Witamina E

Produktów
na stronie:
40
Witamina E

Witamina E obejmuje osiem związków (4 tokoferole i 4 tokotrienole), różniących się między sobą liczba grup metylowych. Witamina E jest dość odporna na działanie kwasów, zasad i wysokiej temperatury. Wolne tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni UV.

Witamina E jest antyoksydantem; neutralizuje wolne rodniki w środowisku hydrofobowym. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także przyczynia się do ochrony składników komórkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Odgrywa także istotna rolę w syntezie puryn i w przemianach aminokwasów oraz aktywacji enzymów lizosomalnych i transaminaz. Przy niedoborze witaminy E w wyniku utleniania NNKT powstają wolne rodniki, które zaburzają procesy metaboliczne, np. syntezę kwasów nukleinowych, białek, prace enzymów. Źródłem witaminy E są przede wszystkim oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), kiełki i zarodki pszenicy, a także produkty zbożowe gruboziarniste, warzywa liściaste, kukurydza, żółtko jaj, mleko i przetwory mleczne, masło oraz margaryna wzbogacana tą witamina.

Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść