5 przepisów na świąteczne fit potrawy i ciasta
 
													- Jak sprawić, żeby w Święta Bożego Narodzenia jeść bez wyrzutów sumienia?
- Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne w wersji fit
- Fit sałatka jarzynowa bez majonezu
- Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami (bez glutenu)
- Dietetyczny pieczony karp
- Fit desery na Święta Bożego Narodzenia
- Dlaczego warto postawić na zdrowe Święta?
Jak sprawić, żeby w Święta Bożego Narodzenia jeść bez wyrzutów sumienia?
W Wigilię i święta nie jest łatwo zachować rygor, jeśli chodzi o dietę. I słusznie - nie zawsze musi to być 100% planu żywieniowego. Czasem można pozwolić sobie na odstępstwa, jest to dobre dla psychiki, a spożycie pysznych dań świątecznych w gronie najbliższych to nie lada przyjemność.
Martwisz się, że nie obejdzie się bez wyrzutów sumienia? Żeby ich uniknąć, wypróbuj kilka z poniższych rad.
- 
Jeśli chcesz spróbować wszystkich potraw, zdecyduj się na mniejsze porcje. 
- 
Wybieraj potrawy, które zawierają błonnik pokarmowy oraz białko - dzięki temu szybciej poczujesz sytość, która potrwa dłużej. 
- 
Zamiast słodzonych gazowanych napojów, postaw na kompot z owocami. Spróbuj też unikać alkoholu. 
- 
Nie zapomnij o owocach - do bożonarodzeniowej rozpusty pasują np. jabłka i mandarynki. 
Przygotowujesz dania na wigilijny stół i chcesz, aby potrawy wigilijne i desery były mniej kaloryczne? Wykorzystaj te wskazówki:
- 
Cukier biały, trzcinowy czy brązowy zamień na erytrol lub ksylitol. Wypieki możesz też słodzić miodem lub owocami. 
- 
Jeśli możesz, używaj oleju kokosowego czy rzepakowego zamiast innych tłuszczów. Łyżeczka oliwy z oliwek to też zdrowy tłuszcz! 
- 
Zamień majonez na jogurt naturalny lub grecki. 
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne w wersji fit
Świąteczne przepisy obfitują w składniki, które raczej nie należą do kategorii "fit". Na całe szczęście dania te można modyfikować i stosować zamienniki niezbyt dietetycznych produktów. Sprawdź poniższe fit przepisy na zdrowsze potrawy wigilijne.
Fit sałatka jarzynowa bez majonezu
 
Zdjęcie poglądowe
Składniki:
- 
8 małych ogórków kiszonych 
- 
2 średnie marchewki 
- 
pół małego selera 
- 
2 średnie pietruszki 
- 
6 dużych jaj 
- 
6 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 
- 
7 ziemniaków 
- 
1 łyżka musztardy 
- 
sól i pieprz 
Sposób przygotowania:
- 
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze. 
- 
Jaja ugotuj na twardo, a potem obierz i pokrój na małe kawałki. 
- 
Ogórki kiszone również pokrój w kostkę. 
- 
Do jarzyn dodaj jaja i ogórki i wymieszaj. 
- 
Jogurt wymieszaj z musztardą i dodaj. 
- 
Dodaj sól i pieprz. Możesz też dodać przyprawy takie jak suszony koperek lub mielona słodka papryka, jeśli chcesz. 
Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami (bez glutenu)
.jpg)
Zdjęcie poglądowe
Składniki na ciasto:
- 
100 g mąki ryżowej 
- 
40 g mąki ziemniaczanej 
- 
mąka gryczana do podsypywania 
- 
50 g suchej kaszy jaglanej 
- 
40 g mielonego lnu 
- 
200 ml gorącej wody 
- 
20 g oleju rzepakowego 
- 
łyżeczka soli himalajskiej 
Składniki na farsz:
- 
1 duża cebula 
- 
200 g kiszonej kapusty 
- 
60 g suszonych grzybów 
- 
3 listki laurowe 
- 
3 ziarna ziela angielskiego 
- 
pieprz i sól himalajska 
Aby przygotować farsz:
- 
Grzyby mocz w gorącej wodzie całą noc, a rano odcedź i dodaj do kapusty. 
- 
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj wszystko przez ok. 35 minut do miękkości w niewielkiej ilości wody. 
- 
Odcedź z wody i odstaw do ostudzenia. 
- 
Wyrzuć listki i ziele, a grzyby z kapustą drobno pokrój. 
- 
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pozostały farsz, przypraw solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez minutę. 
- 
Odstaw farsz do ostudzenia. 
Przygotuj ciasto na pierogi:
- 
Ugotuj kaszę jaglaną. 
- 
Do miski przesiej mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj ugotowaną kaszę, len, olej, gorącą wodę i sól i zblenduj na gładko. Odstaw na 5-7 minut. 
- 
Posyp blat mąką gryczaną i wyrób ręcznie ciasto. Podsypuj mąką aż przestanie się kleić. 
- 
Gotowe ciasto przekrój na pół. Jedną z nich rozwałkuj cienko. 
- 
Szklanką wytnij krążki, na środek których wyłożysz farsz i skleisz. 
- 
Pierogi wrzucaj małymi partiami powoli do gotującej się osolonej wody z dodatkiem oleju. 
- 
Pilnuj, aby nie przylepiły się do dna garnka. 
- 
Gdy pierożki wypłyną, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez 2 minuty. 
- 
Wyjmuj je delikatnie z wody. 
Dietetyczny pieczony karp

Zdjęcie poglądowe
Składniki:
- 
1 kg karpia bez głowy i ogona (sprawionego i oskrobanego z łusek) 
- 
5 ząbków czosnku 
- 
pęczek natki pietruszki 
- 
łyżka masła 
- 
łyżka oliwy z oliwek 
- 
sól 
Sposób przygotowania:
- 
Obierz i posiekaj czosnek, a następnie utrzyj go z solą. 
- 
Dokładnie umyj rybę, natrzyj ją czosnkiem i wstaw na godzinę do lodówki. 
- 
Nagrzej piekarnik do 180ºC, a naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. 
- 
Do środka karpia włóż nać pietruszki i zepnij go wykałaczkami. 
- 
Posmaruj rybę oliwą, włóż do naczynia i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut. 
Fit desery na Święta Bożego Narodzenia
Warto, aby na wigilijnym stole pojawiły się także wypieki bez białego cukru i z mniejszą ilością kalorii. Dobrym pomysłem jest też postawienie na proteinowe wersje słodkości, aby oprócz węglowodanów i tłuszczów dostarczały białko.
Białkowy sernik-makowiec

Zdjęcie poglądowe
Składniki:
- 
500 g twarogu na sernik 
- 
60 g odżywki białkowej o smaku wanilii 
- 
125 g sera ricotta 
- 
170 g jogurtu greckiego 
- 
250 g masy makowej 
- 
2-3 duże jajka 
- 
50 g erytrytolu 
- 
sok z pomarańczy 
- 
skórka pomarańczy 
		Przydatne produkty:
	
		 
        
    
    
    
            
                Formotiva WPC Naturalny - 700g
            
        
        
        
            
        
        49,99 pln         69,99 pln -18%         
        
    
    
    
            
                6PAK Nutrition 80 Whey Protein - 908g
            
        
        
        
            
        
        79,99 pln -7%        89,99 pln -17%        
Aby przygotować ciasto:
- 
Wymieszaj twaróg, ricottę, jogurt grecki, jaja, erytrytol, sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. 
- 
Dodaj odżywkę białkową i wymieszaj. 
- 
Wylej masę do silikonowej formy, a na wierzch wyłóż masę makową. 
- 
Piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w 160ºC. 
- 
Ostudzony sernik możesz udekorować startą skórką pomarańczy. 
Fit ciasto marchewkowe

Zdjęcie poglądowe
Składniki na ciasto:
- 
1 szklanka startej marchewki 
- 
2 łyżki mąki orkiszowej 
- 
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych 
- 
3 duże jajka 
- 
1/4 szklanki oleju kokosowego 
- 
pół szklanki erytrytolu 
- 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 
pół łyżeczki cynamonu 
- 
2/3 szklanki posiekanych orzechów 
		Te produkty mogą się przydać:
	
		 
        
    
        
    
Składniki na polewę:
- 
100 ml śmietanki kremówki 30% 
- 
2 łyżki erytrytolu 
- 
250 g serka Twój Smak 
Sposób przygotowania:
- 
Płatki owsiane zmiel w młynku/malakserze (kilka sekund). 
- 
Zmielone płatki wymieszaj z mąką, cynamonem, sodą i posiekanymi orzechami. 
- 
W oddzielnej misce zmiksuj jajka tak, aby były puszyste. 
- 
Do jajek dodaj suche składniki, miód, marchew i olej. Wymieszaj do połączenia składników. 
- 
Piecz w piekarniku przez 35 minut w 175ºC. Po tym czasie zrób test suchego patyczka - jeśli patyczek jest brudny, piecz jeszcze przez 5 minut. 
- 
Odstaw ciasto do ostudzenia. 
- 
Śmietankę kremówkę zmiksuj z serkiem na gęsty krem i dodaj erytrytol. 
- 
Posmaruj ostudzone ciasto. Możesz udekorować wierzch startą marchewką lub całymi orzechami. 
Dlaczego warto postawić na zdrowe Święta?
Warto wypróbować zdrowe przepisy na świąteczne dania, ponieważ jest to czas, kiedy i tak spożywa się bardzo duże ilości kalorii. Bez liczenia i pilnowania się, można wpaść w wir objadania się. Po pierwsze, kilkudniowe przejadanie się nie jest bez znaczenia dla samopoczucia - po co komu ból brzucha, wzdęcia i ociężałość?
Po drugie, jeśli ćwiczysz regularnie i nawet podczas Bożego Narodzenia znajdujesz czas na aktywność fizyczną - nie musisz zbytnio martwić się o swoją sylwetkę. Jeśli jednak w czasie świąt nie ruszasz się z kanapy, po kilku dniach objadania się słodkościami i wykwintnymi pysznościami może pojawić się nawet dodatkowy kilogram.
 
					Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?
 
							Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...
 
															 
															 
															 
															 
															 
															 
             
        
    
        
     
                 
        
Zostaw opinię