• Obecnie brak na stanie
Opinie (43) o Nutrend Flexit Drink - 400g

Opis Nutrend Flexit Drink - 400g

  • ZMNIEJSZA DOLEGLIWOŚCI BÓLOWE STAWÓW
  • STYMULUJE PRACĘ KOMÓREK UCZESTNICZĄCYCH W TWORZENIU TKANKI ŁĄCZNEJ
  • POPRAWIA RUCHOMOŚĆ I ELASTYCZNOŚĆ ELEMENTÓW STAWOWYCH

Nutrend Flexit Drink to wyjątkowo tani suplement o kompleksowym działaniu - chroni, odżywia i regeneruje tkankę łączną - stawy, torebki stawowe, chrząstki, ścięgna, więzadła oraz tkankę kostną.

Skutecznie chroniąca stawy odżywka Nutrend Flexit Drink zawiera podstawowe elementy budulcowe oraz prekursory tkanki chrzęstnej: siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, białka i peptydy kolagenowe, aminokwasy, a także witaminy: C, B6 stymulujące regenerację tkanki łącznej, kwas hialuronowy - nawilżający przestrzenie międzykomórkowe, zwiększający odporność stawów na ciśnienie zewnętrzne.

Suplement regenerujący stawy Nutrend Flexit Drink zawiera także łatwoprzyswajalne formy wapnia i magnezu - zapobiegające powstaniu osteoporozy oraz witaminę D3.

Białko kolagenowe (hydrolizat żelatyny) stanowi źródło szerokiego spektrum aminokwasów i peptydów współuczestniczących w tworzeniu kolagenu. Kolagen zapewnia właściwy rozwój, odżywia i chroni elementy stawowe.

Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. W tej skutecznej odżywce regenerującej stawy zastosowano 97% enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny o wysokiej wartości biologicznej, lekkostrawny, łatwowchłanialny i natychmiast wykorzystywany przez organizm. Chrząstka, ścięgna i więzadła zawierają białko kolagenowe.

Stawy muszą wiec otrzymywać białko kolagenowe, które jest niezbędne do budowy chrząstki stawowej zapewniającej prawidłową ruchomość stawom. Uprawianie sportu jest uciążliwe dla stawów. Ciągłe ich obciążanie powoduje, że chrząstka stawowa ulega zcieńczeniu.

Badania naukowe pokazują, że żelatyna utrzymuje aminokwasy w chrząstce w formie niezmienionej i zabezpiecza ją przed uszkodzeniem. Objawami niedoboru aminokwasów tworzących kolagen jest ból stawowy, łamliwość paznokci i włosów.

Regularne przyjmowanie produktów ochraniających stawy zapewnia elastyczność skórze i tkance łącznej. Kolagen utwardza tkankę łączną i równocześnie zapewnia skórze odpowiednią wilgotność, aby nie dopuścić do wystąpienia cellulitu.

Glukozamina powstaje w organizmie z glukozy. Wpływa korzystnie na ruchomość stawów oraz stymuluje syntezę tkanki łącznej. Glukozamina ogranicza procesy kataboliczne w obrębie chrząstek stawowych. Uczestniczy w tworzeniu mazi stawowej, umożliwiającej ruch w stawach i chroniącej elementy stawowe przed trakcją.

Glukozamina jest prekursorem chondroityny.Glukozamina i chondroityna jest ważnym składnikiem mazi stawowej. Poza tym, glukozamina jest składnikiem chrząstek, tkanki łącznej i innych ważnych tkanek, szczególnie tych związanych z aparatem ruchu. Wraz z postępującym starzeniem się oraz w wyniku różnych urazów i procesów chorobowych składników tych zaczyna w stawach brakować.

Gdy organizm nie dysponuje wystarczającą ilością glukozaminy, maź staje się rzadsza i bardziej wodnista, stawy nie są wystarczająco smarowane i są bardziej podatne na wyeksploatowanie i uszkodzenia. Inne elementy cierne naszego układu kostnego jak krążki międzykręgowe (dyski) podlegają podobnym procesom.

Problem jest tym bardziej odczuwalny im bardziej intensywny tryb życia prowadzimy. Najczęściej niedobory glukozaminy wiążą się z chorobą reumatyczną, zwyrodnieniową stawów oraz z urazami w sporcie i przy pracy fizycznej.

Wyobraź sobie przegub (np. w samochodzie), który pracuje intensywnie, obracając się i przenosząc obciążenie. Jeżeli elementy cierne będą dobrze nasmarowane wysokiej jakości smarem, przegub będzie pracował długie lata bez uszkodzenia. Jeżeli natomiast smar z jakichś przyczyn zniknie, lub stanie się rzadki, bardziej wodnisty - szybko dojdzie do uszkodzenia, przegrzania i poważniejszej awarii.

Uzupełnienie niedoborów glukozaminy i chondroityny pomaga skutecznie "naprawić" uszkodzone stawy i tkanki. Maź stawowa, odpowiednik smaru w przegubie, zaczyna znów skutecznie spełniać swoją funkcję. Stawy przestają boleć. Leczenie przebiega sprawniej i skuteczniej. Odzyskujemy kondycję i możliwość swobodnego poruszania się.

Siarczan chondroityny buduje i regeneruje tkankę łączną. Zapewnienie właściwego poziomu poprzez uzupełnianie diety, intensywnie chroni chrząstki przed zwyrodnieniem, co udowodniły badania naukowe. Siarczan chondroityny jest podstawowym składnikiem kości.

Ma ogromny wpływ na wytrzymałość i sprawność stawów - zwiększa odporności zarówno chrząstki, jak i kości na mikrourazy. Kolagen jest podstawowym białkiem w naszym organizmie, składnikiem ścięgien, stawów i chrząstek.

Tworzy zewnętrzną część tkanki łącznej. Dzięki właściwościom wiązania w sobie wody działa jak struktura hydrostatyczna co pozwala zachowywać się jej jak gąbka i amortyzować ruchy kości co zmniejsza bóle stawów i pozwala na prawidłową ich pracę.

Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem masy międzykomórkowej płynu stawowego w chrząstce. Dodaje miękkości, elastyczności i lepkości. Struktura molekuły kwasu hialuronowego ma właściwości, nawet przy niskim stężeniu, wiązania wielu molekuł wody podczas tworzenia żelu, zwiększającego odporność tkanki łącznej na ciśnienie zewnętrzne.

Kwas hialuronowy - to mukopolisacharyd łączący z sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Tworzy z wodą gęsty śluz lub żel. Kwas hialuronowy jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa i z tego powodu jest stosowany w produktach kosmetycznych jako jeden z najbardziej wartościowych czynników nawilżających. Już 1% roztwór wodny kwasu hialuronowego ma właściwości żelujące.

Kwas hialuronowy uzyskiwany jest z kogucich grzebieni lub wytwarzany biotechnlogicznie. Kwas hialuronowy pełni funkcję nawilżacza w kosmeceutykach - wiąże wodę, chroni przed wysuszeniem, wygładza naskórek, wspiera właściwości ochronne. Produkty z kwasem hialuronowym można bezpiecznie stosować zimą, ponieważ, w przeciwieństwie do kremów, w których czynnikiem nawilżającym jest woda, nie wywołują teleangiektazji (rozszerzania naczyń krwionośnych).

Kwas hialuronowy wykorzystywany jest również jako naturalny filtr, osłaniający warstwę rogową naskórka (przed wnikaniem w nią substancji chemicznych i bakterii). Pełni również role nośnika tz. substancji ułatwiającej wprowadzenie innych składników preparatu w głąb skóry.

Prolina jest niezbędna przy tworzeniu kolagenu ale następuje to wyłącznie w obecności witaminy C, przyspiesza regenerację uszkodzonych chrząstek i więzadeł. Najwięcej proliny występuje w strukturach wiązadeł i ścięgien stawowych. Odgrywa tam bardzo ważną rolę w odtwarzaniu kolagenu (zniszczonego lub zużytego).

Witamina C jest przeciwutleniaczem. Likwiduje wolne rodniki, uszkadzające powierzchnię chrząstek. Witamina C ma ogromne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna.

Nazwa tej tkanki pochodzi od roli, jaką odgrywa ona w naszym organizmie, gdyż łączy różne komórki, ma wpływ na zachowywanie przez nie kształtu i sprawne funkcjonowanie. Kolagen znajduje się w kościach (także w kręgach kręgosłupa), rogówce oka, zębach, ścięgnach, mięśniach, stawach, skórze i naczyniach krwionośnych. Obecność kolagenu, a więc pośrednio witaminy C, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków i krwawień dziąseł. Dzięki niej zdrowe komórki stają się odporne na zakażenia i uszkodzenia.

Witamina D3 zwiększa wysycenie tkanki kostnej wapniem. Witamina D3 (cholekalcyferol) należy do witamin z grupy D. W organizmie człowieka ulega przekształceniu do postaci aktywnych, które pełnią rolę hormonów. Cholekalcyferol powstaje w organizmie człowieka w obrębie skóry pod wpływem światła nadfioletowego.

Synteza w skórze pokrywa tylko niewielką część zapotrzebowania. Głównym źródłem witaminy D jest pokarm (mięso, mleko, żółtka jaj). Podstawową właściwością metabolitów witaminy D3 jest zwiększanie wchłaniania wapnia i fosforanów. Witamina D poprzez pobudzanie wytwarzania swoistego białka w jelicie, ułatwia wiązanie a następnie transport wapnia do krwi.

Cholekalcyferol powoduje także zwiększenie wchłaniania wapnia i fosforanów w obrębie nerek. W kościach zwiększa aktywność osteoklastów (komórki usuwające stare komórki kostne) oraz osteolizę osteoklastyczną (proces rozpuszczania kości pod wpływem działania osteoklastów).

Wszystkie te działania prowadzą do zwiększenia stężenia wapnia we krwi i pobudzenia prawidłowego tworzenia i mineralizacji kości. Witamina D3 po podaniu doustnym wchłaniana jest dobrze w jelicie cienkim. W procesie wchłaniania niezbędną rolę odgrywają kwasy żółciowe.

Cholekalcyferol i jego metabolity magazynowane są w wątrobie, tkance tłuszczowej i mięśniach, skąd są stopniowo uwalniane. Wydalane są głównie z żółcią w połączeniach z kwasem glukuronowym, glicyną i tauryną oraz w niedużych ilościach w moczu.

Wapń stanowi podstawowy budulec kości.Wapń wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa. W sumie 99% tego pierwiastka buduje strukturę kości i szkliwa.Wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji.

Oprócz tego procesu jest wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji układu krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12. Układ hormonalny i witamina D wpływają na gospodarkę wapniową organizmu. Organizm nie jest w stanie wchłonąć tego pierwiastka bez udziału witaminy D.

Ostatnie badania wykazały, iż wapń pełni bardzo znaczącą role w organizmie i prawdopodobnie wpływa także na kontrolę ciśnienia tętniczego. Prawidłowe stężenie wapnia redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, udarów, raka jelita grubego oraz kamieni nerkowych. Dieta bogata w białko może spowodować wzrost poziomu wapnia w surowicy, podobnie wpływa zwiększona podaż sodu i kofeiny oraz brak aktywności fizycznej i zmiany hormonalne w okresie pomenopauzalnym.

Dieta bogate w błonnik wpływa na zahamowanie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Kwas oksalidowy zawarty w szpinaku, botwince, rabarbarze, migdałach i czekoladzie wchodzi w reakcje z wapniem tworząc jego sole, które nie mogą być wykorzystane i metabolizowane przez organizm. Z drugiej strony należy pamiętać, iż zwiększona ilość wapnia powoduje zahamowanie wchłaniania żelaza i cynku.

Magnez w połączeniu z wapniem wpływa na pracę układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Działa przeciwstresowo na organizm.Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez materiałem budulcowym zębów i kości.

Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych szczególnie tych współdziałających z witaminami B, witaminą C i E . Magnez pomaga także w wbudowywaniu wapnia do szkliwa zębowego.

Zalecane spożycie / sposób przygotowania:
Porcja = 1 miarka = ok. 20 g. Porcję 20 g rozmieszać w 250 - 300 ml wody. Stosować rano na czczo.

Uwagi

Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Tabela składu

Nutrend Flexit Drink - 400g

Zawiera substancje słodzące.

Porcja: 20 g
Ilość porcji w opakowaniu: 20
Opakowanie: 400 g
Masa netto: 400.00 g
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa
  na 20 g % RWS* na 100 g % RWS*
Wapń 120 mg 15 % 600 mg 75 %
Magnez 55 mg 15 % 275 mg 73 %
Witamina C 100 mg 125 % 500 mg 625 %
Witamina B6 5 mg 357 % 25 mg 1786 %
Witamina D 7.5 µg 150 % 37,5 µg 750 %
Siarczan chondroityny 150 mg - 750 mg -
Siarczan glukozaminy 300 mg - 1500 mg -
Białko kolagenowe 10000 mg - 50000 mg -
Metylosulfonylometan (MSM) 300 mg - 1500 mg -
Kwas hialuronowy (sól sodowa) 20 mg - 100 mg -
L-prolina 500 mg - 2500 mg -

*RWS - Referencyjna wartość spożycia.

Składniki i wartości odżywcze podane są dla produktu o smaku pomarańczy. Mogą się od siebie różnić w zależności od wybranej wersji smakowej.

Składniki: hydrolizat żelatyny, maltodekstryna, glukonian wapnia, glukonian magnezu, aromat, L-prolina, sól potasowa siarczanu glukozaminy (ze skorupiaków), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), MSM (metylosulfonylometan), siarczan chondroityny, kwas L-askorbinowy (witamina C), regulator kwasowości (kwas jabłkowy), substancje przeciwzbrylające (fosforan wapnia i dwutlenek krzemu), substancje słodzące (acesulfam K i sukraloza), kwas hialuronowy (sól sodowa), chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), cholekalcyferol (witamina D), barwnik (karoteny).

Nutrend Flexit Drink - 400g

Ref: NTR/001
49,99 pln
20 porcji / 400g1 porcja / 2,50 pln100 g / 12,50 pln

Obecnie brak na stanie.

Włączenie powiadomienia w tym miejscu nie jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newsletterów lub innych reklam drogą mailową. Jest to zgoda jedynie na wysłanie informacji o ponownej dostępności tego produktu.

Masz ustawione powiadomienie o obecności produktu. Kiedy produkt pojawi się w naszym magazynie zostaniesz powiadomiony na podany email.

Sprawdź zamienniki
Podobne produkty
6PAK Nutrition FLEX PAK - 400g
  • -15% | KOD: BEST15
6PAK Nutrition FLEX PAK - 400g
1 porcja / 2,50 pln
49,99 pln
Najniższa cena: 49,99 pln
6PAK Nutrition FLEX PAK - 90 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
6PAK Nutrition FLEX PAK - 90 kaps.
1 porcja / 1,17 pln
34,99 pln
Najniższa cena: 34,99 pln
6PAK Nutrition Glucosamine+ - 240g
  • -15% | KOD: BEST15
6PAK Nutrition Glucosamine+ - 240g
1 porcja / 0,21 pln
24,99 pln
Najniższa cena: 24,99 pln
Trec Joint Therapy Plus - 120 kaps.
  • -15% | KOD: BEST15
Trec Joint Therapy Plus - 120 kaps.
1 porcja / 0,83 pln
99,99 pln
Najniższa cena: 99,99 pln
Szybki kontakt

Infolinia

(32) 308 00 02

Porady na e-mail
porady@bodypak.pl

533 369 898

Szybki kontakt

Wypełnij formularz

Najnowsze artykuły

PRZECZYTAJ WIĘCEJ ARTYKUŁÓW