EKSPRESOWA WYSYŁKA! 10% rabatu na pierwsze zakupy!

Żelazo

Produktów
na stronie:
40
Żelazo

Żelazo jest składnikiem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. W organizmie żelazo występuje w hemoglobinie, mioglobinie, enzymach tkankowych oraz w formie zapasowej – ferrytynie. W szpiku kostnym jest wykorzystywane  w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Ponadto uczestniczy w syntezie DNA. Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Niedobór żelaza objawia się: bladością skóry i warg, osłabieniem mięśni; obniża się sprawność fizyczna, zdolność koncentracji. Nadmiar żelaza może objawiać się nudnościami, biegunką, wymiotami. Mogą pojawić się zaburzenia ze strony układu sercowo-naczyniowego, może dojść do uszkodzenia wielu narządów. Biodostępność żelaza jest lepsza z połączeń hemowych. W pożywieniu żelazo występuje w formie hemowej (produkty pochodzenia zwierzęcego) i niehemowej (głównie produkty pochodzenia roślinnego). Na efektywność wchłaniania żelaza niehemowego mogą niekorzystnie wpływać inne składniki diety, takie jak białko roślinne, fityniany, polifenole, niektóre składniki mineralne (wapń, cynk). Korzystny wpływ na wchłanianie ma obecność w posiłku mięsa i produktów z dużą zawartością witaminy C. Źródłem żelaza są podroby, nasiona roślin strączkowych, mięso, jaja, ryby, ciemne pieczywo, natka pietruszki.

Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść