EKSPRESOWA WYSYŁKA! 10% rabatu na pierwsze zakupy!

Witamina K

Produktów
na stronie:
40
Witamina K

Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To grupa związków wykazujących aktywność biologiczną, tj.: filochinon (witamina K1), menachinon (witamina K2) i menadion (syntetyczna witamina K3). Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Niedobory witaminy K charakteryzują się skłonnością do krwawień, niskie spożycie tej witaminy powoduje zwapnienie kości i naczyń tętniczych. Źródłem witaminy K1 są produkty pochodzenia roślinnego: szpinak, sałata, kalafior, kapusta, brukselka, zielona herbata. Mniejsze ilości tej witaminy występują w groszku zielonym, fasoli, pomidorach, marchwi, ziemniakach, pieczywie, orzechach włoskich. Natomiast witamina K2 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego w niewielkich ilościach, w wątrobie, jajach, mleku, mięsie.

Porównaj produkty
0
Usuń z porównania
Ukryj
Wyczyść