Białka -10% Kod: BIALKODarmowy Paczkomat przy zamówieniu min 99 zł

Żelazo

  • Solgar Chelated Iron 25 mg - 100 tabl.
    59,99 PLN

    Wysokiej jakości chelat aminokwasowy żelaza o doskonałej przyswajalności oraz biodostępności! Wystarczy już jedna tabletka, by zapewnić organizmowi solidne wsparcie w uzupełnieniu ewentualnych niedoborów, tego bardzo istotnego dla jego funkcjonowania minerału. Polecany jest wszystkim osobom, których dieta wymaga wsparcia w odpowiednim zbilansowaniu...

    In Stock
  • Solgar Gentle Iron 25 mg - 180 kaps.
    104,99 PLN

    Bardzo dobrze przyswajalna forma żelaza w solidnej dawce! Jest to znakomity produkt dla osób, które znają potrzeby swojego organizmu i poszukują sposobu na sprawne uzupełnienie jego niedoborów. Formuła wolna jest od zastrzeżonych mieszanek, jak i zbędnych dodatków. Polecamy!

    In Stock
  • Solgar Gentle Iron 25 mg - 90 kaps.
    57,99 PLN

    Bardzo dobrze przyswajalna forma żelaza w solidnej dawce! Jest to znakomity produkt dla osób, które znają potrzeby swojego organizmu i poszukują sposobu na sprawne uzupełnienie jego niedoborów. Formuła wolna jest od zastrzeżonych mieszanek, jak i zbędnych dodatków. Polecamy!

    In Stock
Produktów
na stronie:
40
Żelazo

Żelazo jest składnikiem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. W organizmie żelazo występuje w hemoglobinie, mioglobinie, enzymach tkankowych oraz w formie zapasowej – ferrytynie. W szpiku kostnym jest wykorzystywane  w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Ponadto uczestniczy w syntezie DNA. Żelazo pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Żelazo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Niedobór żelaza objawia się: bladością skóry i warg, osłabieniem mięśni; obniża się sprawność fizyczna, zdolność koncentracji. Nadmiar żelaza może objawiać się nudnościami, biegunką, wymiotami. Mogą pojawić się zaburzenia ze strony układu sercowo-naczyniowego, może dojść do uszkodzenia wielu narządów. Biodostępność żelaza jest lepsza z połączeń hemowych. W pożywieniu żelazo występuje w formie hemowej (produkty pochodzenia zwierzęcego) i niehemowej (głównie produkty pochodzenia roślinnego). Na efektywność wchłaniania żelaza niehemowego mogą niekorzystnie wpływać inne składniki diety, takie jak białko roślinne, fityniany, polifenole, niektóre składniki mineralne (wapń, cynk). Korzystny wpływ na wchłanianie ma obecność w posiłku mięsa i produktów z dużą zawartością witaminy C. Źródłem żelaza są podroby, nasiona roślin strączkowych, mięso, jaja, ryby, ciemne pieczywo, natka pietruszki.

Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść