- Obecnie brak na stanie
Obecnie brak na stanie.
Włączenie powiadomienia w tym miejscu nie jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newsletterów lub innych reklam drogą mailową. Jest to zgoda jedynie na wysłanie informacji o ponownej dostępności tego produktu.
Masz ustawione powiadomienie o obecności produktu. Kiedy produkt pojawi się w naszym magazynie zostaniesz powiadomiony na podany email.
Opis
OstroVit Spiruline to suplement diety w postaci tabletek zawierający sproszkowane algi – spirulinę (Arthrospira platensis).
Spirulina to zielono-niebieska, mikroskopijnej wielkości alga, która zawiera 65–70% czystego białka, kwas gamma-linolenowy (który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym), beta-karoten, witaminy C, D i E oraz z grupy B np. witaminę B12 charakteryzującą się dobrą biodostępnością. Jest także źródłem wysoce biodostępnego żelaza oraz innych składników mineralnych (m. in. potas, magnez).
Spirulina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi chronić się przed skutkami stresu oksydacyjnego. Jej właściwości antyoksydacyjne wynikają z obecności kwasów fenolowych, tokoferoli i beta-karotenu. Spirulina wspiera także odporność organizmu przez wspomaganie aktywności układu immunologicznego oraz (co ważne dla osób aktywnych fizycznie) wspiera witalność organizmu i wpływa na zwiększenie energii. Spirulina może wpływać na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów oraz podwyższać stężenie cholesterolu frakcji HDL, a także może wspomagać obniżenie stężenia glukozy we krwi.
Warto również dodać, że spirulina jest bogatym źródłem białka, zawiera go około 5 razy więcej niż mięso, a przecież białko wpływa na wzrost i utrzymanie masy mięśniowej.
Spirulina jest więc wartościowym produktem, dzięki któremu można dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze. Chcesz uzupełnić swoją dietę o "zielone" wsparcie? Wypróbuj OstroVit Spiruline w postaci tabletek!
Literatura:
1. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2015, 5, 4, s. 401–408.
2. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013;4(4), s. 199-209.
3. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna 2015 1(18), s. 18-22.
Zalecane spożycie / sposób przygotowania
Tabela składu
| Porcja: | 2 tabl. |
| Ilość porcji w opakowaniu: | 45 |
| Opakowanie: | 90 tabl. |
| Masa netto: | 90.00 g |
| Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
| na 2 tabl. | % RWS* | |
| Sproszkowane algi (spirulina) | 1000 mg | - |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia.
Składniki: Sproszkowane algi - spirulina (Arthrospira platensis), substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancje przeciwzbrylające (fosforan wapnia, dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych).
Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, pszenicę, jaja, seler, gorczycę, skorupiaki.
Uwagi
Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Opinie
Jelita potrafią być cichym centrum dowodzenia: wpływają na energię, odporność, samopoczucie, a nawet na to, jak Twoje ciało regeneruje się po treningu. Gdy mikrobiota...
Kolagen morski i wołowy różnią się źródłem pochodzenia, lecz działają w bardzo podobny sposób — wspierają regenerację tkanek, kondycję skóry, stawów i układu ruchu. W...
Dobór odpowiedniego białka ma ogromne znaczenie dla kobiet prowadzących aktywny styl życia, szczególnie wtedy, gdy zależy im na budowie mięśni. Wsparcie trawienia i...