Białko jest jednym z najważniejszych elementów w diecie każdego człowieka, z którego dostarczeniem w odpowiednich ilościach w ciągu dnia bardzo często mamy problem – mimo że w różnych ilościach znajduje się ono w praktycznie każdym produkcie. Każdy człowiek powinien przyjmować około 2g białka na kilogram masy ciała, choć ta wartość może być wyższa, zwłaszcza w przypadku osób ćwiczących w sposób intensywny i chcących sprawnie zbudować beztłuszczową tkankę mięśniową.
Głównymi artykułami spożywczymi, w których białko występuje w stosunkowo dużych ilościach są przede wszystkim produkty mięsne oraz nabiał. Zapotrzebowanie na makroskładnik w postaci białka jest w przypadku osób intensywnie ćwiczących na tyle duże, że nie sposób jest je uzupełnić zwykłymi produktami. Tutaj z pomocą przychodzą różnego rodzaju odżywki białkowe, które stanową świetny i niedrogi sposób na uzupełnienie niedoborów białka nie tylko u sportowców.
Odżywki białkowe stosowane są zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn, niezależnie od celu treningowego. Oferta odżywek białkowych jest niezwykle bogata, zarówno pod względem smakowym, jak i zawartości białka. Poszczególne odżywki białkowe różnią się od siebie przede wszystkim źródłem pochodzenia, wartością biologiczną, czasem wchłaniania oraz smakiem.
Jednymi z najpopularniejszych oraz najczęściej spotykanych odżywek białkowych są:
- WPC (Whey Protein Concentrate) – koncentrat białek serwatki uzyskiwany na drodze mikro-filtracji. Są to zazwyczaj najtańsze odżywki białkowe i w swoim składzie zawierają do 85% białka;
- WPI (Whey Protein Isolate) – izolat białek serwatki uzyskiwany na drodze ultra-filtracji. Te odżywki są zazwyczaj droższe, ale zawierają do 95% i doskonale nadają się dla osób, które nie tolerują laktozy (jej ilość jest zazwyczaj bliska zeru);
- WPH (Whey Protein Hydrolysate) – hydrolizat białek serwatki otrzymywany dzięki hydrolizie WPC i WPI. Te odżywki białkowe charakteryzują się niemal natychmiastową wchłanialnością i mogą składać się z białka w niemal 100%.
To, na jakie dokładnie odżywki się zdecydujemy, powinno zależeć przede wszystkim od rodzaju i intensywności naszych treningów oraz tego, jakiej dokładnie oczekujemy wchłanialności.
Wspomniane odżywki stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, przez co stosowane są również przez osoby, które nie prowadzą na co dzień zbyt aktywnego trybu życia. Odżywki białkowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane przez osoby, które po prostu nie mają czasu na gotowanie i pilnowanie, czy aby na pewno dostarczają swojemu organizmowi odpowiedniej ilości białka wraz ze spożywanymi w ciągu dnia posiłkami. Warto zaznaczyć, że bogate w białko suplementy nadają się również do przyrządzania wyśmienitych wypieków, dostarczających organizmowi wielu wartościowych składników. Takie wypieki stanowią doskonałą alternatywę dla zawierających niemałe ilości cukru i tłuszczu słodyczy.
Nasz sklep oferuje odżywki białkowe najbardziej cenionych producentów. Dzięki szerokiemu wachlarzowi dostępnych smaków, dosłownie każda osoba znajdzie dla siebie coś idealnego!
Interesujące publikacje na temat odżywek białkowych:
- Anna Michalska, Henryk Zieliński, „Produkty reakcji Maillarda w żywności”, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 5– 16
- Sposób żywienia i suplementacji osób trenujących sporty sylwetkowe Zakład Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Kierownik : dr hab. D. Szostak-Węgierek
- Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych
- Środki wspomagające w treningu siłowym Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Kochanowskiego, Filia w Piotrkowie Trybunalskim (Polska)
- Żywność dietetyczna a zdrowie człowieka Katedra Towaroznawstwa Żywności
- Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowejmleka JOLANTA KRÓL, ANNA LITWIŃCZUK, ANETA ZARAJCZYK, ZYGMUNT LITWIŃCZUK* Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzêcych, *Katedra Hodowli Bydła Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UP, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin