- Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie.
Włączenie powiadomienia w tym miejscu nie jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newsletterów lub innych reklam drogą mailową. Jest to zgoda jedynie na wysłanie informacji o ponownej dostępności tego produktu.
Masz ustawione powiadomienie o obecności produktu. Kiedy produkt pojawi się w naszym magazynie zostaniesz powiadomiony na podany email.
Opis
OLIMP MCT - to kompleks średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium- Chain Triglicerides) pochodzenia roślinnego. W naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości, a w pożywieniu ich głównym źródłem jest olej kokosowy.
Tłuszcze MCT są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, bez tendencji do magazynowania się w ustroju w postaci tkanki tłuszczowej. Dietetyczne właściwości kwasów tłuszczowych MCT wynikają z faktu, że z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, a do ich trawienia w odróżnieniu od pozostałych kwasów tłuszczowych nie jest konieczna lipaza i żółć. Dlatego też olej MCT często stosowany jest w stanach chorobowych organizmu, przebiegających z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów.
Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy organizmu (podniesienia jego temperatury). Bardzo szybkie wchłanianie i przekształcanie oleju MCT pozwala na oszczędzanie zapasów glikogenu mięśniowego podczas treningu sportowego. Kwasy MCT spowalniają ponadto przewodzenie kompleksu motorycznego organizmu, co wydłuża czas kontaktu śluzówkowego pokarmu, a przez to poprawia jego wchłanianie. Stwierdzono m.in. korzystny wpływ oleju MCT na absorpcję witaminy E, wapnia i magnezu. Olej MCT nie podnosi poziomu ogólnej ilości cholesterolu we krwi, natomiast reguluje wzajemny ilościowy udział poszczególnych jego frakcji, podwyższając zawartość frakcji HDL (korzystnych) obniżając równocześnie udział frakcji niekorzystnych (LDL).
OLIMP MCT polecany jest jako:
- źródło szybkiej energii niezbędnej podczas wysiłku fizycznego sportowców i osób aktywnych fizycznie,
- czynnik wzmagający przemiany anaboliczne, a ograniczający procesy kataboliczne masy mięśniowej,
- czynnik sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej,
- czynnik regulujący we krwi udział poszczególnych frakcji cholesterolowych (HDL.LDL).
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
1 łyżka stołowa 2 razy dziennie przy posiłku przez pierwsze 2 dni, stopniowo zwiększając dawki co 3 dni, aż do uzyskania dawki optymalnej: 1-3 łyżek stołowych 2 razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Tabela składu
| SKŁADNIKI AKTYWNE: | MCT Oil | ||
| Porcja: | 15ml | ||
| Ilość porcji w opakowaniu: | 26,6 | ||
| Opakowanie: | 400ml | ||
| Zawartość: | w porcji: | zaw: | % RWS |
| Wartość energetyczna | 528kJ/126kcal | ||
| Białko | 0g | ||
| Węglowodany | 0g | ||
| Tłuszcz | 14g | ||
| w tym nasycone | 13g | ||
| -- Tłuszcz, w tym kwasy tł.: MCT | |||
| Kwas kapronowy (C6:0) | 0,3g | ||
| Kwas kaprylowy (C8:0) | 6,7-8,6g | ||
| Kwas kaprynowy (C10:0) | 4-6g | ||
| Kwas laurynowy (C12:0) | 0,3g | ||
| Składniki: 100% olej MCT, zawierający średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju palmowego i oleju z ziaren palmowych. |
Opinie
Kolagen to jeden z najczęściej wybieranych suplementów przez osoby dbające o zdrowy tryb życia, kondycję skóry i stawów. Coraz częściej na etykietach pojawia się...
Coraz więcej osób wybiera morsowanie, bo czuje po nim „reset” w głowie, przypływ energii i lepszą gotowość do działania. Zimna woda potrafi też świetnie uczyć kontroli...
Jelita potrafią być cichym centrum dowodzenia: wpływają na energię, odporność, samopoczucie, a nawet na to, jak Twoje ciało regeneruje się po treningu. Gdy mikrobiota...