- 3 RÓŻNE ŹRÓDŁA BIAŁKA
- DODATEK EKSTRAKTÓW I KONCENTRATÓW OWOCÓW I WARZYW
- WZBOGACONY O BEZGLUTENOWE ŹRÓDŁA WŁÓKNA POKARMOWEGO
- DODATEK ENZYMÓW PROTEOLITYCZNYCH
Amix GreenDay Vege-Fiit Protein to produkt uzupełniający codzienną dietę w proteiny. W jego skład wchodzą izolat białek grochu, a także białko ryżu i soi. Specjalistyczna mieszanka ModCarb składa się z bezglutenowych otrębów owsianych oraz naturalnie bezglutenowych zbóż – komosy ryżowej, amarantusa, gryki oraz prosa, a ekstrakty i koncentraty owoców i warzyw dostarczają dużej ilości bioaktywnych fitozwiązków.
Proteiny to jeden z podstawowych makroskładników w diecie człowieka. Ich odpowiednia podaż pozwala na zachowanie dynamicznej równowagi ustroju. Białko jest składnikiem na który zapotrzebowanie organizmu sportowca wzrasta znacząco – nawet 2-3 krotnie w porównaniu z osobą nieaktywną. Wystarczające spożycie białka wraz z dietą warunkuje rozwój formy sportowej, przyrost masy i siły mięśniowej (m.in. poprzez aktywację procesu MPS, możliwość utrzymania pozytywnego bilansu azotowego i, w efekcie, anabolizmu mięśniowego)1-4. Elementem warunkującym rozwój formy sportowej zawodnika, obok odpowiedniej wartości energetycznej diety, jest właśnie spożycie białka5.
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe jest grupą substancji o plejotropowym (wielokierunkowym) wpływie na organizm. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia jego dobowe spożycie powinno wynosić co najmniej 25 g, co przyczyniać się może do wsparcia funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także wspierać proces redukcji masy ciała i odczuwanie sytości6.
Literatura:
1. Campbell B et al.: International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2007, 4, 8.
2. Philips SM et al.: Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J Sports Sci. 2011, 29, 1, 29-38.
3. Hector AJ et al.: Protein Recommendations for Weight Loss in Elite Athletes: A Focus on Body Composition and Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018, 1, 28, 2, 170-177.
4. Kerksick CM et al.: International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017, 14, 33.
5. Cintineo HP et al.: Effects of Protein Supplementation on Performance and Recovery in Resistance and Endurance Training. Front Nutr. 2018, 5, 83.
6. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski, IŻŻ, Warszawa, 2017.