Kategorie
Cena
Zamienniki cukru, substancje słodzące


ZAMIENNIKI CUKRÓW, SUBSTANCJE SŁODZĄCE - PROWADZENIE DIETY I JEJ KALORYCZNOŚĆ.
Dieta i jej kaloryczność jest problemem dla większości osób dbających o formę lub będących w trakcie odchudzania się. Istnieje jednak wiele sposobów na jej ograniczenie, np. poprzez zmniejszenie ilości cukru. Stanowi on źródło zbędnych kalorii, warto zatem sięgnąć po słodziki (większość z nich charakteryzuje się naturalnym pochodzeniem). Cechują się one niską lub zerową kalorycznością, przy podobnym poziomie słodkości. Stanowią zatem naturalny wybór dla osób pragnących ograniczyć kaloryczność poprzez wykluczenie ze spożycia zbędnego w wielu przepadkach cukru.
ZAMIENNIKI CUKRÓW, SUBSTANCJE SŁODZĄCE - ERYTRYTOL ORAZ KSYLITOL - NAJBARDZIEJ ZNANE, ALE NIE JEDYNE POLECANE SŁODZIKI.
Najbardziej popularnymi substancjami słodzącymi jest erytrytol oraz ksylitol. To naturalne zamienniki tradycyjnego cukru. Charakteryzują się niemal identycznym smakiem i aromatem. Ponadto odznaczają się dwukrotnie niższą kalorycznością oraz bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG=9), co pozwala na ich stosowanie nawet osobom cierpiącym na cukrzycę. Warto podkreślić, że to wszystko osiągniemy przy zachowaniu podobnego poziomu słodkości. Ksylitol pozyskiwany jest z kory buku lub brzozy (stąd jego inna nazwa „cukier brzozowy”). Jak widzisz, określenie "słodzik/substancja słodząca" nie musi być nacechowane negatywnie, bowiem znaczna część, jak nie większość tego typu produktów, cieszy się naturalnym pochodzeniem.
ZAMIENNIKI CUKRÓW, SUBSTANCJE SŁODZĄCE - KTO POWINIEN PO NIE SIĘGNĄĆ?
Zamienniki cukrów, substancje słodzące to grupa produktów słodzących, których zadaniem jest zapewnienie podobnych parametrów smakowych do tradycyjnego białego cukru - przy ograniczeniu do zera lub niemal do zera towarzyszącej mu kaloryczności. Oczywiście wiele z nich wykazuje niski poziom glikemiczny (IG), co sprawia, że są polecane cukrzykom/diabetykom. Przy czym warto wcześniej skonsultować ich wprowadzenie do diety ze swoim lekarzem prowadzącym lub przynajmniej z dietetykiem.
Inną grupą docelową są wszystkie osoby dbające o swój jadłospis, w tym sportowcy, dla których dieta jest jednym z filarów osiąganych wyników. Mogą być stosowane doraźnie, jednak część substancji słodzących wymaga pewnego wyczucia podczas wprowadzania do diety, co widać w stopniowym zwiększaniu ich dawek wraz z czasem. Nie można także przesadzić z ich ilością danego dnia, bo może to skończyć się problemami żołądkowymi. Zatem wszystko jest dla ludzi, ale ludzi rozsądnych - z umiarem. Polecane są również w przypadku osób redukujących tkankę tłuszczową/w trakcie odchudzania się.
ZAMIENNIKI CUKRÓW, SUBSTANCJE SŁODZĄCE - CZYM SIĘ KIEROWAĆ PODCZAS ZAKUPÓW?
Niezmiennie stawiaj na jakość i dobrą cenę, jednak nie jest to wszystko. Bowiem bardzo ważną kwestią jest sięgnięcie po produkty, które wykorzystasz w codziennym życiu. Każdy z nas ma pewne upodobania smakowe i nimi warto także się posiłkować podczas zakupów. Ostatecznie trudno się zmuszać do spożywania produktów, które nam nie odpowiadają. Opisywana kategoria obejmuje dosyć zawężone grono zamienników cukrów oraz słodzików/substancji słodzących, jednak także i w tym przypadku jest spore pole do popisu.
Przykładowe produkty godne polecenia:
- Diet Food Bio Ksylitol - 400g
Wysokiej klasy ksylitol pochodzący z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Jest to naturalny słodzik, którego sproszkowana forma sprzyja komfortowi stosowania. Sprawdzi się w kuchni, jak i celem dosłodzenia herbaty czy też innego ulubionego napoju.
- Diet Food Organic Coconut Sugar - Organiczny cukier kokosowy - 400g
Cukier kokosowy nie bez powodu cieszy się tak dobrymi opiniami. Może być stosowany jako dodatek do wypieków różnego typu, ale i klasycznie, jako słodzik do kawy i herbaty. Doceniany jest szczególnie w kuchni azjatyckiej jako dodatek do ostrych i słodko-kwaśnych dań. Charakteryzuje się podobnym do klasycznego cukru poziomem słodkości.
Naturalna substancja słodzona o podobnym poziomie słodkości do tradycyjnego cukru, ale o dwukrotnie niższej kaloryczności. Może być stosowany podczas pieczenia, ale i jako dodatek do napojów. Dobrze się rozpuszcza, a jego smak nie odbiega jakoś mocno od znanego wszystkim białego cukru. Jest odporny na obróbkę termiczną, a więc działanie podwyższonej temperatury.
ZAMIENNIKI CUKRÓW, SUBSTANCJE SŁODZĄCE - PODSUMOWANIE
Oferta naszego sklepu jest znacznie szersza, znajdziesz w niej słodziki zarówno naturalnego pochodzenia, jak i syntetyczne, których walory także stoją na wysokim poziomie. Pozwalają one zmniejszyć ilość spożywanego białego cukru oraz ograniczyć zbędne kalorie, których są źródłem. Mogą być stosowane jako dodatek do deserów, ciast oraz napojów, chociaż wiele zależy od konkretnej substancji słodzącej. Polecamy!