Fit grill - pomysły na dietetyczne grillowanie

- Jak zorganizować fit grill? Kilka sposobów na zdrowe grillowanie
- 1. Wybierz kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej
- 2. Postaw na większą ilość grillowanych warzyw
- 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze do grillowania
- 4. Wybierz pełnoziarniste pieczywo zamiast białego chleba
- 5. Zamień klasyczne sosy na sosy zero i domowej roboty
- 6. Nie przesadzaj z alkoholem!
- Przepisy na fit grilla - kilka pomysłów na zdrowe dania z grilla
- Klasyk grilla - grillowany kurczak z warzywami
- Grillowany łosoś ze szparagami
- Bakłażan z grilla - zawijasy z mozzarellą i pomidorami
- Czy grill jest niebezpieczny dla zdrowia?
Jak zorganizować fit grill? Kilka sposobów na zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie to temat, który interesuje przede wszystkim osoby świadome, którym zależy na zdrowiu i prawidłowej masie ciała. Organizując fit grill warto wiedzieć, jakie kroki poczynić, by możliwe było przygotowanie zdrowych potraw. Dieta i zdrowie bardzo ściśle idą w parze, więc należy dbać o to, co spożywasz podczas wiosennego lub letniego grillowania.
1. Wybierz kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej
Jeśli chodzi o grillowaną kiełbasę, jest to klasyk grillowania, którego nie może zabraknąć. Zdecydowanie zdrowszym wyborem będzie kiełbasa z drobiu, która będzie mniej tłusta niż np. wieprzowa. Zamieniając zwykłą "Śląską" na dobrej jakości kiełbasę z kurczaka będziesz w stanie zaoszczędzić sporo kalorii - nawet 100 kcal! Co więcej, zawartość tłuszczu w drobiowej kiełbasie może być nawet o połowę mniejsza niż w tej wieprzowej!
Kiełbasa z kurczaka dostarcza także więcej białka niż kiełbasa z wieprzowiny, co jest szczególnie istotne dla osób dbających o sylwetkę i masę mięśniową.
2. Postaw na większą ilość grillowanych warzyw
Wiadomo, że większość z nas raczej ma ochotę na grillowaną kiełbasę czy karkówkę, ale warto postawić na nieco więcej warzyw. Dzięki temu będzie to nieco bardziej zdrowy grill. Świetnie nadają się do tego takie warzywa jak:
-
papryka,
-
cukinia,
-
bakłażan,
-
kukurydza,
-
szparagi,
-
ziemniaki.
Możesz także przygotować grillowane szaszłyki z sezonowych warzyw lub np. faszerowaną cukinię. Warzywa na ruszcie stanowią też świetny dodatek do grillowanego mięsa, przy czym warto zadbać o odpowiednie proporcje - więcej warzyw niż tłustego mięsa.
3. Wybieraj zdrowe tłuszcze do grillowania
W czasie grillowania potraw mięsnych i warzywnych oraz przygotowywania zdrowych marynat do mięsa warto korzystać z oliwy z oliwek oraz oleju w sprayu. Jedno psiknięcie oleju w aerozolu dostarcza minimalną ilość tłuszczu, a co za tym idzie nie musisz lać dużej ilości tłuszczu, który jest wysokokaloryczny. To świetny sposób na zmniejszenie kaloryczności potrawy, biorąc pod uwagę fakt, że ze wszystkich makroskładników to właśnie tłuszcz zawiera najwięcej kalorii.
Oleje w sprayach dostępne są w różnych wariantach - klasycznych i smakowych, np. maślany lub czosnkowy.
Polecane oleje w sprayu:
4. Wybierz pełnoziarniste pieczywo zamiast białego chleba
Pomimo, że między pieczywem białym a ciemnym różnica w kaloryczności jest niewielka, należy pamiętać też o innych istotnych kwestiach niż sama wartość energetyczna. Pieczywo pszenne ma wyższy indeks glikemiczny, co powoduje nadmierne skoki cukru we krwi. Z kolei pieczywo pełnoziarniste zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie, co może być szczególnie przydatne po ucztowaniu.
Swoją drogą, warto się przełamać i wprowadzić taką zmianę na stałe. Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa jest zdecydowanie lepszym wyborem, a korzyści działają długoterminowo.
5. Zamień klasyczne sosy na sosy zero i domowej roboty
Dobrym sposobem na zapewnienie sobie mniejszego spożycia kalorii jest spożywanie produktów, które mają ich mniej niż standardowe wersje. Przykładem, który idealnie pasuje do tematu, są sosy takie jak ketchup, sos barbecue czy sos czosnkowy.
W ofercie bodypak.pl znajdziesz sosy zero kalorii, które świetnie sprawdzą się w roli zamienników tradycyjnych ketchupów, sosów BBQ i tym podobnych. Dzięki temu oszczędzisz sobie sporo kalorii, a różnica w smaku jest niemalże niewyczuwalna.
Jeśli chcesz, możesz także zrobić swój własny, domowy sos czosnkowy. Wystarczy, że przeciśniesz 2-3 ząbki czosnku przez praskę i wymieszasz z jogurtem greckim lub naturalnym, dodasz jeszcze trochę czosnku granulowanego, soli i pieprzu. Im więcej ząbków czosnku dodasz, tym ostrzejszy będzie sos. Robiąc domową wersję popularnego dipu, masz pewność, że nie zawiera on zbędnych wypełniaczy i niepotrzebnych składników.
Sosy zero idealne na grilla:
6PAK Nutrition Sauce ZERO Gypsy - 500ml
22,99 pln -20%
6PAK Nutrition Sauce ZERO Andalusian - 500ml
22,99 pln -20%
6PAK Nutrition Sauce ZERO Smoke BBQ - 500ml
22,99 pln -20%
6PAK Nutrition Sauce ZERO Hot Ketchup - 500ml
22,99 pln -20%
6. Nie przesadzaj z alkoholem!
Jeśli chcesz zrobić zdrowego grilla, musisz pomyśleć też o odpowiednich napojach. Bardzo często grillowanym potrawom towarzyszy piwo. Jeśli chcesz się napić, wybierz piwo jasne, które jest mniej kaloryczne niż piwo ciemne. Jeśli jednak nie czujesz potrzeby, postaw na zdrowsze napoje – wodę z cytryną i miętą, w ostateczności gazowane napoje bez cukru.
Przepisy na fit grilla - kilka pomysłów na zdrowe dania z grilla
Dietetyczne grillowanie to prosta sprawa, o ile zna się przepisy na pyszne, zdrowe alternatywy tłustych dań grillowanych. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na niskokaloryczne dania i zdrowsze alternatywy dla tradycyjnego grilla. Jest coś dla mięsożerców i wegetarian, więc żaden gość nie będzie głodny!
Klasyk grilla - grillowany kurczak z warzywami

Zdjęcie poglądowe
Chude mięso to świetny wybór, jeśli chcesz zrobić zdrowego grilla. Mięso białe zawiera dużo białka, ale nie jest aż tak tłuste jak np. karkówka.
Składniki:
-
1 kg piersi z kurczaka
-
3 papryki
-
1 cukinia
-
2 kolby kukurydzy
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz, przyprawy wedle uznania
Sposób przygotowania:
-
Podziel pierś z kurczaka na kawałki odpowiedniej wielkości. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi przyprawami, a następnie natrzyj oliwą (ok. 2 łyżki).
-
Odchyl liście i dokładnie opłucz kolby kukurydzy. Ziarna posól i natrzyj odrobiną oliwy. Przykryj ziarna liśćmi i grilluj po 5 minut na stronę. Kukurydza będzie gotowa po ok. 20 minutach grillowania.
-
Mięso z kurczaka grilluj na średnim ogniu, w połowie grillowania przewróć go na drugą stronę. Przygotowywanie go powinno zająć ok. 8 minut.
-
Paprykę pokrój na ok. 1-centymetrowe kawałki, a cukinię w plastry o grubości 1,5 cm. Warzywa dopraw solą i odrobiną oliwy. Grilluj je po kilka minut na stronę.
Grillowany łosoś ze szparagami

Zdjęcie poglądowe
Aby grillowany łosoś był soczysty i pyszny, należy go najpierw odpowiednio przygotować. Ryba koniecznie musi być oczyszczona, świeża i osuszona. Przyda Ci się aluminiowa tacka do grillowania, by ryba się nie przypaliła. Do przygotowania łososia potrzebna Ci będzie odpowiednia marynata.
Składniki:
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka miodu
-
łyżka soku z cytryny
-
3 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-
sól, pieprz, opcjonalnie tymianek
Sposób przygotowania:
-
Składniki wymieszaj i zamarynuj łososia. Powinien marynować się ok. pół godziny przed grillowaniem.
-
Grilluj rybę po kilka minut z każdej strony. Uważaj, żeby ryba się nie rozpadła. W tym samym czasie ugrilluj szparagi.
-
Podawaj z grillowanymi szparagami.
Bakłażan z grilla - zawijasy z mozzarellą i pomidorami

Zdjęcie poglądowe
Teraz coś specjalnego dla wegetarian, którzy wolą grillowane warzywa niż karkówkę czy kurczaka. Ale po co się ograniczać - te zawijasy to także zdrowy dodatek do mięsnych dań. Do przygotowania zdrowych przekąsek z bakłażana znów przydadzą Ci się aluminiowe tacki do grillowania.
Składniki:
-
2 średnie bakłażany
-
2 pomidory
-
250 g mozzarelli light
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona)
Sposób przygotowania:
-
Bakłażany umyj i pokrój na cienkie podłużne plastry. Gotuj je przez kilka minut w posolonej wodzie.
-
Pomidory umyj i pokrój na cienkie plasterki, pokrój również mozzarellę w plastry.
-
Na plaster bakłażana połóż plasterek pomidora i mozzarelli, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Zawijasy zepnij wykałaczką. (Jeśli używasz świeżej bazylii, umieść ją wewnątrz rollsa. Jeśli suszonej, posyp zawijasy z wierzchu.)
-
Zawijasy włóż do lodówki na 30 minut.
-
Po schłodzeniu polej oliwą i grilluj przez 5 minut. Jeśli rollsy będą już gotowe, zdejmij je z grilla. Mogą jednak potrzebować dodatkowych 5 minut.
Czy grill jest niebezpieczny dla zdrowia?
Rzeczywiście, grillowane dania mogą uchodzić za niezbyt zdrowe. Wynika to z tego, że grillowana żywność poddawana jest obróbce termicznej w ponad 200 stopniach, co powoduje wytwarzanie się szkodliwych dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, w skrócie WWA. Uznawane są one za substancje rakotwórcze.
Należy jednak pamiętać, że niebezpieczny jest przede wszystkim brak umiaru. To dawka czyni daną substancję groźną dla zdrowia. Jeśli organizujesz grilla raz na jakiś czas, starasz się podać zdrowe posiłki i przykładasz wagę do jakości grillowanych dań, a przez resztę roku odżywiasz się jak należy i dbasz o aktywność fizyczną, nic Ci nie grozi.
Przeczytaj także artykuł Cheat meal - na czym polega i czy warto go wprowadzić do diety?
Artykuł został pierwotnie opublikowany 31.07.2019 r. oraz został zaktualizowany 28.04.2025 r. zgodnie z aktualną wiedzą i ofertą bodypak.pl.

Sprawdź już teraz idealne suplementy diety, przygotowane dla Twoich potrzeb
Użyj Kreatora SuplementacjiZobacz inne artykuły z kategorii Dieta i przepisy
Zobacz wszystkie artykułyDieta i suplementacja w czasie kontuzji – co jeść i stosować podczas rehabilitacji?

Kontuzje są często nieodłącznym elementem aktywnego trybu życia, ale odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacząco przyspieszyć proces regeneracji organizmu. To, czym zasilasz organizm w czasie leczenia urazu, ma wpływ na odbudowę uszkodzonych tkanek, redukcję stanów zapalnych oraz utrzymanie siły i masy mięśniowej. Sprawdź, jak zbilansowana dieta i odpowiednie suplementy mogą wspierać proces...






Zostaw opinię