy B,

- wykonywanie 10 tysięcy kroków dziennie,

- wykonywanie minimum 3 treningów w tygodniu trwających co najmniej 30 minut,

- zadbanie o higienę snu i rytm okołodobowy,

- zastosowanie suplementacji podstawowej: witaminy D3 i K2, witamin z grupy B, kwasów omega-3, probiotyków oraz dorzucenie jakiegoś insulinomimetyku: kwasu R-alfa-liponowy (R-ALA), berberyny, pikolinianu chromu czy morwy.

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię