Dobierz suplementy dopasowane do Ciebie
Sprawdź jak zdobyć Kreatynę ZA DARMO Tylko do północy  

Batony bez cukru domowej produkcji

Trudno jest Ci całkowicie zrezygnować ze sporadycznego skuszenia się na coś słodkiego, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę i nie chcesz walczyć nieustannie z wyrzutami sumienia po zjedzeniu pełnego przetworzonych składników produktu często ukazywanego w reklamach?
Batony bez cukru domowej produkcji
Ten artykuł przeczytasz w 3 minuty
Spis treści

Trudno jest Ci  całkowicie zrezygnować ze sporadycznego skuszenia się na coś słodkiego, ale jednocześnie dbasz o zdrową sylwetkę i nie chcesz walczyć nieustannie z wyrzutami sumienia po zjedzeniu pełnego przetworzonych składników produktu często ukazywanego w reklamach?

Przekonaj się, że nie musisz bezwzględnie pozbywać się słodyczy ze swojego jadłospisu, ponieważ nie ma nic trudnego w przygotowaniu swoich własnych, opartych o naturalne składniki, którymi możesz zaskoczyć zarówno siebie, jak i swoich bliskich!

Propozycja nr 1. Batoniki owsiane z truskawkami

Składniki:

- płatki owsiane – 100g

- napój kokosowy/ migdałowy/ owsiany/ sojowy

- otręby owsiane – 2 łyżki

- zielonkawy banan – 1 sztuka

- świeże truskawki – 1 szklanka

- pestki dyni – 3 łyżki

- nasiona siemienia lnianego/ chia – 2 łyżeczki

- orzechy włoskie – 3 łyżki

- jajka – 1 sztuka

- cynamon – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej zimnym napojem roślinnym, dodaj cynamon chia/ siemię oraz otręby i odstaw, aż suche składniki wchłoną płyn – około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokruszone orzechy, rozgniecionego banana, pestki oraz jajko i zmiksuj wszystko na najniższych obrotach. Następnie pokrój truskawki i dodaj do masy. Masę wyłóż do wyższej formy wyłożonej papierem do pieczenia na wysokość ok. 3 cm. Piecz około 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokrój na kształt batonów. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 2. Baton bananowy

Składniki:

- dojrzałe banany – 2 sztuki

- płatki owsiane – 1 i ½ szklanki

- orzechy laskowe – 1 garść

- sól himalajska – szczypta

- ksylitol – dwie łyżki

- suszone daktyle, pokrojone na drobne kawałki – 1 garść

- suszona żurawina – 1 garść

- cynamon – 1 łyżeczka

- kardamon – ½ łyżeczki

- olej kokosowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Dodaj olej kokosowy, ksylitol i ponownie wymieszaj dodając resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 3. Baton a’la Reese’s

Składniki na spód:

- namoczone daktyle – 170g

- krem kokosowy – 35g

- mleko kokosowe – 15ml

- mąka kokosowa – 60g

- nasiona lnu – 15g

- wiórki kokosowe – 20g

- gorzkie kakao – 5g

- masło orzechowe – 10g

Składniki na warstwę orzechową:

- krem kokosowy – 100g

- olej kokosowy – 10g

- namoczone orzechy nerkowca – 180g

- masło orzechowe – 30g

- białko słony karmel – 30g

Składniki na warstwę czekoladową:

- czekolada gorzka 70% - 70g

- olej kokosowy – 10g

Sposób przygotowania:

Spód: Zmiksuj daktyle, mleko kokosowe, krem kokosowy i masło orzechowe, aż będą gładkie. Dodaj pozostałe składniki i ręcznie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i wstaw na 30 minut do lodówki.

Warstwa orzechowa: Zmiksuj wszystkie składniki oprócz białka, aż będą gładkie. Dodaj białko i wymieszaj. Rozprowadź powstałą masę na spodzie ciasta i odstaw do zamrażarki na co najmniej 45 minut.

Warstwa czekoladowa: Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w mikrofali w odstępach 30 sekund, aż czekolada się rozpuści. Przelej na warstwę masła orzechowego i odstaw do zamrażalki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce

Czas przygotowania: 2 godziny 20 minut

Ilość porcji: 12

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 4. Nutellove batony mocy

Składniki:

- orzechy laskowe -  50g

- orzechy nerkowca namoczone na noc – 50g

- gorzkie kakao – 3 łyżki

- świeże daktyle bez pestek – 4 sztuki

- tahini/ masło orzechowe – 2 łyżki

- sól himalajska/ kłodawska – szczypta

- płatki owsiane górskie – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe upraż w piekarniku, aż lekko się zarumienią, i pokrusz. Orzechy nerkowca odsącz i zmiel na gładką masę z daktylami i kakao oraz tahini/ masłem orzechowym i szczyptą soli. Następnie dodaj płatki oraz pokruszone orzechy i wymieszaj. Wyłóż masą do formy i wyrównaj. Wstaw formę do lodówki, aż stężeje. Pokrój na prostokąty. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 5. Baton a’la Bounty

Składniki:

- wiórki kokosowe – 8 łyżek

- miód gryczany – 2-3 łyżki

- olej kokosowy – 2-3 łyżki

- zmielone siemię lniane – 1 łyżeczka

- nasiona chia – 1 łyżeczka

- ekstrakt z prawdziwej wanilii – 1 łyżeczka

- gorzka czekolada – 3-4 kostki

Sposób przygotowania:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (poza czekoladą). Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Powstałą masę włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na około 20 minut, aż czekolada zastygnie. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Propozycja nr 6. Baton czekoladowy z ekspandowaną kaszą jaglana i bakaliami

Składniki:

- gorzka czekolada – 300g

- masło orzechowe – 30g

- ekspandowana kasza jaglana – 60g

- suszone daktyle – 80g

- erytrytol/ ksylitol – 2 łyżki

- suszona żurawina – 40g

- pestki dyni – 15g

- posiekane pistacje – 1 garść

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę ze słodzikiem w kąpieli wodnej. Posiekaj daktyle, żurawinę oraz pestki dyni i dodaj do roztopionej czekolady razem z ekspandowaną kaszą. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i przełóż do naczynia. Posyp wierzch masy posiekanymi wcześniej pistacjami i wstaw do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnij, a następnie pokrój na małe prostokąty. Przechowuj w lodówce.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 10

Batony bez cukru domowej produkcji

Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Lublinie na kierunku dietetyka, który w swojej pracy licencjackiej podejmował temat suplementacji środkami ergogeniczymi przyczyniającymi się do maksymalizacji osiągnięć osoby trenującej na siłowni, zaś w pracy magisterskiej dokonywał analizy wszelkich materiałów edukacyjnych dotyczących żywienia i żywności dostępnych w mediach. Entuzjasta aktywności fizycznej, szczególnie lekkoatletyki. Dwukrotnie uczestniczył w Akademickich Mistrzostwach Województwa Lubelskiego, zdobywając medale w biegu na 100 m oraz w skoku w dal, a także w Akademickich Mistrzostwach Polski, gdzie uplasował się na podium w klasyfikacji zawodników z uniwersytetów medycznych z całego kraju. Człowiek stawiający na rozwój swojej pasji, co potwierdza udział w różnorodnych szkoleniach związanych ze zdrowym stylem życia oraz pełne książek półki w domowej biblioteczce. W czasie studiów podejmował pracę w punktach z suplementami i zdrową żywnością, gdzie dzielił się wiedzą z klientami. Swoją przygodę z pisaniem artykułów rozpoczął w 2017 roku.

Zostaw opinię

SuppMatch
Zamknij
Wczytywanie SuppMatch