• 50 g - 2 600 g

  • 5,00 pln - 420,00 pln

Izolaty białek serwatkowych (WPI)

Aktywne filtry:

Sortowanie: Trafność
Znaleziono: 28
6PAK Nutrition Whey Isolate - 700g
  • -10,00 pln

6PAK Nutrition Whey Isolate - 700g

1 porcja / 1,33 pln
79,99 pln
Najniższa cena: 89,99 pln -11%
6PAK Nutrition Whey Isolate - 1800g

6PAK Nutrition Whey Isolate - 1800g

1 porcja / 3,33 pln
199,99 pln
Najniższa cena: 209,99 pln -5%
Sport Definition That's the Whey ISOLATE - 700g

Sport Definition That's the Whey ISOLATE - 700g

1 porcja / 3,91 pln
89,99 pln
Najniższa cena: 104,99 pln -14%
Sport Definition That's the Whey ISOLATE - 2000g

Sport Definition That's the Whey ISOLATE - 2000g

1 porcja / 10,87 pln
249,99 pln
Najniższa cena: 269,99 pln -7%
Trec Isolate 100 - 700g

Trec Isolate 100 - 700g

1 porcja / 4,13 pln
94,99 pln
Najniższa cena: 104,99 pln -10%
Trec Isolate 100 - 2000g

Trec Isolate 100 - 2000g

1 porcja / 3,64 pln
239,99 pln
Najniższa cena: 269,99 pln -11%
Trec Isolate 100 - 30g

Trec Isolate 100 - 30g

1 porcja / 0,12 pln
5,99 pln
Formotiva WPI - 700g

Formotiva WPI - 700g

1 porcja / 2,50 pln
69,99 pln
Najniższa cena: 89,99 pln -22%
7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 2000 g

7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 2000 g

1 porcja / 4,56 pln
259,99 pln
7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 500 g

7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 500 g

1 porcja / 5,00 pln
69,99 pln
7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 1000g

7Nutrition Natural Whey Isolate WPI 90 - 1000g

1 porcja / 4,82 pln
134,99 pln
Olimp 100% Natural Whey Protein Isolate - 600g

Olimp 100% Natural Whey Protein Isolate - 600g

1 porcja / 5,00 pln
99,99 pln
Extensor Izolat 97 - 1000g

Extensor Izolat 97 - 1000g

1 porcja / 4,85 pln
159,99 pln
Najniższa cena: 169,99 pln -6%
Amix IsoPrime CFM ISOLATE - 2kg

Amix IsoPrime CFM ISOLATE - 2kg

269,99 pln
Najniższa cena: 269,99 pln
FireSnake Deli Whey Isolate - 2000 g

FireSnake Deli Whey Isolate - 2000 g

1 porcja / 3,87 pln
309,99 pln
BioTech Iso Whey Zero Natural - 1816g

BioTech Iso Whey Zero Natural - 1816g

1 porcja / 3,61 pln
259,99 pln
Najniższa cena: 299,99 pln -13%
BioTech Iso Whey Zero Black - 2270g

BioTech Iso Whey Zero Black - 2270g

1 porcja / 4,00 pln
299,99 pln
Najniższa cena: 319,99 pln -6%
Levrone GOLD Iso - 2000g

Levrone GOLD Iso - 2000g

1 porcja / 3,94 pln
259,99 pln
FA Nutrition Gold Whey Protein Isolate - 2000g

FA Nutrition Gold Whey Protein Isolate - 2000g

1 porcja / 3,94 pln
259,99 pln
Scitec Anabolic ISO+Hydro - 2350g

Scitec Anabolic ISO+Hydro - 2350g

1 porcja / 2,87 pln
249,99 pln
Inkospor Whey Protein - 600g

Inkospor Whey Protein - 600g

1 porcja / 6,00 pln
119,99 pln
Scitec Anabolic ISO+Hydro - 920g

Scitec Anabolic ISO+Hydro - 920g

1 porcja / 1,84 pln
159,99 pln
Evolite IsoElite - 2000g

Evolite IsoElite - 2000g

1 porcja / 10,00 pln
199,99 pln
Evolite WheyElite - 2000g

Evolite WheyElite - 2000g

1 porcja / 5,67 pln
169,99 pln
Najniższa cena: 179,99 pln -6%
Amix Musclecore CFM Nitro Whey - 2000g

Amix Musclecore CFM Nitro Whey - 2000g

1 porcja / 5,96 pln
339,99 pln
Najniższa cena: 369,99 pln -8%
Scitec Nutrition Iso Whey Clear - 1025g

Scitec Nutrition Iso Whey Clear - 1025g

1 porcja / 4,63 pln
189,99 pln
OstroVit 100% Whey Isolate - 1800g

OstroVit 100% Whey Isolate - 1800g

1 porcja / 4,33 pln
259,99 pln
Amix MuscleCore CFM Nitro Protein Isolate - 1000g

Amix MuscleCore CFM Nitro Protein Isolate - 1000g

1 porcja / 7,14 pln
199,99 pln

Izolaty białek serwatkowych (WPI) w Bodypak.pl

Izolat białka serwatkowego (whey protein isolate) jest jedną z najbardziej popularnych form białek (zaraz obok koncentratów - WPI). Powstają właśnie z koncentratów z wykorzystaniem metody mikrofiltracji w przepływie krzyżowym (CFM) lub z wykorzystaniem metody wymiany jonowej (IE). Warto podkreślić, że w przypadku tej pierwszej metody nie dochodzi do denaturacji struktur białkowych jakie naturalnie się znajdują w preparacie, dzięki czemu zachowuje on pełnię swoich właściwości. Niestety w przypadku wymiany jonowej większość, o ile nie wszystkie struktury białkowe ulegają denaturacji ze szkodą dla wartości biologicznej białka serwatkowego WPI.

Izolaty białka charakteryzują się bardzo wysoką wartością biologiczną (zazwyczaj około 90% czystego białka), świetnym profilem aminokwasowym oraz bardzo dużą ilością aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Jednocześnie są niemal wolne od węglowodanów i tłuszczów, co dodatkowo oddaje ich zalety podczas planowania profesjonalnej suplementacji.

Izolaty białek serwatkowych (WPI) - dla kogo i dlaczego?

Izolaty białka (WPI) należą do jednych z najbardziej pożądanych przez sportowców odżywek. Stanowią bowiem najbardziej stężone źródło pełnowartościowego białka, którego kinetyka wchłaniania jest bardzo szybka. Oznacza to, że są doskonałym wyborem, po który powinni sięgnąć najbardziej wymagający sportowcy.

Przyswajają się bowiem znacznie szybciej niż koncentrat białek serwatki i właśnie z tego powodu znacznie lepiej sprawdzą się po sesji treningowej celem wstrzelenia się w legendarne już „okno anaboliczne”. Wynika to z faktu, że aminokwasy pochodzące z izolatu przedostają się do krwiobiegu już w kilka minut po spożyciu odżywki. Jest to niesamowicie korzystna sytuacja w ciągu dnia, kiedy to wymęczone mięśnie potrzebują szybkiego dostępu do budulca.

Izolat białka serwatki (WPI) - charakterystyka

Odżywki białkowe tego typu cechują się bardzo dobrym aminogramem, jak i rozpuszczalnością. Porównując je do innych typów odżywek wysokobiałkowych, charakteryzują się jednak znacznie mniej intensywnym smakiem, co wynika z niewielkiej ilości węglowodanów, od których zależy intensywność smaku. Stężenie protein w porcji izolatu stanowi zwykle od 85 do 92% białka. Jest to także bardzo dobry wybór dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, bowiem jej zawartość w WPI jest zwykle śladowa. Kolejną grupą osób, którym zalecany jest ten rodzaj białka to osoby w trakcie odchudzania - porcja izolatu jest mniej kaloryczna od koncentratu - głównie z uwagi na znacznie niższą ilość węglowodanów.

Zastanawiasz się jak stosować izolat białka? Sprawdzi się doskonale w ciągu dnia, jak i zaraz po treningu celem wstrzelenia się w okno anaboliczne. Warto podkreślić, że zależnie od produktu może być on wolny od tłuszczu, bądź jego ilości są wręcz na śladowym poziomie.

Izolaty białek serwatkowych (WPI) - czym się kierować podczas wyboru

Poszukując odżywki białkowej opartej w 100% o izolat białka serwatkowego (WPI) należy kierować się w pierwszej kolejności jego szeroko rozumianą jakością - tylko jak ją rozpoznać? Dobra rozpuszczalność oraz znakomity profil aminokwasowy - są to dwa podstawowe parametry świadczące o klasie wykorzystanego surowca. Takie kwestie jak dopracowany smak, aromat i wartościowe dodatki są równie ważne, ale nie decydują jeszcze o jakości produktu. Zadaniem odżywki białkowej jest dostarczenie organizmowi niezbędnych aminokwasów, których nie jest w stanie samemu syntetyzować. Nie można zapominać o cenie, jednak ta nie determinuje w każdym przypadku klasy odżywki białkowej.

UWAGA: Dobry izolat białka jest lepszym wyborem niż produkt oparty o koncentrat serwatki ze względu na znacznie większą koncentrację białka, lepszą rozpuszczalność oraz kinetykę przyswajania gwarantującą przedostanie się aminokwasów do krwiobiegu już po kilku minutach od spożycia.

Izolaty białek serwatkowych (WPI) - podsumowanie

Profesjonalnie prowadzona suplementacja oparta o izolat białek serwatki (whey protein isolate, WPI) umożliwia utrzymanie odpowiedniej podaży budulca w diecie. Wpływa zatem na poprawę regeneracji potreningowej, jaki stymuluje procesy anaboliczne, co przekłada się na poprawę przyrostów beztłuszczowej tkanki mięśniowej. Doskonale sprawdzi się zarówno u zaawansowanych sportowców, jak i u osób trenujących rekreacyjnie. Dieta sportowca, jak i osoby nietolerującej laktozy (znanej także jako cukier mleczny) wymaga doboru odpowiedniej klasy produktów, wśród których może być właśnie izolat serwatki ze względu na swoją czystość składu.  

Bibliografia:

  1. Pal S, Ellis V, Dhaliwal S. Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals. British Journal of Nutrition. 2010;104(5):716-723.
  2. Gangurde H, Chordiya M, Patil P, Baste N. Whey protein. Scholars' Research Journal. 2011. Vol. 1, Issue 2.

Poradnik Bodypak